{ads}

HIDE

Viimased

latest

Vabakasvatus ehk piirideta ja reegliteta kasvatus : poolt või vastu?

  foto : unsplash / Ludovic Toinel Tänapäeva kõige suurem pr...

 

foto : unsplash / Ludovic Toinel

Tänapäeva kõige suurem probleem kõikidel lastevanematel on ilmselt nutiseadmed. Ja küsimused, mis sellega tekivad, on järgmised: mis vanuses võiksid lapsed hakata kasutama nutiseadmeid? Kui kaua võiksid lapsed kasutada päevas nutivahendeid ja kuidas piirata ekraaniaega? Või siis, mida lapsed võivad üldse vaadata ja mida mitte. Mõned lapsevanemad ei ole üldse nõus sellega, et lapsed kasutavad ekraane liiga varases vanuses ja leiavad, et lastel ei ole vaja ekraanimeediat. Teised jälle jälle lasevad lastel otsustada. Nii nagu näiteks teeb seda 26-aastane Zoe Wallace, kellel on kodus kaks last : 4-aastane Dominic ja 1-aastane Parker.

Zoe postitab regulaarselt videosid TikTokis, rääkides oma kasvatusmeetodist. Ta ei oleks aga oodanud, et tema postitused tekitavad nii palju negatiivset vastukaja. Zoe Wallace selgitas lihtsalt, et ta laseb oma lastel ise otsustada, kui kaua nad tahavad ekraanide taga aega veeta ega sunni neid magama minema kindlatel kellaaegadel. Nende peres ei ole kindlat päevarutiini, Zoe laseb oma lastel tegutseda oma äranägemise järgi.

 

 


Zoe sõnul on selline kasvatus lastele ainult kasulik

Zoe ei ole valinud sellist kasvastusmeetodit sellepärast, et ta ei viitsiks oma lastega tegeleda või ei hooliks neid, vaid ta leiab, et selline lähenemine  on kasulik nii lastele, kui lastevanematele. Zoe sõnul ei ole vaja lastel kindlat kellaaega magamaminekuks, ta ei ole kunagi selles suhtes mingeid reegleid paika pannud. Ta on alati lasknud oma lastel ise otsustada, mis kell nad tahavad magama minna. Samuti laseb ta oma lastel mängida nutiseadmetega nii palju, kui nad tahavad. Lapsed võivad vaadata televiisorit, YouTube' videosid, neil on samuti vaba voli kasutada arvutit ja tahvlit. 

Zoe kinnitab, et tänu sellele, et ta ei sunni lapsi magama minema, uinuvad lapsed rutem ja ei jonni. Ka piiramatu ekraaniaeg ei ole mingi probleem Zoe jaoks, kes arvab, et ta lapsed kasvavad palju kiiremini tänu ekraanidele. Vanem laps on õppinud tänu sellele palju kiiremini lugema ja paremini rääkima, eriti peale seda, kui ta vaatab Youtube videosid. 

Oma kogemusi jagades loodab Zoe, et ka teised emad saaksid üle oma valehäbist ja valiksid sellise kasvatusmeetodi, mis neile endile kõige paremini sobib. Zoe Wallace lisab ka, et ta ei pööra tähelepanu vihkavatele kommentaaridele ning kavatseb ka edaspidi jagada TikTokis oma videosid laste kasvatamisest ja oma igapäevasest elust.

Kommentaare ei ole