{ads}

HIDE

Viimased

latest

Märgid, mille abil ära tunda nartsissistlikku isiksusehäirega inimest

  foto : unsplash / Elia Pellegrini    Millised mär...

 

foto : unsplash / Elia Pellegrini

 

 Millised märgid iseloomustavad nartsissistlikku inimest?

 

 1. Ta on intelligentne inimene tavaliselt

Sageli hea haridustasemega. Väga hea psühholoog, intelligentne inimene.


2. Moraaliväärtuste puudumine

Mõnikord võib tunduda, et tal polegi südametunnistust, ta ei kahetse midagi, mida ta on teinud ega teadvusta endale ühtegi probleemi olenemata olukorrast. 

Tegelikult põlgab ta täiesti ühiskonna poolt seatud moraalinorme ja elab oma isiklike reeglite järgi. Ta elab tugevama või kavalama seaduse järgi. Üldiselt katsub ta halba heaks teha, selgitades, miks üks või teine asi polegi nii halb, kui paistab. Ta hindab ainult neid, kes on temast tugevamad, rikkamad, paremad ja osavamad. Ta ei oska näidata välja inimlikkust ega tundlikkust, mida ta peab suures osas naiivsuseks. Teda huvitavad ainult tulemused ja ta on valmis viima oma eesmärke ellu seejuures vahendeid valimata.

Ta ei austa teisi inimesi ja peab neid esemeteks, mida ta võib kasutada vastavalt vajadusele või oma huvide jaoks. Ta teeb lubadusi, millest ta kinni ei pea, teades väga hästi, et lubadused on tähtsad ainult nende jaoks, kes neisse usuvad. Ta võib varastada oma kaaslase või sõprade raha, ehteid, riideid ilma ainsagi häbitundeta. Kui keegi peaks teda teolt tabama, on ta võimeline valetama ilma end seejuures süüdi tundmata. 

 

 


3. Egoism ja agressiivsus, millega ta seisab oma huvide eest

Ta oskab väga hästi kaitsta oma isiklikke huve, millest tal on täpne arusaamine. Tema ainus eesmärk on lõigata kasu kõige pealt. Ta tahab haarata kinni kõikidest võimalustest. Ta tahab lõigata kasu igast inimesest, kellega ta kohtub ja igast olukorrast, mis tekib. Ta kasutab kõiki ja kõike ära oma isiklikel eesmärkidel oma isikliku kasu saamiseks. Tema filosoofia seisnebki kasu lõikamises. Ta oskab ringi käia nendega, kes võivad talle ühel või teisel moel kasulikuks osutuda: oma elukaaslasega, töökaaslastega jne... sest isegi selline inimene vajab teiste tähelepanu, hoolt, seltskonda ja olemasolu (kasvõi selleks, et teised teda imetleksid) ja mõnikord võib ta isegi olla oma kaaslase vastu hea. 

Julge on ta ainult siis, kui ta on kindel oma võidus. Vastasel korral jääb ta alati ja igas olukorras äärmiselt ettevaatlikuks ega julge oma julgust välja näidata. Kui ta oleks olnud Titanicu uppumise ajal laevas, oleks ta leidnud esimese ettekäände, miks naiste ja lastega päästepaati ronida. Ta ei tunne aumõistet.


4. Enesekesksus

Kõik peab olema tema jaoks. Tema elus kehtivad tema enda seadused ja reeglid. Kui ta midagi tahab, siis kohe, samal hetkel. Kõik peavad olema valmis tema tahtmist täitma. Nagu oleks ta täiskasvanud peast ikka veel üks suur ja ärahellitatud laps. 

 

 

5. Kaastunde puudumine

Ta ei oska kedagi armastada peale iseenda. Temas ei ole midagi inimlikku, ühtegi inimlikku tunnet ega hingeseisundit. Ta on külm ja kalkuleeriv, täiesti ükskõikne teiste tunnete suhtes.

