{ads}

HIDE

Viimased

latest

Peale 40-50ndaid eluaastaid on elu palju ilusam ja lihtsam

foto : unsplash / Anatol Lem    Teismeliseeas mõtleme me, et...

foto : unsplash / Anatol Lem

 

 Teismeliseeas mõtleme me, et kolmekümneaastased on juba vanad ja siis, kui saame kolmekümneseks, kardame neljakümne aastaseks saamist. Või siis oled sa neljakümnene ja kardad, kui viiskümmend ette lööb?! Tegelikult pole see asi sugugi nii hull ja paremad ajad on alles ees. Mis siis, et nii palju aastaid on juba elatud - need on auga elatud aastad, mis on andnud elutarkust ja kogemusi. Mis siis, et kortsud hakkavad tekkima ja juuksed lähevad halliks - tähtis on see, et sa oled muutunud nende aastatega palju enesekindlamaks ja tunned oma väärtust. 

Kui sa arvad, et 40 -50-aastaseks saades on elu läbi, siis sa eksid ja eksid sügavalt. Sinu ilusamad aastad võivad olla alles ees. Tegelikult toob iga uus aasta midagi uut, isegi, kui sa seda ei märka ega teadvusta endale. Tegelikult võid sa selles vanuses olla õnnelikum, kui kunagi varem.

 

Sest selles vanuses ei ole sa valmis enam järeleandmisi tegema

Kui 25-aastaselt tegid sa palju, et teistele meeldida ja olla teistele meele järgi, olid valmis selle jaoks ohverdama isegi omaenda heaolu, siis nüüd on asjad teisiti. Nüüd tunned sa oma väärtust paremini, ei lase enam endale liiga teha ja oled selgusele jõudnud, mida sa tahad ja mida mitte. Millega sa aksepteerid ja millega mitte. Sa oled täiskasvanud inimene ja ei tantsi enam iga pilli järele. Sa tuled väga hästi oma eluga ka ise toime ega vaja, et keegi sul käest kinni võtaks ja sind edasi aitaks. 

 

 

Sa suudad ka ise vastu võtta tarku otsuseid ega vaja kellegi abi seejuures. Sa ei ole enam see, kes sa olid varem. Kui sa kellelegi ei sobi ja kui sellel teisel inimesel on muud prioriteedid, ei hakka sa oma väärtuslikku aega tema peale raiskama, sul on muudki oma eluga teha. Võib-olla kümme aasta tagasi andsid sa teise võimalusi ja uskusid, kui sulle sulle otse näkku valetati, nüüd oled sa õppinud inimesi tundma ja näed teiste kavatsusi läbi. Sa ei hakka enam kellegi ees roomama. Sa tahad, et su südametunnistus oleks sinu enda ees puhas ja lõpetad suhtlemise inimestega, kes sinu väärtuslikku aega raiskavad. Teatud vanusesse jõudes ei lase me enam endaga mängida ja ei lepi olukordadega, mis meile ei sobi. 


Selles vanuses oled sa oma eluga enam-vähem rahul

Ja see ei tähenda sugugi, et nüüd oled sa vana. Vastupidi, kõige kirglikumad ööd võivad alles ees olla. Sa tunned ennast ja oma keha juba paremini ja tead, mida tahad. Mitmed uuringud näitavad, et just selles vanuses on seksuaalelu kõige rahuldust pakkuvam. Mitmed inimesed tunnistavad, et alles sellesse vanusesse jõudnuna tunnevad nad end oma kehas kõige paremini ja ei karda enam sellepärast, mida teised neist arvata võivad. Samuti, elades juba pikema aega sama partneriga, tunned sa ka teda läbi ja lõhki ja see ainult lisab enesekindlust. Sa oled muutunud enesekindlamaks ja ei viitsi muretseda. Lapsed on tavaliselt suureks kasvanud juba ja nüüd jääb rohkem aega iseendale. Mis puutub naistesse, siis menopausiga väheneb küll naissuguhormoonide östrogeenide hulk aga kuna meessuguhormoonide testosterooni tase tõuseb, aitab see libiidot tõsta. 

 

 


Selles vanuses sa tead, kes on su tõelised sõbrad

Elu on see, mis õpetab. Elu jooksul jõuad sa mitu korda oma suhetes korda teha : mõned tutvused jäävad üürikeseks ja mõnede inimestega oleks üldse tahtnud mitte kohtuda. Elukogemustest me õpime. Rasketel aegadel õpid sa tundma, kes on su tõelised sõbrad. Kui tekivad eluraskused - haigused, lahutus, rahaprobleemid - näed sa, kes on need, kes jäävad su kõrvale  nii heas, kui halvas. Selles vanuses on meil kõigil oma pagas ja omad kogemused. Need sõbrad, kes pole kuhugi kadunud, on need, kelle peale sa võid kindel olla. Ja tõenäoliselt ei ole need need sõbrad, kellega sa oleksid läbi käinud 20-aastaselt. 

 

Selles vanuses on sul prioriteedid paigas

Need probleemid, mis sul 20-aastaselt olid, tunduvad nüüd naeruväärsed. See on täiesti normaalne. Aja jooksul oled sa õppinud võtma asju suhtelisemalt ja pannud paika oma prioriteedid. Sa ei viitsi enam muretseda väikeste asjade pärast. Sa oled aru saanud, mis tõesti on elus tähtis ja mis loeb. Sa oled aru saanud, et meil on ainult üks elu. Peale kõike seda, mida sa oled läbi elanud (nagu näiteks lahutus, lähedase kaotus või haigus või siis lihtsalt hingehaavad, mis sulle on tehtud), tunduvad kõik muretsemised ja tülitsemised lihtsalt aja raiskamisena.

 

 

Selles vanuses tunned sa end paremini

Hea on see selle juures, et aja jooksul oled sa õppinud ennast paremini tundma. Kui 20-aastaselt ei teadnud sa täpselt, mida sa tahad, siis 40-aastaselt on lood teised. Noorest peast tegid sa kõik, et teistele meeldida, nüüd aga ei hakka sa ennast enam muutma. Teised peavad sinuga leppima sellisena nagu sa oled. 

Sellesse vanusesse jõudes oled sa rahu teinud enam-vähem kõigiga, sul pole vaja enam ärrituda lähedaste peale, kes kippusid paremini teadma, kui sina, mida sa tegema pidid ja mis sul õnnest puudu jäi. Abielu, pere loomine, parem töökoht, õppimine... Kõik see on nüüd kaugel seljataga. Täna ei pea sa enam oma õiguste eest seisma ega selgitama üksipulgi, miks sa lapsi saada ei taah või miks sa eelistad elada oma vanematest eemal või miks abiellumise mõte sulle ei meeldi. Su lähedased on on leppinud sinu eluga ja on aru saanud, et parem on mitte sinu tegemistesse sekkuda.


Sa oled muutunud enesekindlamaks

Sa oled palju enesekindlamaks muutunud, sellel pole midagi ühist sellega, kui sa olid 20-aastane. Ja peale 50ndaid eluaastaid muutud sa veelgi enesekindlamaks. See ongi normaalne, sest sa oled oma elus juba nii palju ära teinud ja nii palju näinud. Jah, elu on valmistanud sulle pettumust aga mis siis?! Elu on elamiseks, mitte hädaldamiseks. Sa oled elanud palju üle aga see on muutnud sind ainult tugevamaks. Ja sa oled õppinud tundma paremini oma võimeid. Ja tead, et võid rasketest aegadest üle saada. Sa hindad ja armastad ennast rohkem. Ja tunned oma väärtust.

 

 






Kommentaare ei ole