{ads}

HIDE

Viimased

latest

Ära lase masendust ligi tänasel sinisel esmaspäeval!

foto : unsplash / Sophie Louisnard      Ilmselt oled sa jub...

foto : unsplash / Sophie Louisnard

 

 

 Ilmselt oled sa juba kuulnud siit ja sealt, et täna on kõige depressiivsem päev aastas. Tore on. Iga aasta kolmandat esmaspäeva peetakse päevaks, mis peaks kõikide märkide järgi tõmbama kõigil tuju nulli. Usud sa seda siis või mitte. Aga paanika tekitamiseks pole põhjust, sest sind isiklikult see ei puuduta.

Mille pärast siiski peetakse seda päeva kõige depressiivsemaks? Mille poolest erineb see jaanuari esmaspäev teistest päevadest? Selle jaoks tuleb meil ajas natuke tagasi rännata. 2005. aastal avastasid ameerika psühholoogid tänu matemaatilistele võrranditele (me ei hakka neid võrrandeid siin välja tooma, kel huvi, otsigu ise interneti avarustest) aasta kõige hullema päeva ja selleks sai jaanuarikuu kolmas esmaspäev. 



Ja kui just sellel päeval on tuju nullis, siis sellepärast, et näpud on põhjas (aastalõpupühad), väljas on külm ja pime, päeva nagu õieti ei olegi ja kõik lubadused, mis sa endale aasta alguses andsid, on läinud vett vedama. Ja suvi on kaugel, oi, kui kaugel.... 

Ja üldse on esmaspäev selline kahtlane päev, mis tekitab masendust.


Kommertslik tagapõhi

Samal ajal, kui meedia võttis teooria kohe omaks ja hakkas jagama ohtralt nõuandeid, kuidas masendust eemal hoida ja aasta hullem päev üle elada, siis uurimistööd avastasid alles hiljem, et tegelikult oli tegemist lihtsa kommertsliku nipiga. Nimelt oli kõige selle taga reisivahendaja Sky Travel.  Pannes meid uskuma, et kõik on läbi, üritasid nad sel moel hoopis panna inimesi rohkem lennukipileteid ostma, mis aitaksid neil oma mõtteid suunata parematele radadele. Ja võttes arvesse, et masendusel pole midagi ühist matemaatikaga (kui sa oleksid koolis paremini kuulanud, siis oleksid sa seda kohe teadnud), ei saagi see päev tekitada suuremat masendust, kui mõni teine. Sellepärast ei ole sul täna vaja mitte midagi karta.

 

 


Hoia oma tuju jaanuaris (ja veebruaris)

Seega on sinine esmaspäev lihtne äritrikk. Sellist päeva ei ole olemas või siis võib sellist päeva iga päev ette tulla nii jaanuaris, kui veebruaris. Sest tõtt tunnistades tuleb öelda, et ega aasta alguse pimedad ja külmad kuud ei pane küll kedagi käsi plaksutama rõõmust. Juba novembris ja detsembris, kui temperatuur hakkab vaikselt langema ja päevad lähevad pimedamaks, langeb ka tuju. Aga samas on väike lootus, mis jääb, sest aastalõpupühad on alles ees. Jõulud ja aastavahetus. Seega aitab see natukenegi tuju hoida. Jaanuaris ja veebruaris kaob see lootus ka ära. Ja kõik ootavad kannatamatult kevade saabumist ning ilusaid ilmu. Seega on meid veel ees ootamas kuni kevade alguseni vähemalt kuuskümmend sinist emaspäeva (tore väljavaade, kas pole? ). Kuidas aga vastu pidada kuni kevadeni? 

Vaata häid filme, mine välja kohe kui päike ennast näitab, loe raamatud, mis panevad sind ennast hästi tundma ja katsu end rahulikuks sundida, sest märtsikuu polegi enam mägede taga.


Kommentaare ei ole