{ads}

HIDE

Viimased

latest

Millised on üksinduse märgid?

  foto : unsplash / T R A V E L E R G E E K Erinevalt inimes...

 

foto : unsplash / T R A V E L E R G E E K

Erinevalt inimestest, kellel on eraklik loomus, on üksindus see, mida ei valita. Üksindus põhjustab raskusi igapäevases elus ning teistega läbikäimises. Millised märgid viitavad üksindusele ja kuidas sellest vabaneda?

Üksindusetunne on mõnikord mööduv ja ajutine. Kui see aga ei kao, võib see hakata negatiivselt mõjuma nii vaimsele, kui füüsilisele tervisele. Inimene tõmbub endasse, isoleerib end veelgi rohkem teistest, tahab olla niiöelda omas maailmas. Need ongi märgid üksindusest. Ja seejärel tekib nõiaring, inimesel tekib tunne, et keegi teda ei mõista, et ta on üksi ja teda pole enam vaja. Seejärel tekib juba depressioonioht. Õnneks on võimalik ise midagi ära teha, et oma olukorda muuta. 


Kuidas üksindusest lahti saada? 

Kõige tähtsam on enesele teadvustada probleemi, see on esimene samm tervenemise suunas. 

Seejärel kirjuta iga päev päevikusse, kuidas sa end tunned sellel päeval. Oma tunnete kirjeldamine aitab sul oma meeleolu parandada vähemalt natukenegi. 

Otsi võimalusi teistega suhtlemiseks. Mine huviringidesse, otsi tutvumisnurkadest ja foorumitest omasuguseid, kellega mõtteid vahetada.

Mine loodusesse jalutama. Loodus annab jõudu ja rahustab. Väike jalutuskäik pargis või metsas aitab tuju parandada ning oma mõtetes korda luua. 

 

 

Tee harjutusi ja liigu rohkem. Ka see aitab nautida rohkem käesolevat hetke, viia ära muremõtted ning tunda end paremini. Liikumine paneb aju tootma ka dopamiini ja endorfiini, mõlemad õnnehormoonid tekitavad heaolutunnet ja tänu sellele näed sa oma elu teises valguses ja hakkad ise otsima võimalust teistega suhtlemiseks. 

Suhtlemine on võti. Nii palju, kui võimalik, katsu inimestega rääkida. Räägi poes järjekorras, räägi oma naabritega, tunne huvi, kuidas teistel läheb ja ära kõnni lihtsalt mööda niisama. Rääkimine aitab sul mõtelda muudele asjadele ning leida teistega kontakti. 

Need väiksed soovitused ei aita üksindusest üleööetu lahti saada aga nad aitavad sul tunda sul vähehaaval ennast paremini ja saada üksindusest jagu. 

 

Miks ma tunnen end üksi? 

Üksindusetunne võib tekkida peale mõnda elumuutvat sündmust. Või siis mõne eluperioodi jooksul, kui sa ei vaja nii palju suhtlemist teistega. Mõnikord võib üksindusetunne tekkida aga täiesti seletamatul moel ilma mingi põhjuseta, lihtsalt niisama üleöö. 

Tavaliselt on negatiivsed mõtted üksindusetunde põhjustajad. Inimene ei taha olla teistele koormaks, kardab teisi tülitada, tal on endalgi raske jne. Ja selle tõttu hoiab ta veelgi rohkem omaette. 

 

 

Ka teistega koos olles on võimalik tunda end üksi. Oma lähedaste ja sõprade keskel on võimalik tunda end üksi. Siis, kui hinges on tühjus. Siis, kui sa ei suuda naerda teiste naljadele kaasa; siis, kui sa ei suuda rõõmu tunda teiste rõõmudest; siis, kui sa tunned, et sa oled teistele nii lähedal aga ometi nii kaugel. See tunne võib muutuda tugevamaks just teistega koos olles. See on tunne, kui mitte keegi ei mõista sind. 

 

Kas üksindus on tunne? 

Üksindus on tunne, mille tõttu inimene võib tunda end üksi ehkki ta on teistega koos ega ole ju tegelikult üksi, tema ümber võib olla suur hulk inimesi aga üksindusetunnet see ära ei võta. Seega ei sõltu üksindusetunne teistega suhtlemisest, vaid sellest, et inimese hinges on tühjus. Ta mõtleb liiga palju negatiivseid mõtteid oma peas, mis ei anna talle rahu ei ööl ega päeval. See on tõeline nõiaring, seda mida rohkem inimene end üksi tunneb, seda rohkem tema mõtted teda isoleerivad teistest. 

Seega tekib üksindusetunne suurel määral inimese enda mõtetest. Ja selle tõttu on inimene ise võimalik tänu oma mõtetele muutma oma elu. 

Üksindusetunne võib teinekord tekkida üleöö. Inimene tunneb end üksi ehkki ta ei ole üksi, ta hakkab end isoleerima ilma mingi erilise põhjuseta ongi märgid, mis viitavad hingelisele kannatusele. Vabaneda sellest saab ainult siis, kui inimene on valmis iga päev tegema väikese sammu teiste suunas ja hakkab otsima kontakti välismaailmaga. 


Kommentaare ei ole