{ads}

HIDE

Viimased

latest

Nõuanded, kuidas süüa vähem suhkrut ja muuta oma tervist tugevamaks

  foto : unsplash / Sylwia Bartyzel Alusta oma suhkru d...

 

foto : unsplash / Sylwia Bartyzel

Alusta oma suhkru detoksi rahulikult, ilma kiirustamata

Muuda oma toitumist tasakaalukamaks ja mitmekülgsemaks. Ära lõpeta päevapealt suhkru tarbimist, see ei oleks mõistlik. Sest see tekitaks suuremat pettumust ja selle tõttu tekiks sul veelgi suurem soov magusat süüa.  Teiseks vajab inimese organism glükoosi, ilma milleta on neuronitel raske funktsioneerida, lisaks annavad suhkrud meile elutegevuseks energiat. Seega katsu olla lihtsalt tasakaalukam. Liigne suhkur on tervisele kahjulik.


Vaata, kus suhkur end peidab

Erinevalt sellest, mida sa võid arvata, ei sisalda suhkrut ainult maiustused ja karastusjoogid. Suhkrut sisaldavad kõik töödeldud toidud: pitsa, vorstid, purgitoidud jne. Ja samuti puu- ja köögiviljad. Et saada paremat ülevaadet oma igapäevasest suhkru tarbimisest, pane kirja kõik see, mida sa sööd. Ja nii leiad sa võimaluse, kuidas oma toitumist paremaks muuta. 


Söö soolast hommikusööki

Mõnikord sisaldab ainuüksi hommikusöök suure koguse süsivesikuid, mis põhjustab kõigepealt veresuhkru taseme kõrgele ja seejärel tekitab suure väsimuse, kui suhkru tase veres langeb. Sellepärast on parem süüa hommikusöögiks valgurikast toitu, mis võtab magusaisu vähemaks. Väga hea mõte oleks süüa hommikul mune, kaerahelbeid, soolalõhet või juustu.

 

 


Söö rohkem puuvilju ja joo vähem mahla

Isegi, kui pressitud apelsinimahl sisaldab palju C-vitamiini, jõuab mahlas olev suhkur liiga ruttu verre vedelal kujul. Söö parem puuvilju, mis tagavad sulle vajalikke kiudaineid ja ei tõsta nii palju veresuhkrut.


Ära joo kohvi ja teed suhkruga

Alusta sellest, et sa paned vähem suhkrut kuumade jookide sisse. Ja kui sa oled kord terve nädala joonud ilma suhkruta jooke, harjub su keha ja maitsemeel sellega üsna ruttu ära. Suhkur tekitab ainult suuremat magusaisu, sest aju saab sõnumeid suhkrumaitse kaudu. Seega võta midagi ette.

 

Piimašokolaadi asemel söö tumedat šokolaadi

Tume šokolaad sisaldab küll sama palju kaloreid, kui piimašokolaad aga palju vähem suhkrut. Lisaks on tume šokolaad ka tervisele kasulik, stimuleerides õnne hormoonide endorfiinide tootmist. 70% kakaosisaldusega tume šokolaad teeb tuju heaks ja muudab immuunsüsteemi tugevamaks. 

 

Tee ise süüa kodus ja ära osta valmistoitu

Kõik töödeldud toidud sisaldavad suuremas või väiksemas koguses suhkrut. Selle asemel, et osta puuviljatükkidega jogurtit, osta maitsestamata jogurtit ja lisa puuviljatükke ja natuke pruuni suhkrut. Tavaliselt sisaldavad puuviljajogurtit vähe puuvilju ja marju aga palju suhkrut. Kasuta rohkem looduslikku suhkrut, mida sa võid samuti asendada banaanipüree või datlikompotiga. Ja söö värsket ning vähetöödeldud toitu. Ja ära lisa suhkrut oma toitudesse. 



 

Karastusjookide ja limonaadi asemel joo maitsestatud vett

Lisa kannutäiele veele punaseid marju, sidruniviile, piparmünti või rosmariini. Selline jook aitab ka janu ära võtta, erinevalt karastusjookidest.

 

Asenda suhkur millegi muuga

Emapiim sisaldas suhkrut ja sellepärast on suhkrumaitse miski, mis tekitab turva- ja heaolutunnet. Kui sa alati tormad magusat sööma, tundes suurt stressi, siis katsu leida mingi muu viis oma pingete maandamiseks. Mine sauna või vanni, joo taimeteed või söö midagi soolast magusa asemel.

 

Luba endale aeg-ajalt midagi head

Kõik sõltub ju tegelikult sellest, kui tasakaalukas sa oled. Iga kolme päeva tagant luba endale midagi magusat, katsu lihtsalt nii elada, et sa iga päev suhkrut ei söö.  Nii ei teki sul kibestumust.  


Kommentaare ei ole