{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas ennast hoida toksilise kolleegiga suheldes?

foto : unsplash / Arif Riyanto    Ka tööalases keskkonnas tu...

foto : unsplash / Arif Riyanto

 

 Ka tööalases keskkonnas tuleb toksilisi inimesi ette, kes rikuvad teiste elu ära. Kindlasti ei maksa aga arvata, et Rita raamatupidamisest või Jaanika, kes töötab juhataja abina on toksilised lihtsalt sellepärast, et nad sulle närvidele käivad. Toksiline kolleeg on see, kes teeb teistele meelega haiget ja samal ajal on vaimselt hävitav. Meeskonnatööd tehes võib üks selline toksiline kolleeg rikkuda ära kogu töökliima, suhted töökaaslaste ning klientidega. Tegemist on tõelise nuhtlusega, kelle negatiivne mõju annab endast tunda nii kodus, kui töö juures. 


Kuidas siis toksilist kolleegi ära tunda? 

 

Mõnikord ei olegi see nii lihtne, eriti siis, kui su tutvusringkonnas on ka toksilisi inimesi. Aga mõned märgid aitavad sul sellist inimest ära tunda.

  • Toksiline inimene kritiseerib hästi palju

Tundub nagu oleks ta hästi negatiivne ja temast kohe õhkub sellist pidevat negatiivsust. Ta muud ei teegi, kui kritiseerib kõiki, kõike ja ükskõik mida. Ei saa öelda, et ta kaebaks oma olukorra üle, isegi, kui ta võib seda teha naljatoonil aga ta saadab kogu aeg salvavaid märkusi välja kellegi aadressil. Tavaliselt ei ole tal kunagi mitte kellegi kohta midagi head öelda ja ta ei huvitu ka sellest, kuidas teistel tegelikult läheb. 

 

 

  • Toksiline kolleeg tõstab end pidevalt esile

Ta küll kritiseerib kogu aeg teisi, näo ees aga katsub alati teha head nägu, eriti ülemustega suheldes. Ta teab, kuidas nendega rääkida ja katsub alati kõiges olla neile meele järele. Ta võib isegi vihjata ülemusele raskustest, mida ühel või teisel kolleegil ette tuleb ja kõike seda selleks, et ise ennast paremini esile tõsta. Kõik kolleegide hilinemised ja vead kannab ta ilusti ette sinna, kus vaja. 

  • Toksiline kolleeg on see, kelle kohta igal ühel on oma kindel arvamus olemas

Ja põhjus on väga lihtne: nimelt ei jäta selline inimene juba kedagi ükskõikseks. Ta lihtsalt on selline inimene, kes võtab nii palju ruumi, ta jätab mulje, et ta on hädalavajalik just sellel ametikohal, kus ta on. Teda tunnevad ja teavad kõik ja selle tõttu ongi igal ühel (ka kõige vaiksematel töökaaslastel) tema kohta oma arvamus (mis ei ole tingimata halb kusjuures).

  • Ta mängib ohvrit 

Kui midagi peaks juhtuma või valesti minema, siis toksiline kolleeg hakkab kohe hädaldama (nagu alati) ja on võimeline kõikide tuju ära võtma, keda ta oma teel kohtab. Kunagi pole see aga tema süü, tema on olukorra ohver, sest toksiline inimene ei eksi kunagi. Ta süüdistab klienti, oma kolleegi, ülemust, ilma, transpordivahendeid...

  • Ta kalkuleerib kõike

Ta on valmis kõigeks, et oma tahtmist saada. Oma eesmärkide ellu viimiseks on ta valmis rikkuma teiste heaolu. Ta ei austa teiste tööd. Vajaduse korral on ta võimeline teisi oma teelt kõrvaldama selleks, et ise edu saavutada või silma paista ülemuste silmis.

 

 

Kuidas toksilise töökaaslasega koos töötada? 

Kui eraelus on kõige parem üldse lõpetada suhtlemine sellise inimesega, siis töö juures on see natuke keerulisem. Kõige raskem on sellise inimesega koos töötades see, et tema negatiivsus levib kogu aeg. Ta mürgitab sellega kogu õhkkonda ja isegi, kui sa ei taha, hakkad sa ikkagi mõtlema selle peale, mida ta ütles. Me lihtsalt ei ole kaitstud toksilise kolleegi poolt lendu lastud negatiivsuse suhtes. Seega isegi, kui sa ei saa temast lahti, võid sa midagi oma olukorra parandamiseks ära teha. Sa võid luua emotsionaalse vahemaa enda ja tema vahele, samal ajal jäädes igati viisakaks ning positiivseks. 

  • Suhtle temaga nii vähe, kui võimalik. Ära jää temaga pikemalt juttu rääkima ja räägi ainult asjast, ära lase tal teemat vahetada. 
  • Ära lase tal hakata selgitama oma arvamust ja ära lase tema negatiivsust oma pähe.
  • Hoia eemale. See võib tunduda küll arg tegu aga tegelikult on see ainus, mis sa teha saad, kui sa tahad ennast säästa. Leia mõni vabandus (ma praegu ei saa, mul on üks tähtis kõne vaja teha või ütle, et sa pead kiiresti midagi lõpetama jne), seejärel keera ringi ja mine ruttu minema.
  • Kui sa pead temaga rohkem aega koos veetma, siis pane piirid paika ja veeda temaga nii vähe aega, kui vaja ühise töö tegemiseks. 

Üldiselt ei ole mõtet minna ülemustele kurtma muret mõne töökaaslase käitumise pärast, sest tööliste suhteprobleemid ei puutu neisse.

 

Kommentaare ei ole