{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kaalukaotus : 9 toiduainet, mis muudavad ainevahetust aeglasemaks

    Foto : unsplash / Alina Chernysheva Ainevahetusel on olu...

 

 

Foto : unsplash / Alina Chernysheva

Ainevahetusel on oluline roll kaalukaotuse juures. Kui ainevahetus on aeglane, siis põletab keha vähem kaloreid ja liigsed kilod hakkavad kuhjuma. Ainevahetus muudab tarbitud toidu keha poolt kasutavaks energiaks. 

Selle protsessi ajal põletab keha ühe osa kaloritest ning paneb teise osa kõrvale varuks. Nende kalorite kogus aga sõltub organismi vajadustest ning ainevahetuse kiirusest.

Mida kiirem ainevahetus on, seda rohkem kaloreid ta põletab. Seega, mida aeglasem on ainevahetus, seda vähem kaloreid ta põletab ja seda rohkem kaloreid ladustab ta rasvaks. 

Inimese ainevahetus sõltub mitmest erinevast tegurist, mis on seotud geneetika ja eluviisiga. 

Pärilikkusel, füüsilisel seisundil, vanusel ja toitumisel on oluline roll ainevahetuse kiiruse juures. Lisaks sellele turgutavad mõned toiduained ainevahetuse tööd, teised aga muudavad seda aeglasemaks.

 

 


Millised toiduained muudavad ainevahetust aeglasemaks? 

 

Alkohol

Alkohol teeb paksuks ja mitte ainult kaloritele, mida ta sisaldab. Uuringute järgi mõjutab alkohol tugevalt ainevahetust, nimelt vähendab alkohol keha võimet kaloreid põletada lausa 73% võrra. 

Pestitsiidide sisaldavad toiduained

Pestitsiide sisaldavad toiduained toovad kaasa ainevahetuse aeglustumise ja seda on teaduslikult kinnitatud. Uuringud on näidanud, et koolorgaanilise aine liiga kõrge tase kehas on seotud aeglasema ainevahetusega. 

Tavaline jogurt

Kõik jogurtid ei ole sama väärtusega. Kreeka jogurt ja skyr on väga tervislikult, puuviljajogurtid aga ei ole sama toiteväärtusega. Nimelt sisaldavad nad liiga palju suhkrut ning vähe valku. Valgud aga on need, mis toidavad lihaseid ning aitavad säilitada normaalset lihasmassi, hoolitsedes samuti ainevahetuse kiiruse eest. Ja nagu teada, mida rohkem on lihaseid, seda rohkem põletab keha kaloreid ka puhkeajal. Tavalised jogurtid aga sisaldavad liiga palju suhkrut, mis võib põhjustada veresuhkru kõikumist. 

Puuviljamahlad

Jutt käib muidugi poes müügil olevatest mahladest. Sest nii nagu jogurtid, sisaldavad ka puuviljamahlad palju suhkrut, mis põhjustavad veresuhkru kõikumist ja tekitavad suuremat söögiisu, soodustades samuti rasvade ladestumist. 

Magusad joogid

Paljud magusad joogid sisaldavad  maisisiirupit.  Tegemist on magusainega, mis sisaldab liiga palju puuviljasuhkrut ehk fruktoosi.. Fruktoos aga ei metaboliseeru organismis ning imendub otse verre nagu glükoos ja võib muuta ainevahetust aeglasemaks. Erinevad uuringud on kinnitanud, et aeglase ainevahetuse ning maisisiirupi tarbimise vahel on otsene seos. 

 

 

Praetud toidud

Praetud toidud sisaldavad liiga palju trans-rasvhappeid, mis võivad muuta ainevahetust aeglasemaks. Ka soodustab selline toit rasva ladestumist kõhupiirkonda. 

Töödeldud- ning sügavkülmutatud toit

Sellised toidud sisaldavad sageli liiga palju suhkrut, soola ja halbu rasvhappeid, mis muudavad ainevahetust aeglasemaks. 

Teravilja batoonid

Neid peetakse sageli tervislikeks, tegelikkuses põhjustavad need batoonid aga ainevahetuse aeglustumist. Teravilja batoonid sisaldavad küll tervislikke teravilju ja seemneid, samuti aga suhkrut, maisisiirupit ja säilitusaineid, mis võivad muuta ka kõige kiirema ainevahetuse aeglasemaks. 

Tavaline lauasool

Parem tuleks valida jodeeritud sool, mis on hea kilpnäärme jaoks ning seega turgutab kogu ainevahetust. Kui kehas on liiga madal jooditase, siis on kilpnäärme funktsioonid häiritud ning kalorite põletamine on raskendatud. 


 


Kommentaare ei ole