{ads}

HIDE

Viimased

latest

Parimad viisid, kuidas tõsta õnnehormooni dopamiini taset

  Foto : unsplash / Chris Abney Dopamiin on neuronite poolt ...

 

Foto : unsplash / Chris Abney

Dopamiin on neuronite poolt toodetud neurotransmitter, mis tekitab heaolu- ja õnnetunnet. Kui dopamiinitase on madal, võivad sellest märku anda väsimus, energiapuudus või siis keskendumishäired. 

Õnneks on mitmeid erinevaid viise, mille abil oma dopamiinitaset tõsta selleks, et vältida komplikatsioone.


1. Valva oma toitumist

Üks esimestest soovitustest on süüa rohkem türosiini sisaldavaid toiduaineid, tegemist on aminohappega, millel on omadus stimuleerida dopamiini tootmist. Türosiini leidub banaanides, mandlites, munades ja juustus.


2. Silita mõnda looma

Mitmed erinevad uuringud on näidanud, et koera, kassi või mõne teise looma silitamine aitab kaasa hingerahu tekkimisele. Ja sellel on ka oma põhjus, nimelt soodustab silitamine mitmete õnnetundega seotud hormoonide vabastamist: oksütotsiin, serotoniin ja dopamiin.

 

 


3. Tegele spordiga

Sportlased teavad seda, et spordiga tegelemine aitab mõtteid muuta ning tekitab heaolutunde. Ja seda tänu dopamiini vabastamisele aju poolt peale treeningu lõppu. Ja mitte ainult, spordiga tegelemine vabastab ka valu vaigistava toimega endorfiine, adrenaliini ning noradrenaliini, mis soodustab rasva põletamist. 


4. Käi külma duši all

Külm dušš võib tõsta märkimisväärselt dopamiini taset. Lisaks sellele parandab külm dušš vereringet, tugevdab immuunsüsteemi ning aitab hoida nahka pringi ning elastsena. Ja samuti parandab ta une kvaliteeti.


5. Ole päevavalguse käes

Viibi palju värskes õhus. Päevavalgus tõstab dopamiini taset. Sellepärast talvisel perioodil pimedal ajal kipub ka tuju langema.


6. Kuula muusikat

Ja lõpetuseks, kuula tihti oma lemmikmuusikat. Muusika alandab stressihormooni kortisooli taset ning aktiveerib ajus ala, mis on vastutab dopamiini tootmise üle.

 

Kommentaare ei ole