{ads}

HIDE

Viimased

latest

Põletikuvastane toitumine

foto : unsplash / Jason Briscoe     Põletik ei ole organism...

foto : unsplash / Jason Briscoe

 

 

Põletik ei ole organismile iseenesest kahjulik. Põletik on keha loomulik reaktsioon ärritusele või sissetungijale (viirused, bakterid, haavad, vigastused, infektsioon...). Organismis tekib kaitsereaktsioon, mille eesmärk on sissetungijast vabaneda enne ravi algust. Seega on põletikureaktsiooni näol tegemist kaitsereaktsiooniga, mis avaldub läbi punetuse ja paistetuse põletiku piirkonnas, mis võib tekitada samuti valu ja olla soojem, kui tavaliselt. Kui põletik puudutab aga mõnda organit, võib see tekitada häireid kogu organismi töös ja organ võib üles öelda. 

Üldiselt kestab põletik ainult paar päeva, mõnikord ka kauem, sellisel puhul tuleb rääkida juba kroonilisest põletikust, mis nõuab immuunsüsteemi sekkumist. Pikema aja jooksul võib see aga põhjustada põletikuliste haiguste vallandumist (diabeet, kasvajad, psoriaas, artroos...).

 

 

Teine tähtis punkt on see, et krooniline põletik on suurel määral seotud ka meie tänapäevase eluviisiga. Stress, saastatus, unepuudus ja halb toitumine võivad soodustada haiguste teket. Kui valest toitumisest on aga terviseprobleemid saanud alguse, siis saab toitumise kaudu ka vähendada põletikku. 


Võitle põletiku vastu põletikuvastase toitumisega

See tähendab seda, et eelistada tuleb selliseid toiduaineid, mis on põletikuvastase toimega ja piirata selliste toitude söömist, mis soodustavad põletiku teket. Viimasesse kategooriasse kuuluvad kõik kõrge glükeemilise indeksiga toidud, mis sisaldavad liiga palju küllastunud rasva, samuti ei ole kasulikud töödeldud toidud, piimatooted, liha, värv- ja lisaained. Kõrge glükeemilise indeksiga toidud tõstavad insuldi, diabeedi ja südamehaiguste riski ja lisaks nõuab selliste toitainete omastamine organismilt suuremat pingutust. 

 

 

Heade toiduainete seas on aga kõik sellised toidud, mis sisaldavad rohkelt antioksüdante, vitamiine, oomega-3 rasvhappeid, probiootikume ja kiudaineid. See tähendab seda, et tuleb süüa palju puu- ja köögivilju, täisteravilju, rasvast kala, kaunvilju, pähkleid, seemneid, külmpressitud oliiviõli, avokaadot ning vürtse ja maitsetaimi. Mis puutub jookidesse, siis on soovitav juua vett või teed. Kohvi on küll põletikuvastane aga kohvi joomist on soovitatav piirata, kuna kohv on ergutava toimega. 

Põletikuvastane toitumine sarnaneb paljuski Vahemereäärse dieediga, selle tõttu on toiduainete kvaliteet väga tähtis. Eelistada tuleks värsket, hooajalist, mahetoitu. Kõige parem valmistusviis on aurutamine või madalal tulel kuumutamine, mis hoiab vitamiinid alles. Samuti tuleks kasutada võimalikult looduslikke köögitarbeid, mis ei pane kilpnäärme tervist ohtu. Plastmassi ja tefloni asemel tuleks kasutada malmist või klaasist potte ja panne. 

 

 

Põletikuvastane toitumine ei ole mingi kindel toitumiskava, pigem on tegemist heade toitumisharjumustega. Alati on võimalik aeg-ajalt ka endale midagi head ja paremat lubade, sest eesmärgiks ei ole ju kaalu langetamine ehkki selline toitumine aitab ka ülekaalust vabaneda. Kindel on aga see, et selline toitumine on tervisele kasulik. 

 

Millist kasu toob tervisele põletikuvastane toitumine? 

Põletikuvastane toitumine aitab ennetada ja alandada kroonilist põletikku, parandades samuti soolefloora tervist. Lisaks on selline toitumine ka vananemisvastane, täidab kõhtu pikemaks ajaks ja kaitseb immuunsüsteemi. Seega on see kasulik kogu organismile ja sobib kõikidele. Parimad põletikuvastased rohud ei ole apteegis, vaid külmutuskapis. 

 

Kommentaare ei ole