{ads}

HIDE

Viimased

latest

3 märki, mis viitavad sellele, et sa kannatad rauapuuduse all

foto : unsplash / Eprhaim Mayrena   Raud on organismile täht...

foto : unsplash / Eprhaim Mayrena

 

Raud on organismile tähtis mineraalaine, mis on hädavajalik organismi normaalse funktsioneerimise jaoks. Rauda on vaja punaste vereliblede tootmiseks ja hapniku transportimiseks kõigi keharakkudeni. Ja see pole veel kõik. Raud toetab ka immuunsüsteemi ja kognitiivseid funktsioone. See tähendab, et rauavaegus põhjustab mäluprobleeme, väsimust ja keskendumisraskusi. Meeldetuletuseks olgu öeldud, et täiskasvanud mehe igapäevane rauavajadus on 10-15mg, fertiilses eas naiste rauavajadus on 13-17 mg. 

Rauapuuduse korral on organismis vähem punaseid vereliblesid ja tänu sellele on hapniku transportimine piiratud. See omakorda põhjustab hapniku vaegust kehas, millest annavad märku väsimus, kurnatus ja füüsilise koormuse langus. Lisanduda võivad hingeldamine, õhupuudus, väljalangevad juuksed ja kahvatu jume. 

Sageli inimene ise ei oska endal rauapuudust kahtlustada, selle tõttu tuleks vaadata üle, millised märgid sellele viitavad. 

 

 

Kõige esimene märk ongi väsimus. Rauda on vaja hemoglobiini tootmiseks ja kui kehas ei ole piisavalt hemoglobiini, ei saa rakud ja lihased vajalikku hapnikku ning tekib väsimus. Sellisel puhul tekibki aneemia ehk kehvveresus. Väsimus on küll märk erinevatest võimalikest vaegustest aga rauapuudus väljendub tavaliselt läbi energiapuuduse ja kestva väsimuse. 

Teine märk on kahvatus. Kui su nahk on muutunud väga kahvatuks, siis on märk sellest, et su hemoglobiinitase on väga madal ja sa kannatad rauapuuduse all. Kahvatu jumeannab märki aneemiast. Sellele võivad lisanduda ka tumedad silmaalused. Punaste vereliblede vähesus põhjustabki naha kahvatust, lisaks võib kaduda ka huultelt roosa värvus.  

Pearinglus. Kui hapniku juurdepääs ajju ja südamesse on häiritud, tekib pearinglus. Pearinglus on samuti üheks esimeseks märgiks, mis annab märku rauavaegusest. 

Toidu kaudu saab rauda nii loomse, kui taimse päritoluga toiduainetest, loomset omastab organism kergemini, sest selle imendumine ei sõltu teistest toiduainetest. Kõige paremad loomse raua allikad on maks ja punane liha. Kõige parimad taimsed raua allikad on aga kõik kaunviljad, pähklid, seemned ja punane peet. 



Kommentaare ei ole