{ads}

HIDE

Viimased

latest

Põhjus, miks sa halvasti magad, miks su juuksed välja langevad ja küüned hapraks on läinud

Kui tervisega ei ole kõik korras, avaldavad selle ilmingud läbi erinevate sümptomite. Nendeks võivad olla juuste väljalangemine,...

Kui tervisega ei ole kõik korras, avaldavad selle ilmingud läbi erinevate sümptomite. Nendeks võivad olla juuste väljalangemine, küünte haprus või siis unega seotud probleemid. Kõik need probleemid võivad viidata stressile või vitamiinipuudusele organismis. Ent samas võivad need sümptomid olla ka märgiks mõnest terviseprobleemist nagu häired kilpnäärme talitluses või neerupealiste kurnatus.





Kilpnääre on kaela peal paiknev liblikakujuline elund, mille ülesandeks on hormoonide tootmine ja ainevahetuse reguleerimine.  Kilpnäärme hormoonideks on türoksiin (T4) ja trijoodtüroniin (T3). Kilpnäärmehormoonid on vajalikud südame- ja ajutegevuseks, seedimise juures ja soojuse tootmiseks kehas. Hormoonidel on samuti oluline roll tuju reguleerimise, kaalu ja libiido juures.

Tänapäeva stressirohke ja pingeline elu mõjutab suurel määral ka kilpnääret, liiga närviline elu võib kilpnäärme haigeks teha. Kilpnäärmega seotud probleeme esineb rohkem naiste, kui meeste juures.
Kui kilpnääre toodab palju hormoone, siis on tegemist ületalitlusega (hüpertüreoosiga), kui aga hormoone on veres liiga vähe, siis on tegemist alatalitlusega (hüpotüreoos).

Kilpnäärmehaiguste sümptomite hulgason ületalitluse korral sellised sümptomid nagu 
higistamine, 
väsimus, 
kaalulangus, 
nõrkus, 
soojataluvuse halvenemine. 

Alatalitluse korral aga 
väsimus, 
kuiv nahk, 
kurnatus,
külmatunne,
juuste väljalangemine ja karedus,
kahvatu nahk,
probleemid mäluga, 
kehakaalu suurenemine.

Krooniline väsimus võib samuti viidata neerupealiste väsimusele. Neerupealiste näol on tegemist kahe sisenõristusnäärmega neerude küljes. Neerupealiste ülesanne on kehas stressi- ja suguhormoonide tootmine. Neerupealiste väsimuse korral ei toodeta hormoone enam õigeaegselt ega vajalikus koguses, viies sellega kogu organismi funktsioneerimise tasakaalust välja ning tekitades seega terviseprobleeme. Neerupealseid kurnab kõige rohkem just stress. Neerupealised toodavad kortisooli, aldosterooni, adrenaliini, noradrenaliini ja suguhormoone.

Millised looduslikud vahendid toetavad kilpnäärme- ja neerupealiste tervenemist?

Soovitatav on tarbida piimatooteid ja mune, kala (mis sisaldab palju joodi), rohelisi ristõielisi köögivilju (samuti sisaldavad palju kilpnäärme jaoks vajalikku joodi). Kindlasti tuleb vähendada kemikaalide kasutamist ning valvata selle üle, et toidulaual oleks võimalikult vähe toidulisandeid, mis kilpnäärme jaoks kahjulikud on.

Looduslik retsept, mis leevendab kilpnäärme ja neerupealistega seotud häireid

Vaja läheb:


  • peotäis Brasiilia pähkleid
  • natuke peterselli
  • 50 g rosinaid
  • 200 g ökomett
  • 2 - 3 cm riivitud ingverit
Purusta pähklid ja petersell, lisa rosinad, mesi ja riivitud ingver. Sega kõik ained omavahel kokku. Mett võid panna oma maitse järele.

Igal hommikul pool tundi enne hommikusööki võtta 2 sl segu 3-nädala jooksul.  Vajadusel korrata kuuri 3 kuu pärast uuesti.

Brasiilia pähklid

Brasiilia pähklid tulevad otse Amazonase vihmametsadest ja on tervisele väga kasulikud. Pähklid sisaldavad rikkalikult organismile vajalikke vitamiine ja mineraalaineid nagu kaltsium, fosfor, magneesium, tsink, kaalium ja raud. Samuti leidub pähklites valke, mida organism vajab normaalseks funktsioneerimiseks. Brasiilia pähklites leidub ka palju küllastumata rasvhappeid, mis aitavad reguleerida vere kolesteroolitaset.

Lisaks sellele leidub Brasiilia pähklites suurel hulgal seleeni, tegemist on mikroelemendiga, mida leidub hormoonide koostises. Seleen on võimas antioksüdant, millel on oluline toll kilpnäärme normaalse talitluse juures, sest ta osaleb kilpnäärme hormoonide tootmises. 

Seleen toetab kilpnäärme tööd, kaitseb meid ohtlike haiguste eest ja vastutab organismi normaalse funktsioneerimise eest. Seleen on hädavajalik kilpnäärme normaalseks talitluseks. Seleen aitab ka kilpnäärmel vabaneda kahjulikest ühenditest. Ka joodi võttes peaks samuti võtma seleeni lisaks, sest ilma selleta ei pääse joodi mõju kilpnäärmes esile. Seleen tagab ka ilusad juuksed, naha ja küüned. Toiduainetes leidub seleeni kõige rohkem just Brasiilia pähklites - piisab ainult mõnest pähklist, et tagada kehale vajalik seleenitase.

Petersell

Petersell on ürt, mida palju köögis kasutatakse, sageli aga ei teata, et tegemist on tõelise imetaimega, mis aitab ennetada vähki, parandada luude tervist (sisaldab palju K-vitamiini) ning toetab südame tervist (kaalium). Lisaks sellele sisaldab petersell kaltsiumi, rauda, palju C-vitamiini ning on diureetilise toimega, soodustades seega toksiinide väljutamist. Petersell toetab kilpnäärme tööd tänu oma tsingi ja B grupi vitamiinide sisaldusele (eriti B9 vitamiini). Samuti leidub petersellis palju rauda, mis aitab kilpnäärme probleemidest tingitud väsimuse vastu.

Ingver

Ingver on tõeline supertoit, mis aitab ravida ja ennetada mitmeid erinevaid terviseprobleeme. Sageli kasutatakse ingverit külmetushaiguste raviks. Samuti soodustab ingver seedimist ja aitab iivelduste korral. Ingver aitab ka kilpnäärme tööd parandada tänu oma tsingi- , magneesiumi- , raua - , kaaliumi-, kaltsiumi- ja B-vitamiinide sisalduse poolest. Sellised B grupi vitamiinid nagu B, B5 ja B6 aitavad ka neerupealiste häirete puhul, aidates kaasa nende normaalsele funktsioneerimisele.

Rosinad

Rosinad annavad kehale vajalikku energiat. Nad sisaldavad palju antioksüdante, mis aitavad võidelda vabade radikaalide vastu; selliseid mikroelemente nagu raud, magneesium, kaalium ja kaltsium, süsivesikuid ja B grupi vitamiine, mis aitavad kaasa neerupealiste korralikule funktsioneerimisele.











 

 

Kommentaare ei ole