{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kõik, mida sa pead sellel aastal sööma, kui sa tahad olla terve nagu purikas

foto : unsplash /Milada Vigerova     Et olla terve ja elada...

foto : unsplash /Milada Vigerova

 

 

Et olla terve ja elada tervislikult, tuleb sul oma toidulaud kriitilisema pilguga üle vaadata ning hakata sööma rohkem selliseid toite, mis on su tervisele kasulikud. Tegemist on muidugi 100% looduslikke toitudega, mis sisaldavad rohkelt kasulikke ja väärtuslikke toitaineid ja on tervisele seega väga kasulikud. Need toiduained lausa pakatavad vitamiinidest, antioksüdantidest, mineraalidest, rasvhapetest ja mikroelementidest. Ning sisaldavad samuti palju valku, aidates kaasa organismi normaalsele funktsioneerimisele, parandades üldist enesetunnet ja andes elujõudu juurde. Aga see pole veel kõik, sest tegemist on ka supertoitudega, mis aitavad võidelda stressi vastu, reguleerida hormoontalitlust ja vabaneda ülekaalust. 

Ainult, et seejuures ei maksa ära unustada, et mitte ükski toiduaine, ükskõik, kui võimsa supertoiduga siis ka tegemist ei ole, ei saa meid ravida ega kaitsta haiguste eest. Pigem aitab supertoit hoida end vormis ning kaitsta oma tervist parimal moel. 

 

 

Kui mingil ajal ülistati taevani chia seemneid ja lehtkpsast, siis nüüd on selgunud ka teised supertoidud, mis on tervisele sama kasulikud. 


Peet

Peet on kalorivaene, sisaldab rohkelt kiudaineid ning on põletikuvastase toimega. Oma ilusa ja ainulaadse värvi poolest sobib peet kõikide toorsalatite sisse. Peeti võib süüa toorelt aga ka hautatult, keedetult, aurutatult või siis ahjus valmistatuna. 


Linaseemned

Kas linaseemned on tänapäeva chia seemned? Lähemalt vaadates tundub, et linaseemned on kõrge toiteväärtusega supertoit, mis sisaldab rohkel kiudaineid, antioksüdante, peamisi rasvhappeid, mis parandavad südame tervist. Miks mitte lisada linaseemneid hommikul pudru sisse.


Apteegitill

Apteegitill toob leevendust seedeprobleemide korral. Ilmselt ei ole see kõige isuäratavam aedvili aga hea oleks siiski teada, et apteegitill parandab seedetööd ja on põletikuvastase toimega. Apteegitill aitab ka mälu korras hoida. Mõned spetsialistid omistavad apteegitillile ka anksiolüütilist toimet, seega võib apteegitillist kasu olla ka ärevushäirete või uneprobleemide korral. Apteegitilli võib valmistada ahjus või lihtsalt praadida pannil. 

 

 

 

Värsked võrsed

Värskeid võrseid võib kasvatada ükskõik millistest seemnetest või aedviljadest. Lisada salatitesse, võileiva peale, supi sisse või kastmesse. Võrsed on vitamiinidest pungil ja sisaldavad kõiki peamisi mineraalaineid : rauda, kaltsiumit, magneesiumit ja tsinki.

 

Basiilik

Basiilik on põletikuvastase toimega ja parandab hingamisteid ning muudab immuunsüsteemi tugevamaks. Samuti parandab basiilik kopsude tegevust. Basiilik aitab ka kroonilise stressi puhul, parandab mälu ning tuju. 

 

Tiigripähklid

Kui tuleb isu näksimise järele, siis söö tiigripähkleid. Isegi, kui nimetuse järgi on tegemist pähklitega, siis tegelikult on tegemist väikeste mugulatega, mida võib süüa värskelt, kuivatatuna, küpsetatuna või keedetuna. Tiigrpähklid täidavad hästi kõhtu ja aitavad veresuhkru taset reguleerida. Samuti sisaldavad triigripähklid kaaliumit, C-vitamiini, magneesiumit ja taimset valku. 

Kommentaare ei ole