{ads}

HIDE

Viimased

latest

Südamesõbralik dieet, mis aitab ka kaalust alla saada

  foto : unsplash / Nadine Primeau Ornish'i dieedi põhie...

 

foto : unsplash / Nadine Primeau

Ornish'i dieedi põhieesmärk on alandada südame-veresoonkonna haiguste riski. Dr. Dean Ornish on California ülikooli teadlane, kes on ka tervislikuma eluviisi propageerija (mis hõlmab enda alla nii toitumise, kui kehalise aktiivsuse ja stressi kontolli). Dr. Ornish märkas, et jälgides tema antud juhtnööre ning pidades kinni tema toitumissoovitustes, ei paranenud mitte ainult patsientide tervis, vaid langes ka kehakaal. 


Ornish' dieet : millised toiduained on keelatud? 

  • Keelatud on peaaegu kõik rasvad : sellel ei ole midagi ühist ketogeense dieediga, mis eristab head ja halba rasva (hea rasva alla kuuluvad lõhe, avokaado jne). Dr. Ornish eeldab, et kõik lipiidid (rasvad) on seotud ülekaaluga ja südamehaigustega. Ornish'i dieedi kohaselt tohivad rasvad moodustada igapäevasest menüüst ainult 10% ja mitte grammigi rohkem. Seega tuleb välja jätta liha, kala, lahjendamata piimatooted, õlid (isegi oliiviõli), kastmed, avokaado...
  • Piira valkude tarbimist : liha, lahjendamata piimatooted, munavalge..., mis peavad moodustama ainult 18 - 24% päevasest kalorihulgast.
  • Piirata tuleb samuti suhkru, soola, alkoholi ja valmistoidu tarbimist.

 

 

Ornish'i dieet : mida siis süüa võib? 

  • Piiramatus koguses puu- ja köögivilju ning marju, mis sisaldavad rohkelt kiudaineid. Kiudaineid tuleb süüa vähemalt 40 grammi iga päev.
  • Teravilju, kaunvilju ja seemneid, mis sisaldavad palju kiudaineid.

 

Päevamenüü

Hommikusöök : puuviljamahl, teraviljad, puuvilju ja lahja jogurt

Oode : puuvilju

Lõunasöök : köögivilju, teravilju, täisterasai, rohelist salatit ja puuvilju

Oode : puuvilju

Õhtusöök : köögivilju, makarone, puuvilju

 

Mis on hea selle dieediga? 

Toiduportsud ei pea olema väiksed. Keelatud toitude nimekiri on pikk, seega võib süüa lubatud toite piiramatus koguses. Näiteks nagu puu- ja köögivilju. Lisaks tuleb kindlasti pidada kinni kolmest söögikorrast päevas ning kahest vahepalast. Kindlasti süüa ainult neid toiduaineid, mis kuulavad lubatud toitude nimekirja. 

Ja kaal hakkab langema, see on ka loomulik, sest kui kustutada oma menüüst kõik rasvad, hakkab kaal langema. 

Kolesteroolitase alaneb. Ja see ongi selle dieedi eesmärk. Tänapäeval oleme me teadlikud, et süües rohkem kiudaineid iga päev, aitame me alandada halva kolesterooli taset. Lisaks on dr. Ornish esimene, kes tõestas, et südamehaiguseid on võimalik ravida ka ilma kirurgilise vahelesekkumiseta.

 

 

Aga see dieet ei pruugi kõigile sobida ja sellel on ka oma varjuküljed

  • Sest selle dieedi raames on lubatud süüa liiga vähe rasvu, eriti tervislikke rasvu, nende seas väärtuslikku oomega-3 rasvhapet, mida leidub rasvases kalas ja oliiviõlis. Tervisetöötajad soovitavad tarbida 20 - 35% lipiide päevas ja mitmed erinevad uuringud on tõestanud, et head rasvhapped on südame tervisele kasulikud. Ornish'i dieedi õigustuseks tuleb öelda, et see dieet nägi päevavalgust siis, kui kõiki rasvu peeti tervise vaenlasteks. Tänapäeval peetakse suhkrut haiguste põhjustajaks. 
  • Selline toitumine on üsna ühekülgne ja igav. Ja selline ühekülgne ja täiesti rasvavaba toitumine ei ära just huvi ja seda on raske pikemajaliselt järgida. Maitsemeeltele ei paku selline toit mitte midagi.
  • Ja ilmselt kõige suurem risk on see, et kõht läheb tühjaks. Jah, kiudainerikkad toidud täidavad hästi kõhtu aga seda ainult tasakaaluka ja mitmekülgse toitumise raames. Vastasel korral on raske pikemaajaliselt vastu pidada. 

Ja lisaks, südamehaiguste puhul pidada enne dieediga alustamist kindlasti nõu arstiga! 

 

Kommentaare ei ole