{ads}

HIDE

Viimased

latest

11 märki, mis viitavad varjatud depressioonile

  Statistika järgi on neid inimesi, kes kannatavad depressiooni all, üle 300 miljoni maailmas.  Depress...

 

Statistika järgi on neid inimesi, kes kannatavad depressiooni all, üle 300 miljoni maailmas. 

Depressiooni on küll võimalik ravida, aga selleks tuleb haigust diagnoosida. Kõige keerulisem olukord tekibki siis, kui tegemist on varjatud depressiooniga, mille sümptomeid on raske välja selgitada ja millest inimene endale ise aru ei anna.

Varjatud depressioon on kõige ohtlikum depressioonivorm, sest haige ise pole oma haigusest teadlik või siis ei taha enesele seda lihtsalt ühel või teisel põhjusel tunnistada.


Millised märgid viitavad varjatud depressioonile? 
 

Mitte miski ei valmista sulle enam rõõmu, sa oled muutunud ükskõikseks kõige suhtes

Su igapäevane elu ei paku sulle enam ei rõõmu ega rahuldust. Kõik see, mis sind enne huvitas, on kaotanud oma väärtuse. Vähesed asjad pakuvad sulle üldse huvi, sa oled muutunud apaatseks kõige suhtes. Sul on raske iseennast ära tunda. Kõik su ümber oleks justkui sama, välja arvatud sina ise.  Kohati on sul tunne nagu jälgiksid sa oma elu kõrvalt. 
 
 
 
     
Sa tahad midagi oma elus muuta, et tunda end paremini aga ei tea, kuidas seda teha
 
Paljud varjatud depressiooni all kannatavad inimesed katsuvad oma ellu muutusi tuua, sooviga end vabastada sellest pidevalt jälitavast kurbusetundest, mis neile rahu ei anna ei öösel ega päeval. Sa ei taha enam neid mõtteid oma pähe, sa ei taha seda kurbust enam tunda, sa tahad olla rõõmus ja õnnelik.
 


Su magamis- ja toitumisharjumused on muutunud

Kui sa tunned pidevat väsimust, oled kurnatud, kannatad unetuse all, unustad mõnikord süüa ja sööd palju vähem või siis hoopis ohjeldamatult, on see märgiks, et sinuga on midagi lahti ja sa kannatad varjatud depressiooni all.
 


Sa ei taha, et teised peaksid sinu pärast muretsema

Sa ei taha oma tunnetest rääkida, sa varjad seda, mis su hinges toimub. Sa ei taha ka hukkamõistu ega naeruvääristamist ja hoiadki kõik endale. 


Teiste ees katsud sa alati rõõmus olla ja teed nagu midagi poleks olnud

Paljud depressioonis inimesed ei taha näidata, mida depressioon nendega teeb ja millised mõtted nende peas tegelikult on. Nad varjavad oma tõelisi tundeid, et mitte oma nõrkusi teistele näidata ega panna teisi asjatult muretsema. Nad näivad pealtnäha rõõmsad ja rahulikud nagu midagi polekski lahti ja kõik oleks korras. Sa ei tea kunagi, mis naeratuse taga tegelikult peidus on. 
 
    
Sa mõtled tihti surma peale

Sul on raske leida põhjust elamiseks, sa oled isegi mõtelnud, et teistel oleks ilma sinute kergem ja palju parem.  Sa oled väsinud lõputust kurbusest, halbadest mõtetest, hirmust ja kartusest. Sa oled mõtelnud kõigele lõpp peale teha, sest see tundub palju kergem valik. Kui see nii peaks olema, siis pead sa pöörduma mõne spetsialisti juurde, kes saab sind kiiremas korras aidata. Ära lase oma mõtetel endale halba teha, sest see ei ole sina, kes nii mõtleb, see on depressioon, millest sul tuleb vabaneda. 
 
 
 


Sa oled õppinud end väljendama läbi oma loomingu : käsitöö, kunsti, muusika, kirjutamise...


Depressiooni all kannatavad inimesed väljendavad tihti oma emotsioone läbi loomingu, sest nad ei saa ju rääkida neist inimestele, kes nagunii ei mõista. 


Sa leiad alati endale vabandusi

Sa õigustad ise oma käitumist ja olekut mõne vabandusega, et peita oma tõelisi tundeid teiste eest.
 
 
 
Sul on tunne, et sa oled kaotanud kontrolli oma elu üle ja ei tea, kuidas ajaratast tagasi pöörata

Sa mäletad ainult, et kunagi oli aeg, mil sa olid õnnelik aga see on nüüd nii kaugel. Nüüd aga oled sa kaotanud kontrolli kõige üle: depressioon dikteerib kõike, mida sa teed ja ütled, sinust endast ei sõltu enam miski. 


Sa oled muutunud liiga nõudlikuks ja pöörad liiga palju tähelepanu pisiasjadele

Sul on kõrged ootused ja nõudmised teiste ja oma elu suhtes. Sa ei suhtle enam nii palju, kui varem, su suhtlusringkond koosneb vähestest ja hoolega väljavalitud inimestest. 


Su suhted ja läbikäimine teiste inimestega on muutunud

Sa ei suuda enam olla lihtsalt heas tujus ja naeratada, isegi mitte selleks, et teistele meele järgi olla. Sa ei suuda enam teeselda.

 

 

Kommentaare ei ole