{ads}

HIDE

Viimased

latest

Millised märgid viitavad sellele, et sa sööd liiga palju suhkrut

  foto : unsplash / Stacey Gabrielle Koenitz Rozells   Seda...

 

foto : unsplash / Stacey Gabrielle Koenitz Rozells

 

Seda, kui sa sööd liiga palju suhkrut, ei ole näha ainult vereanalüüsi ega hambakaariese järgi, on ka teisi märke, mis annavad märku sellest, et sa oled suhkruga liiale läinud ja sööd liiga palju kõrge glükeemilise indeksiga toite. 

 

Kõht on terve hommikupooliku tühi

Kui sa sööd hommikul magusat, siis tekitab magus ainult veelgi suurema magusaisu. Miks see nii on? Sest organismi jaoks on see suur löök, kui sa kohe hommikul tühja kõhu peale sööd midagi magusat ja hakkab kohe insuliini tootma suures koguses, et sellest suhkrust lahti saada, see aga põhjustab veresuhkru languse, mille tõttu sa pead kohe ja ruttu midagi magusat sööma, et ennast paremini tunda. Ja just sellepärast tund või paar peale hommikusöögi söömist, sirutad sa sõrmed kommikoti järele ja nii edasi terve päeva samas rütmis : veresuhkru tõus-insuliin-veresuhkru langus-magusaisu! 

Mida siis teha? 

  • Söö hommikul madala glükeemilise indeksiga toite (juuretisega kääritatud leiba, sinki) ja mitte kõrge glükeemilise indeksiga toite (valgest nisujahust sai, moos).
  • Kui kõht läheb tühjaks, siis söö õuna, mis täidab hästi kõhtu ja võtab magusaisu ära ilma organismile kahju tegemata tänu oma madalale glükeemilisele indeksile (õuna glükeemiline indeks  on 38 võrreldes kommiga, mille GI on 70).

 

 

 

Halb tuju ja närvilisus

Halb tuju ei ole alati seotud isiksuse ega stressiga. Suhkrurikas toit on sageli halva tuju põhjustajaks. Kõigepealt sellepärast, et insuliini tõttu tekkiv eufooria, mida magusa söömine põhjustab, kaob ruttu ja sellepärast, et suhkur ei ole absoluutselt meeltmööda soolestiku headele ja kasulikele bakteritele. Tuletame meelde, et 80% hea tuju hormoonist serotoniinist toodetakse just soolestikus. Seega ongi põhjus leitud. Ja kui serotoniini tase on madal, siis kaasnevad sellega tujumuutused, sõltuvushäired, agressiivsus ja halb tuju. 

Mida siis teha? 

  • Piira suhkrurikka toidu tarbimist. Ka töödeldud toit sisaldab suhkrut ja seda varjatud kujul, selle tõttu on suhkrurikkad ka paljud soolased toidud. Eelista ainult neid, mille nime lõppeb -oos'iga : sahharoos, glükoos, laktoos, fruktoos. Tegemist on loodusliku suhkruga.
  • Söö rohkem kiudaineid, mis toidavad soolestiku mikrobioota häid baktereid. 

 

 

 

Väsimus ja unetus

Kui sa tunned pool tundi või tund aega peale söömist, et uni tuleb peale ja suur väsimus tekib, siis on see märguandeks, et sa sööd liiga suhkrurikast toitu, mis on tekitanud kiire veresuhkru tõusu, millele järgnes veresuhkru langus ja mis tekitabki suurt väsimust. Selline kiire veresuhkru tõus ja langus põhjustab ka uneprobleeme, öist ärkamist. Inimene ei maga välja ja on kogu aeg kurnatud. 

Mida siis teha? 

  • Suure söömaaja järel tekib alati veresuhkru kiire tõus, selleks, et seda ära hoida, ära söö liiga palju korraga. Söö päevas 3 korda kergelt, söögiaegade vahel võta 2 vahepala ning õhtul söö vähemalt 2 tundi enne magamaheitmist. 
  • Söö alati köögivilju kõrvale, kui sa sööd kõrge glükeemilise indeksiga toite, see aitab alandada veresuhkru taset (näiteks rohelist salatit pitsaga, makaronitoitudega alati köögivilju kõrvale, ära söö kunagi pastatoite ilma roheliseta jne). Ja ära söö magusat lihtsalt niisama, magustoit söö peale kerget lõunaeinet. 

 

Keskendumishäired ja mälulüngad

Isegi, kui aju toitub peamisest glükoosist (suhkur, mis on vabanenud süsivesikute seedimisest), siis ei ole iga suhkur talle kasulik. Aju vajab korralikku toitu kogu aeg. Süües kõrge glükeemilise indeksiga toite, mis tõstavad  ja langetavad järsult veresuhkru taset, ei tee sa oma aju tervisele head ja selle tõttu tekib lihtsalt intellektuaalne lühis. Ja kui veresuhkru tase on kogu aeg liiga kõrge, tekivad mäluhäired. 

 

 

Mida siis teha? 

  • Eelista madala glükeemilise indeksiga toite, mis tagavad sulle vajalikku energiat ja aitavad hoida veresuhkru taset madala ja stabiilsena: puu- ja köögiviljad, täisteraviljad, kaunviljad...
  • Ära unusta oomega-3 võtta, see on hädavajalik närvisüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks: rasvane kala, pähklid, rapsiõli...

 

Akneprobleemid ja sügavamad kortsud

Liigne suhkur mõjutab otseselt naha seisukorda. Suhkru molekulid muudavad kollageeni, tekitades sügavamaid kortse. Ja see pole veel kõik, suhkur soodustab ka aknega seotud probleeme üle 50-aastaste inimeste juures, eriti nende puhul, kellel on akneprobleeme esinenud nooruse ajal. 

Mida siis teha? 

  • Selle asemel, et osta endale kalleid kortsuvastaseid kreeme, lõpeta magusa söömine. 
  • Söö tasakaalukalt ja mitmekülgselt, eelista madalda glükeemilise indeksiga toite, mis aitavad hoida ja stabiliseerida veresuhkru taset ning hoiavad insuliini tõusu eest ning stimuleerivad naharasu tootmist.


Kommentaare ei ole