Üldiselt ei ole ta suuteline tundma samu tundeid, kui teised inimesed aga ta käitub teiste ees nagu oleks tema kavatsused head ja siirad ja nagu tunneks ta muret teiste pärast.

Ta võib näidata huvi mõne inimese, tegevuse või mõtte vastu aga see huvi on üsna pealiskaudne ja sellest ei maksa lasta end petta. Tegelikult ei ole tal ühtegi huvi, kui mitte arvestada tema isiklike hetkevajadustega ja huvidega. Ta ei tunne kunagi siirast kurbust mitte kellegi pärast. Pettumustunne tekitab temas ainult viha või kättemaksuiha. See selgitabki, miks ta täiesti pea kaotab lahku minemise korral ja võib reageerida täiesti hullumeelselt. Kui tavaline inimene, kes võib tihti ärrituda, vihastab ruttu aga see viha läheb üle, siis nartsissistliku inimese soov kätte maksta ei kao kuhugi isegi aja möödudes. 


6. Vihkamine ja agressiivsus

Ta peab vihkama selleks, et end elavana tunda. See on üks põhjustest, miks ta kunagi mitte millegagi ega kellegagi rahul ei ole. Vihkamine on teda edasiviiv jõud. Ta on kade teiste õnne peale, ta vihkab teisi ja tahab hävitada seda õnne, mida ta ei leia. Ta ei ole võimeline armastama ja sellepärast katsub hävitada oma küünilise loomuse pärast kõiki oma suhteid. 

Oma isiklike probleemide pärast ei ole ta kunagi suutnud elada nii nagu oleks tahtnud ega viia oma soove ellu. Seega vaatab ta kadedusega seda, mida teised on suutnud korda teha oma elus. Ja hävitada teiste õnne. Ta on ise enese vang, ta peab vastama ettekujutusele, mis ta ise endast on teinud ühiskonnas ja kodus ja mille pärast ta nii palju on kannatama pidanud. Ja sellepärast katsub ta hävitada teiste vabadust ja suruda neile peale oma tahtmist ja piiranguid. 

 

 

Ta tahab näha teiste langust, ta tahab rõõmustada, kui teistel läheb halvasti. Ta kannatab alaväärsuskompleksi käes, ta vihkab teisi ja tahab kõike endale, mis teistel on. Ja selle tõttu hakkab ta teisi alandama. 

Ta tunneb kadedust, kui teistel läheb hästi, sest see paneb teda mõistma, et ta ei ole seal oma eluga, kus ta tahaks olla. Tema elus pole mitte kunagi mitte midagi korras. Ta surub teistele oma negatiivset ja eelarvamustega vaatenurka peale ja on krooniliselt rahulolematu oma elu suhtes. Ta tahab tõestada kogu aeg, et kõik inimesed on halvad, et kogu maailm on halb. Mitte keegi ei ole tema silmis hea. Teiste ründamine aitab tal oma valust, kannatustest ja depressioonist üle olla.

Ta ootab tavaliselt varjus, maski kandes. Ta on kalkuleeriv ja iga tema löök on välja arvestatud, mõnikord isegi mitu aastat varem. Sellepärast ta ongi nii ohtlik ja ootamatu. 


7. Valetamine

Nartsissist on alati enda sees keegi teine. Ta ei ole kunagi siiras ega aus, ta valetab alati. Ta võib sama hästi tõtt rääkida, kui valetada otse näkku. Tavaliselt ta väänab tõde, seega ei saa keegi otse teda valetamises süüdistada. Tema jutt on mingi segu valest ja tõest, tavalise inimese võib see täiesti segadusse viia.

Ta ei tunnista kunagi, et ta on valetanud, ta ei tunnista end kunagi süüdi, isegi mitte politsei ülekuulamisel ega kohtuistungil.

Kui tal midagi suurt kaotada ei ole, siis heal juhul võib ta väikese vale üles tunnistada. 

 


 

 



Kommentaare ei ole