{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas hoolitseda oma naha eest talvel väljas treenides?

foto : unsplash / Christian Lue     Talvel külmade ilmadega...

foto : unsplash / Christian Lue

 

 

Talvel külmade ilmadega saab nahk tõsiselt kannatada. Nahk on ikka esimene, mis saab kahjustada väliste agressorite rünnakul. Suvel aitab päikesekreem ja korralik niisutamine nahka kahjustuste eest kaitsta. Talvel aga unustame sageli naha eest hoolitsemise sootuks ära. Ometi teevad külmad ja tuulised ilmad nahale sama palju kahju, kui mitte rohkem. Eriti siis, kui teha külmade ilmadega väljas sporti, siis muutub nahk ruttu kuivaks, huuled lõhenevad ja käe peal olev nahk muutub nii karedaks, et võivad tekkida haavad. 

Tegelikult saab kannatada naha hüdrolipiidne barjäär ehk siis nahal olev rasukaitse, mis koosneb peamiselt higist, naharasust ja vedelikust. Külmade ilmadega naharasu tootmine väheneb ja rakkudes oleva vee aurustumine kiireneb. Veresooned aga ahenevad külmaga ja selle tõttu kannatab naha hapnikuga varustamine. 

 

 

Naha pealiskiht, mis piirab rakkudes sisaldava vee aurustumist, ei funktsioneeri talvel nii tõhusalt nagu peaks. Naha kaitsebarjäär ei ole nii tõhus ja sellepärast võivad osad nahahooldused teha rohkem halba, kui head. Nii nagu näiteks koorimine võib muuta probleemi ainult hullemaks, sest rasu tootmine väheneb külmade ilmadega. Õnneks on võimalik oma nahka ka talvisel ajal kaitsta. 

Kui sa lähed välja sporti tegema, siis ära unusta niisutada oma nahka kreemiga, mis sisaldab külma- ja tuulekaitset (ära unusta kreemitada mitte ainult näonahka, vaid terve keha). Vähemalt veerand tundi enne välja minemist kanna oma nahale päikesekaitsekreemi (SPF 50+), sest talvel on meie naha vaenlased nii päike, kui pakane. 

 

 

Peale treenimist ära mine kuuma duši alla, see võib naha kaitsebarjäärile ainult suuremat kahju teha. Ära unusta nahka ka puhastada spetsiaalse puhastusõli või -piimaga. Masseeri sõrmeotstega. Seejärel, kui nahk on puhastatud korralikult, kanna peale niisutavat hüaluroonhapet sisaldavat seerumit ning seejärel niisutavat ja rahustavat kreemi. Ära unusta hoolitseda oma naha eest hommikul ja õhtul. Väga kasulikud on kõik õli baasil tooted. 

Ära unusta ka oma huulte eest eraldi hoolitseda. Huulte nahk on õrn ja õhuke, talvel külmade ilmadega muutub huulte nahk karedaks, seega tuleks kindlasti kasutada rasvast hügieenilist huulepulka, mis kaitseb huuli külma eest.

Kommentaare ei ole