{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuiv Jaanuar ilma alkoholita

foto : unsplash / Maddi Bazzocco      Kuiv Jaanuar ehk Dry ...

foto : unsplash / Maddi Bazzocco

 

 

 Kuiv Jaanuar ehk Dry January on kampaania, mis innustab inimesi alustama uue aasta esimest kuud ilma alkoholita. Ja nagu igal aastal, katsuvad ka sel aastal paljud inimesed elada kuu aega ilma alkohoolisete jookideta. Tegelikult on see ju kõikidele jõukohane.

Peale pikka pühadeperioodi, mil sai nii hea söögi, kui joogiga natuke liialdatud, on jaanuarikuu kätte jõudnud ja teinud uue alguse meie elus. Oma uue aasta lubaduste seas on paljud võtnud vastu otsuse lõpetada alkoholi tarbimine jaanuarikuuks. Millist kasu see aga tervisele toob?


Parem tervis, parem vorm

Isegi, kui lõpetada alkohoolsete jookide tarbimine ainult kuuks ajaks, on see tervisele väga kasulik. Ãœldiselt on kõik kampaaniast osa võtnud inimesed kinnitanud, et tervis ja üldine vorm muutusid tänu alkoholi lõpetamisele palju paremaks. 

Ka une kvaliteet paranes, seega magab inimene end tänu sellele korralikult välja ega ole hommikul väsinud. Kehakaal võib langeda, kuna alkohol teadupärast sisaldab päris palju suhkrut ja on kaloririkas. 

 

 

Lisaks võib alkoholi joomise lõpetamine alandada ka vererõhku. 

Ãœldiselt teeb selline otsus aga kogu tervisele suure teene, sest pühade ajal on tavaliselt ikka alkohoolsete jookide ja rasvase toiduga liialdatud ja see on pannud maksale suure koormuse. Seega teeks väike paus maksale ainult head. 

Uuringud on ka näidanud, et need, kes suudavad kuiva jaanuari kampaania vastu pidada ilma tilkagi alkoholi joomata, joovad ka edaspidi vähem. 

Mingil määral aitab see enesele teadvustada alkoholi kahjulikkust. Eriti kehtib see nende puhul, kes joovad sageli harjumusest. 

Paljud inimesed aga ei anna endale aru alkoholi juues, kui kahjulik see tegelikult on ja kui suurt sõltuvust see võib tekitada, selle tõttu minnakse sageli ka liiale ja juuakse rohkem, kui vaja. 

 

 

Sõltuvusprobleemide puhul ei suuda inimene aga üksi omal käel oma probleemist välja tulla, vaid vajab juba spetsialistide abi.

Et teineteist motiveerida ja terve kuu vastu pidada, on olemas selline äpp nagu Try Dry. See äpp aitab kohtuda teistega, kes samuti on andnud endale lubaduse loobuda alkoholist jaanuarikuu jooksul. Koos teistega on ikka kergem, kui üksi. Seda enam, et meie ühiskonnas juuakse alkoholi kõikidel tähtpäevadel. 

Proovi järgi, kunagi ei ole liiga hilja alustamiseks.

Kommentaare ei ole