{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas üksindus võib igapäevases elus teha palju halba

  foto : unsplash / Toa Heftiba   Eemal oma perest, sõprade...

 

foto : unsplash / Toa Heftiba

 

Eemal oma perest, sõpradest või töökaaslastest, võib üksindus kiiresti tekkida. Üksinduse all kannatav inimene eemaldub ühiskondliku ühest eksisteerivast vormist, milleks on suhtlemine ja omavaheline läbikäimine. Üksindus puudutab aga nii vaimset, kui füüsilist tervist. 

Üksindus võib olla isiklik valik; üksindus võib olla vajalik ja kasulik mõningatel kordadel. Kui üksindus kestab aga pikemat aega, võib see põhjustada terviseprobleeme. Üksinduse all kannatab inimene, kellel puuduvad suhted välismaailmaga. See ei ole iseenesest halb, sest üksindusel võivad olla ka omad head küljed. Näiteks aitab see hoida emotsionaalset stabiilsust ja maha rahuneda. Üksi olemine aitab paremini mõtelda, keskenduda iseendale ja minna oma eluga paremini edasi. Kui aga inimene ei ole omal valikul üksi, võib see muutuda problemaatiliseks. 

 

 

Kiire elu ja tööprobleemide tõttu ei jää meil teinekord palju aega suhtlemiseks. Aga ka töötu olemine võib olla põhjuseks, miks inimene hoiab rohkem omaette. Lein või lahutus võivad panna meid samuti olukorda, kus me väldime teistega suhtlemist ja hoiame eemale. Ja mida vanemaks inimene saab, seda rohkem ta üksinduse all kannatab. Millised ka üksinduse põhjused ei ole, kindel on see, et üksindus põhjustab kontaktipuudust, seda, et keegi ei hoolitse sinu eest; sõprade ja armastuse puudust ning muidugi tähelepanu puudust. Tegemist on aga vaimse tervise jaoks väga vajalike teguritega. 

Üksindus võib panna tervise ohtu. Tavaliselt põhjustab üksindus stressi, mis omakorda tõstab südamerütmi. Üksinduse tõttu võtavad hoogu kõik kroonilised haigused, või tekivad tüsistused. Üksindus puudutab ka seda, kui tugev sinu tervis on ja kui hästi paneb su organism vastu viirustele. Üksindus ei jäta mõjutamata ka vaimset tervist ja võib põhjustada depressiooni.

Üksindusega võivad kaasneda ärevus, rahutus, kurbus, kurnatus, raskused une leidmisega ja toitumishäired. Inimene kaotab igasuguse huvi, tal puudub motivatsioon ja ta ei näe enam mitte millelgi mõtet. Negatiivsed emotsioonid muutuvad tugevamaks, halvad mõtted tikuvad pähe ja neist ei saa enam lahti. Sellepärast kuuleme me tihti, et üksindus ajab hulluks. 

 

 

 

Kas üksindus võib tekitada kannatusi? 

Inimesel on vaja teistega läbi käia, suhtlemine on hädavajalik meie vaimse heaolu jaoks. Suhtlemine tekitab turvatunde, teadmise, et sa ei ole üksi ja et su lähedased sind aitavad ja toetavad. Et sa oled teiste silmis olemas ja see annabki elule mõtte. 

Pealesunnitud kontaktipuuduse tõttu kaotab inimene enesekindluse, lõigates inimese piltlikult maailmast ära. Teda pole enam vaja ja ta tunneb end üksi - sellised mõtted võivad muuta elamise raskemaks. Üksindus võib põhjustada suuri kannatusi inimese hinges. Ja nagu depressiooni puhul, võivad ka üksindusel olla väga tõsised tagajärjed.


Kas üksindusse on võimalik surra? 

Alkoholi tarbimine, suitsetamine, halb toitumine ja vähene liikumine soodustavad südame-veresoonkonna haiguste teket ning võivad viia infarkti või insuldini. Sama kehtib ka üksinduse kohta. Üksindus mõjutab vaimset tervist, kutsudes esile enesetapu mõtteid ja inimene võibki sellise tee endale valida, et oma piinu lõpetada. Üksindus võib seega tappa, ükskõik siis, mis selle põhjuseks ka ei ole. Üksindus on kannatus, seega ära jää ootama ja otsi abi, pöördu näiteks mõne spetsialisti poole, kes aitab sul lahendusi leida. Sa ei ole üksi!

Kommentaare ei ole