{ads}

HIDE

Viimased

latest

9 toitu, mis ei tee südamele head

  Foto : unsplash / Charles "Duck" Unitas      Se...

 

Foto : unsplash / Charles "Duck" Unitas

 

 

 Selleks, et süda oleks terve, tuleb valvata oma toitumist ja vältida neid toiduaineid, mis on südamele kahjulikud. 

Mida vanem on inimene, seda rohkem peab ta oma tervise eest hoolitsema ja vaatama, mida ta sööb. Ka süda vananeb ja sellega koos kasvab südame-veresoonkonna haiguste risk. Selleks, et hoida südant tervena, tuleb palju liikuda ja toituda mitmekülgselt. Kõik head harjumused aitavad sul elada paremini ja kauem. 

 

Vali, mida sa sööd

See, mida sa oma elu jooksul sööd, mõjutab sinu organismi. Toit, mis sisaldab liiga palju küllastunud rasvu, suhkrut ja soola, on südame ja veresoonkonna tervisele ohtlik. Selline toit tekitab rasvumist, soodustab rasvade ladestumist kõhuümbruse piirkonda, võib põhjustada diabeeti ning tekitada kõrgvererõhutõbe. Kõik need tegurid võivad põhjustada südame-veresoonkonna haiguseid. Ka liiga valgu- ja vitamiinivaene toit on tervisele kahjulik. Paljud eakad toituvad halvasti ja kannatavad erinevate vaeguste käes, süües liiga vähe vitamiine ning proteiine. Selline vale toitumine tekitab kroonilist väsimust ja kiirendab vananemist.

Alates 50. eluaastatest on valguvajadus (nii loomne, kui taimne) 20% suurem. Selleks, et olla terve ja heas vormis, tuleb toituda mitmekülgselt ja vastavalt oma päevasele energiavajadusele. Tuleb jälgida, et toit tagaks kõik vajalikud toitained organismi heaks funktsioneerimiseks. 

 

 

 

 

Millised toidud kahjustavad südame tervist? 

Suhkur, sool ja rasv

Aja jooksul liigne suhkru, soola, küllastunud rasvainete ning rafineeritud süsivesikute tarbimine suurendab südameinfarkti või ajuinsuldi riski. 

Punane liha

Punase liha liigne tarbimine tõstab südamehaiguste ja diabeedi riski. Kuna punane liha sisaldab liiga palju küllastunud rasvhappeid, võib ta tõsta kolesteroolitaset veres. 

Magusad joogid

Väike pudel limonaadi sisaldab liiga palju suhkrut. Liigne magusate jookide tarbimine tekitab ülekaalu, samuti diabeedi riski, kõrgvererõhutõbe ja südamehaiguseid. 

Magusad saiakesed ja koogid

Küpsised, koogid ja saiakesed sisaldavad liiga palju suhkrut, mis omakorda tekitab ülekaalu. Lisaks sellele mõjutavad nad triglütseriidide ehk vererasva taset, mis võib põhjustada südamehaiguseid. Valge jahu, millest saiakesed on küpsetatud, tõstab veresuhkru taset. 

Vorstitooted

Vorstitooted, sardellid ja viinerid ei ole südame sõbrad. Nad sisaldavad suures koguses soola ja küllastunud rasvhappeid. 

 

 

 

 

Riis, sai ja makaronid

Riis, sai ja nisujahust makaronid ei sisalda kiudaineid, vitamiine ega mineraale. Rafineeritud teraviljad on kõrge glükeemilise koormusega, tekitades rasvumist. Liigne rafineeritud teraviljade tarbimine soodustab rasva ladestumist kõhuümbruse piirkonda, mis uuringute järgi soodustab südamehaiguste riski teket. 

Alkohol

Liigne alkoholi tarbimine on tervisele kahjulik, tõstes vererõhku, südamehaiguste riski ning ülekaalu. 

Või

Või sisaldab rohkesti küllastunud rasvhappeid, mis võib tõsta halva kolesterooli taset organismis ning soodustada südamehaiguste teket. 

Magusad jogurtid

Magusad jogurtid sisaldavad liiga palju suhkrut, soodustades seega kaalu tõusu, kõrgenenud vererõhku ja südamehaiguste teket.

Kommentaare ei ole