{ads}

HIDE

Viimased

latest

Lapsepõlve hingehaavad

    Foto : unsplash / Kat J  Ilmselt oled sa juba kuulnud se...

 

 

Foto : unsplash / Kat J

 Ilmselt oled sa juba kuulnud seda, et meie sisemine laps elab igas inimeses. Me hoiame ja kanname teda oma südames kogu elu.

Me teame, et me peame talle jätma ruumi selleks, et olla õnnelik. Aga me ei mõtle sellele kogu aeg, ka mitte siis, kui see sisemine laps on haiget saanud. 

Need haavad aga võivad meid saata kogu meie elu. 

Mis juhtub siis, kui meie sisemine laps saab haiget? Millisel moel ja kuidas on meie elu ümbritsenud end selle vägivallaga, mis meil enam kunagi meelest ei lähe? 

Ja mis kõige tähtsam, kas on üldse võimalik neid hingehaavu ravida lõplikult? 

 

 

Mis juhtub siis, kui sisemine laps saab haiget lapsepõlve jooksul ja kui seesama olukord mõjutab meie elu veel ka täiskasvanuna? 

Mitmed erinevad teooriad katsuvad sellele selgitust tuua ja ühte neist tuntakse nime all "katkestav sündmus". 

See sündmus on see, mis meid kogu eluks ära märkis ja mis karastas meie iseloomu. 

Vaata, kuidas see algas. Sellest ajast, kui sa sündisid, kanti sinu eest hoolt: sulle anti süüa, sul oli kodu, sind hoiti. 

Sellel hetkel, kui see kõik katkeb, muutub kogu su elu ümberringi. 

Mõnikord on see seotud kartusega lähedase kaotuse ja vanematest lahusoleku ees või siis muu suurema hirmuga. Samas võib tegemist olla ka täiesti tähtsusetu asjaga, nagu mõne tühise sõna, hoiaku või otsusega. 


Millised haavad teevad sisemisele lapsele kõige rohkem haiget? 

Eemalolev isa, liiga nõudlik ema, autoritaarne vanaisa, pereprobleemid. Meie sisemine laps võib olla haiget saanud millegi pärast, mis on võtnud tema lapsepõlve taevast päikesesära. 

Ta kannab oma minevikuvalu endas ja muudab selle harjumusteks, mida ta hoiab läbi elu täiskasvanuna kelleks ta saab.

Me võime olla küll emotsionaalselt terved aga mõnikord on vaja aidata enda sisemisel lapsel ravida oma haavu.  

 

 

Sa ei saa panna lihtsat plaastrit sinna, mis vajab tõsisemat tähelepanu ega eirata sümptomit, mis on muutunud krooniliseks. 

Selleks, et raviga alustada, on vaja enesele teadvustada, et me oleme lapse ees, kes on haiget saanud. Me peame saama tema sõbraks selleks, et ta julgeks meile oma saladustest rääkida. 

See haav on tekkinud tänu vanemate hoolimatusele ja sellepärast vajab sinu sisemine laps kogu maailma armastust.

Kui tema tundeid on liiga kaua ignoreeritud, siis näita talle, kui vajalik ta on, veeda temaga aega ja ütle talle, et ta on tähtis. 

Tasapisi hakkab laps sind usaldama. Räägi temaga kannatlikult, ütle talle, et sa näed tema kannatusi ning tahad ainult head. 

Küsi, kuidas tal läheb ja mida sa saaksid tema heaks teha. Mida ta vajab, et te saaksite koos oma eesmärgid ja plaanid elus ellu viia.

Kõik see aitab sul vabaneda enda hingehaavadest ning leida rahu. 

 


Kommentaare ei ole