{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas teha lõpp negatiivsetele mõtetele?

  foto : unsplash / Riccardo Mion Negatiivsed mõtted on need...

 

foto : unsplash / Riccardo Mion

Negatiivsed mõtted on need, mis ei anna sulle rahu. Nad keerlevad su peas hommikust õhtuni ja igal vabal hetkel läheb mõte otsekui iseenesest vanale tuttavale rajale. Rahulolematuseks põhjust leidub ju alati. Raske on sellisest harjumusest lahti saada, kui see on kord juba sisse juurdunud. 

Negatiivsed mõtted ei ole tekkinud niisama, tavaliselt on sellistele mõtetele pannud aluse mõni valus üleelamine. Sellistes mõtetes on alati tükike inimese enda hingevalust. Sageli on need mõtted seotud mõne kas siis lähi- või kaugminevikus aset leidnud sündmusega, mis võivad iseenesest olla pealtnäha täiesti tähtsusetud kõrvalseisja jaoks või siis vastupidi on tegemist mõne traumeeriva sündmusega. 

Need on mõtted, mis ei anna rahu ei ööl ega päeval. Sellised mõtted on tegelikult iseenesest täiesti normaalsed ja loomulikud. Juhul, kui negatiivsed mõtted muutuvad aga painajalikuks ega anna enam üldse rahu, võib sellest saada kannatuste allikaks. 

 

 

Inimene hakkab mõtlema ja analüüsima olukorda igatipidi, katsudes leida lahendusi ikka ja jälle selleks, et paremini mõista ja aru saada. Sellest saab nõiaring, sest hirmud ja kartused ei kao ning inimene rikub selliste mõtete tõttu enda isikliku elu ja ka oma lähedaste elu ära, sest see takistab tal millegi muuga tegeleda. 

Negatiivsed mõtted võivad põhjustada süütunnet, häbi, viha või siis hoopis kurbust. Sellised mõtted võtavad ära igasuguse motivatsiooni, ei lase keskenduda ja mõjutavad meie elu üsna suurel määral. Negatiivsetel mõtetel on oma kindel koht depressiooni ja ärevushäirete juures. 

Tänapäeva noored mõtlevad negatiivseid mõtteid, nende jaoks on infotulv kõige kättesaadavam. Kui pool sajandit tagasi sai infot lugeda vaid ajalehtedest, siis tänapäeval näeme me videosid sündmuskohtadelt mõnikord ka otse ja paljude uudiste kohta ei saa isegi tõepõhja kontrollida. Ja nagu kõik teavad, on uudised alati negatiivse alatooniga. Rääkimata siis sotsiaalmeediast, kus kõik noored tegutsevad ning kus levib verbaalne vägivald: väiksemgi kommentaar võib põhjustada suurt hingevalu. 

 

 

Kõik inimesed teevad oma elus vigu, kõik inimesed tunnevad emotsioone, see on normaalne. Mitte keegi ei ole täiuslik ja rumal oleks arvata nagu teistel oleks ilus elu ja sina pead kõiki maailma probleeme enda õlgadel kandma. Sa ei saa ennast teistega võrrelda, sest nemad ei ole pidanud läbi elama seda, mida sina oled elanud ja sinul ei ole nende muresid. Kõige tähtsam on mitte kunagi lootust kaotada. 

Negatiivsed mõtted ei näita seda, et sa oled nõrk inimene ja et sul pole iseloomu. Selleks aga, et end paremini tunda ja muuta oma mõtlemist, võid sa proovida järgmisi harjutusi. 

Esimene harjutus oleks panna paika negatiivsete mõtete jaoks kindlad kellaajad. See tähendab, et sa lubad endale selliseid mõtteid pähe ainult kindlatel kellaaegadel ja kui aeg on läbi saanud, mõtled sa millegi muu peale. See aeg võib olla veerand tundi, pool tundi või tund aega. Nii nagu ise soovid. Nii ei lase sa negatiivsetel mõtetel enda ja oma elu üle võimust saada. Sina kontrollid oma mõtteid, mitte nemad sind. 

 

 

Samuti võib sind seejuures aidata see, kui sa paned oma mõtted paberile kirja, päevikusse näiteks, sest kirjutamine võib sind palju aidata. Kirjuta oma mõtted üles nii nagu nad su pähe tulevad ilma, et sa analüüsiksid seejuures. Kirjuta üles sündmused, mis aset leidsid, tunded, mida need sündmused sinus tekitasid ja seejärel see, mida sa järgmine kord tegema peaksid. 

Häid tulemusi võib anda ka see, kui sa räägid mõne lähedase inimesega oma muredest, sageli me aga ei taha ennast nii palju avada teiste ees, isegi, kui tegemist on väga lähedase inimesega. 

Ja kui muu ei aita, siis võib pidada nõu psühholoogiga. 

Kommentaare ei ole