{ads}

HIDE

Viimased

latest

Vali paremini, mida õhtul süüa ja kaal hakkab ise langema

  foto : unsplash / Evienna Santiago   Kui sa oled otsustanud vabaneda ülekaalust, siis sa ei pea tingimata hakkama dieeti pidama....

 

foto : unsplash / Evienna Santiago


 

Kui sa oled otsustanud vabaneda ülekaalust, siis sa ei pea tingimata hakkama dieeti pidama. Piisab ka sellest, kui sa muudad oma toitumusharjumusi. Sest ülekaalu põhjuseks ongi sageli see, et me sööme valesti. Isegi siis, kui sa katsud oma toitumist paremini jälgida ja sööd vähem, võib juhtuda, et su kaal lihtsalt ei alane. Ja seda sellel lihtsalt põhjusel, et sa sööd valesid toiduaineid, mis mõjutavad su kehakaalu. Seega tuleb sul süüa teadlikumalt. Kui sa tead, mida süüa, hakkab ka kaal liikuma. Sageli ongi ülekaalu põhjuseks just see, et õhtul saab liiga palju söödud, öösel aga ainevahetus ei tööta nii hästi nagu päeval ja kõik kalorid lähevad rasvaks. Tegelikult tuleks lasta öösel oma seedesüsteemil puhata. Ja sellepärast tulebki paremini valida, mida õhtusel ajal süüa ja mida mitte. 

Tõenäoliselt on selles nimekirjas, mida õhtuti süüa ei tohiks, palju sellist, mida sa tavaliselt sööd. Aga siis sul tulebki leida alternatiivid, millega need toidud asendada ja tänu sellele muutub su tervis paremaks ja kaal hakkab langema. 

 

 

Alustame kiirtoidust. Me kõik sööme aeg-ajalt selliseid toite, mis teevad paksuks, ometi me teame, et see teeb paksuks ega ole tervisele hea. 

Samuti praetud kartulid, üldse kõik praetud ja õlis küpsetatud toidud. Jäta sellised toidud lõunasöögi ajaks ja ära söö neid õhtul enne magamaheitmist. 

Koogid, küpsetised, saiad ja pirukad. Söö lõunapausi ajal. Õhtul süües läheb kõik otse rasvaks puusade ümber.

Pasta. Makaronitoidud on maitsvad aga selleks, et oma seedimist parandada, tuleks vältida valgest nisujahust toite, eriti õhtusel ajal.

Punane liha. Keha ei suuda seedida punast liha nii ruttu, see võib võtta lausa mitu päeva aega, seega ära kindlasti hakka õhtul lihatooteid sööma.

Vorstitooted, mis on liiga rasvased ja jälle väga raskesti seeditavad, eriti õhtul.

Alkohol sisaldab liiga palju suhkrut, mille üleliigsed kalorid talletatakse kehas rasvaks, mitte energiaks. 

Juust. Kui sa tahad kaalust alla saada, pead sa lõpetama õhtusel ajal juustu söömise. 

 

 

Valgest nisuajahust sai sisaldab liiga palju kaloreid ja on väga madala toiteväärtusega. 

Jäätis ei aita sul samuti kaalust alla saada.  

Rasvase kala seedimine võtab palju energiat ja seega õhtusel ajal on parem hoiduda kalatoitudest. 


Õhtul tuleb süüa kergemat toitu

Selleks, et kaalust alla saada, tuleb süüa vastavalt kellaajale. Ainevahetus ei tööta samas rütmis terve päeva jooksul. Selle tõttu tuleks jätta rasvasema ja toekama toidu söömine hommikuse või lõunase aja peale, sest päeva jooksul kulutad sa söödud kalorid ära. Õhtul on aga lugu teine. Keha lülitab ennast automaatselt puhkerežiimile ja hakkab valmistuma magamaminekuks. Seega teed sa iseendale tõelise karuteene, hakates sööma õhtusel ajal liiga rasvast toitu. Õhtul tuleks just vastupidi süüa kergemat ja lahjemat toitu, mis parandab samas ka une kvaliteeti. Seega, oma tervise pärast juba vali paremini, mida sa õhtul sööd.


 

 

 


foto : unsplash / Leon Seibert

Kommentaare ei ole