{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kui sõprussuhe mõjub sulle halvasti

  Foto : unsplash / Anh Nguyen      On selliseid suhteid, m...

 

Foto : unsplash / Anh Nguyen

 

 

 On selliseid suhteid, mis panevad sind ennast halvasti tundma. Need suhted võivad olla värsked või juba aastaid kestvad. 

Millised sõprussuhted on mürgised?

Tegemist on sõpradega, kes ütlevad sulle halvasti. Kes teevad sulle alavääristavaid märkuseid. Kellele sa pead aru andma. Ja kellel kunagi aega sinu jaoks ei ole, kui sinul neid vaja võiks minna. Aga kes nõuavad, et sinul alati nende jaoks aega oleks. 

Loomulikult pole alati võimalik olla oma sõprade jaoks vaba, meil kõigil on omad kohustused ja pereelu. Aga solvavad märkused ning teise tahtlik haavamine tekitab juba küsimusi. 

Kui suhtes puudub võrdsus ja tasakaal, siis on tegemist mürgise sõprussuhtega. 

See sõnastus võib olla natuke heidutav aga kokkuvõttes tähendab see suhet kellegagi, kes sulle ei sobi või kes paneb sind kannatama. Selline suhe võib sind panna ennast halvasti tundma, tekitada ebamugavust ja soovi põgeneda. 

 

 

 

 

Ebavõrdsus suhtes

Sa annad palju aga vastu saad vähe, kui üldse mitte midagi. Selline käitumine tõestab, et see suhe ei ole normaalne. Vastastikkus ja võrdsus on sõpruses olulised. Sa peaksid tundma, et sind austatakse ja toetatakse nii nagu sinagi teda toetad ja austad. Kui suhe on tasakaalust väljas, muutub ta ruttu koormavaks. 

 

Käitumismuutused

Mingil määral on normaalne, et meie hoiak või mõtteviis muutub elu jooksul. Kui need muutused on positiivset laadi, siis on see hea. Kui aga sõnad ja teod ei vasta enam väärtushinnangutega, on midagi valesti. On inimesi, kes võivad tõugata teisi halvale teele. 


Teise inimese idealiseerimine

Ilus on kaitsta oma sõpra. Aga pidev kaitsmine lähedaste konstruktiivse kriitika eest või lausa teise inimese ülistamine, peaks aga tegema pigem valvsaks. Ka sõprade vahelises suhtes on kiindumust ja sellepärast on teinekord raske aru saada, kui idealiseerimine muutub probleemseks. Tähtis on näha inimesi sellistena nagu nad on, kõigi oma heade ja halbade külgedega. Ei tohi ka eitada või minimaliseerida nende halbu tegusid. 


Liigne negatiivsus

On inimesi, kes ei oska näha seda, mis hästi läheb. Nendest õhkub negatiivsust ja nad tirivad ka teisi allapoole. Ja lihtsalt sellepärast, et sa oled sellise inimese sõber, ei pea sa tema negatiivsust taluma. See muutub ühel hetkel sulle koormavaks ja võib tekitada masendust. 

Tavaliselt selline inimene ei kuula isegi sinu nõuandeid ja soovitusi. Tõeline sõprus seisneb reaalsuse jagamises. Mürgine sõber aga katsub teist panna oma reaalsusesse, mida ei saa jagada, kus puudub tegutsemivõime ning kus ainuke otsustaja on tema ise.

 

 

 

 


Pidev kriitika

- Sa ei tohiks nii teha!

- Sa oleksid pidanud nii ütlema! 

- Miks sa nii ei tee?

Paljud sellised soovitused ja märkused võivad paista, kui head nõuanded sõbra poolt aga tegelikult on tegemist pideva ja halva kriitikaga, mis viib su enesekindluse ning mõjub alavääristavalt. Sellised pealtnäha süütud märkused võivad teha väga palju halba. Inimene ei tunne enam end hästi ja hakkab rohkem oma isiklikku elu varjama teise eest.


Hirm teise arvamuse ees

Ükskõik, millised pole ka selle põhjused, kui sul on teise inimesega rääkides kartus, et ta sind halvasti mõistab, sind pilkab, kui sa kardad välja näidata oma nõrkuseid, siis võib tegemist olla sõprussuhtega, mis sulle halvasti mõjub. Sõbraga koos olles peaksid sa tundma end austatuna ja mõistetuna. Sõprade vahel on tõeline usaldus. Kui seda usaldust enam ei ole, siis pole see suhe normaalne. Kõik seisneb jagamises. Kui sa ei suuda enam rääkida, kartusest, et teine sind hukka mõistab, siis on see suhe sinu jaoks halb.

 

 

 

 


Ebamugavustunne

Kui sa tunned end oma sõbraga halvasti, ärritud, muutud närviliseks või tunned masendust peale temaga kohtumist, siis on see märk, et see suhe ei toimi enam ja on sinu jaoks halb. Sõbraga koos olles peaksid sa tundma end vabana ja see suhe peaks sind panema ennast hästi tundma. Vajaduse korral peaks piisama sõbraga rääkimisest, et leida lohutust, nõu või abi. Vastasel korral on see märk, et teie suhtes on midagi korrast ära. Ja su keha annab sulle sellest tunda, kuula oma sisemist häält.


Süütunne

Sõprussuhte oluline osa on tegevusvabadus. Kui sa tunned, et oled kohustatud minema teist inimest vaatama ja kui sa tunned end halvasti selle tõttu, et sa ei saa minna teda vaatama, siis võib see olla märk sõltuvusest. Ja vabadusekaotusest. Normaalses sõprussuhtes austatakse seda, et kõik inimesed on erinevad, et kõigil ei ole sama palju aega. Ja ka seda, et kõik sõbrad ei olegi sõbrad.


Kommentaare ei ole