{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kõik, mida sa pead depressioonist teadma

  foto : unsplash / Kristina Tripkovic Depressioon on haigus...

 

foto : unsplash / Kristina Tripkovic

Depressioon on haigus. Depressioon võib tabada igaüht, vähemalt üks inimene viiest põeb elu jooksul depressiooni läbi uuringute järgi. Õnneks saab depressiooni ravida. Õige ravimeetodi korral peaksid sümptomid taanduma ja seisukord paranema nelja kuni kuue nädala jooksul. Selleks aga on vaja viia depressiooni kahtlusega inimene arsti juurde.Selle jaoks aga, et aidata oma lähedast, on vaja teada, millised on depressiooni sümptomid.


Depressioon on tõsisem ja suurem tunne, kui lihtne kurbus

Kurvameelsus ja depressiivne seisund on kõige sagedasemad depressiooni sümptomid. Inimene võib tunda suurt ja püsivat kurbust, ta on enamiku ajast masenduses ja õnnetu. Sagedased nutuhood võivad peal käia ja võib tekkida soov jääda terveks päevaks teki alla. Kurvameelsusega kaasneb ka alaväärsustunne. Inimene klammerdub oma sisemaailma külge ja vajub selle tõttu aina sügavamasse musta auku. Tekib lootusetuse- ja üksindusetunne. Ent on ka võimalik, et inimene on depressioonis aga ei tundu kurvana.


Depressioon paneb inimese ennast isoleerima

Ta kaotab sõpru, isoleerib ennast, ta hoiab kõigest eemale. Väldib suhtlemist teistega. Inimene soovib lihtsalt olla üksi ja et jäetaks rahule. 




Väsimus on ka depressiooni sümptom, mida sageli ignoreeritakse

Väsimus, tähelepanu- ja keskendumisraskused ja otsustusvõimetus on samuti iseloomulikud depressioonile. Ent depressiooniga kaasnev väsimus ei ole tavaline väsimus, tegemist on kestva ja püsiva väsimustundega, mis ei kao.


Depressioon ei ole ainult psühholoogiline valu, vaid ka füüsiline

Haigus võib endast märku anda ka läbi füüsiliste sümptomite. Haigel võivad tekkida unehäired. Ja kui inimene magab, ei puhka ta välja. Depressioonis inimesel on raske magada ja raske olla ärkvel. Söögiisu probleemid, isu võib täiesti kaduda. Depressioon võib samuti väljenduda läbi aegluse, näiteks aeglasema kõnnaku, mille puhul tekib tunne nagu kannaks inimene mingit koormat või oleks raskustunne jalgades. Otsustamisraskused tekivad. Teistega suhtlemine, teretamine ja riiete valimine hommikul võivad tunduda eneseületusena.

 

Depressioonil on tuhat nägu

Depressiooni vorme on erinevaid, on kergemaid ja tõsisemaid. Sõltuvalt inimesest on sümptomid erinevad, see aga ei tähenda nagu ei nõuaks haiguse kergemad vormid üldse tähelepanu ja võiksid ravimata jääda. Depressiooni tulekski ravida kohe, kui esimesed sümptomid sellele viitavad, sest depressioon ei möödu iseenesest.  Ravimatu depressioon võib aga tõsiseid tagajärgi põhjustada. Tavaliselt aga ei otsi depressiooni all kannatav inimene abi.  Samas ei ole iga meeleolu alanemine ka depressioon, sümptomid peavad olema pikajalised.

Kommentaare ei ole