{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas hoida vormi peale 50. eluaastaid?

    Foto : unsplash / krakenimages  Menopausi ajal leiavad n...

 

 

Foto : unsplash / krakenimages

 Menopausi ajal leiavad naiste kehas aset hormonaalsed muutused. Naissuguhormoonid (östrogeen ja progesteron) hakkavad kaduma, meessuguhormooni (testosteroon) tootmine aga jätkub. Tänu sellistele muutustele jaotab keha rasv teistmoodi. Selle asemel, et ladestuda säärtele ja puusadele, kuhjub rasv kõhu piirkonda. Selle tõttu tuleks veelgi rohkem oma toitumist jälgida, teha sporti ja hoida oma vaimset tervist.


Mis puutub toitumisse

Jah, keha hakkab muutuma ja sa võtad kaalus juurde aga dieete pole mõtet pidama hakata. Vanusest olenemata on enese näljutamine kõige halvem, mis sa endaga teha võid. Kõige targem oleks süüa rohkem tervislikke toiduaineid.


3 söögikorda päevas

Selleks, et kõht keset päeva tühjaks ei läheks, tuleb süüa kolm korda päevas (hommikusöök, lõuna- ja õhtusöök) ning valmistada ise süüa värskest kraamist. Kui kõht lähebki tühjaks, siis võtta mõni tervislik vahepala (puuvili, skyr jogurt, 2 tükki musta Å¡okolaadi, kuivatatud puuvilju ja pähkleid). Enda näljutamine ja toidukorra vahele jätmine ei ole hea, sest kõht läheb tühjaks ja järgmisel söögikorral sööd sa rohkem või liiga kiiresti. 

 

 

Söö kiudaineid

Selle jaoks, et kõht punni ei läheks ja ei tekitaks raskustunnet, söö kiudaineid (täisteravilju, läätsesid, puu- ja köögivilju). Nad sisaldavad vedelikku ja parandavad seedimist. Ka probiootikumidest on palju kasu. Selleks, et jõudu juurde saada, ära unusta valku (munad, kaunviljad, kala, liha...). Sest selles vanuses hakkab keha kaotama lihasmassi, selleks, et seda hoida, tuleb süüa rohkem valgurikkaid toite.

 

Väldi suhkrut

Kuna keha talletab kergemini reservideks, siis väldi kõrge glükeemilise indeksiga toite. Piira rafineeritud suhkru tarbimist, sest tegemist on tõeliste kaloripommidega. Kasuta rafineerimata suhkrut oma toitude valmistamise juures. 

 

Mis puutub sporti

Peale menopausi hakkab keha tasapisi vananema. Lihasmass kahaneb ning keha ei põleta enam nii ruttu kaloreid. Ainus võimalus, kuidas hoida head vormi, on teha sporti. Selle jaoks on väga hea jalgsikõnd, jooksimine, jalgrattaga sõitmine, samuti jõuharjutused, aeroobika, pilates, jooga. Ära ainult üle pinguta, sest see ei ole hea ei su kehale ega vaimule.

 

 

Plankseis

Kui sa oled piisavalt heas vormis ja kui sul on jõudu, siis proovi teha plankseisu, see paneb tööle kõik lihasgrupid. 

 

Spordi tegemine on kasulik vaimsele tervisele

Trenni tegemine on  väga oluline vaimse tervise jaoks. See aitab sul oma mõtetes korda luua, võtta aega iseenda jaoks ja parandada enesetunnet. Treeningu ajal vabastab keha õnne hormoone endorfiine. Selle jaoks, et mitte endale liiga teha, ära unusta soojendusharjutusi enne teha.

 

Ja mis puutub vaimsesse tervisesse

Kõik hormonaalsed muutused võivad põhjustada stressi. Ja stress omakorda paneb sööma. Sellel perioodil leiavad aset ka teised muutused elus: lapsed lahkuvad kodust või siis lastelaste sünd.... Lähedase kaotus... Toidu kaudu leiab lohutust tavaliselt kõige paremini, selle tõttu tekivad isud rasvase ja magusa toidu järele. See aga kehale energiat ei anna. Söö tervislikke toite, ära jää üksi ja mine sõbrannadega välja. 

Kommentaare ei ole