{ads}

HIDE

Viimased

latest

Maksa 6 kõige suuremat vaenlast

  foto : unsplash / Joanna Kosinska  Kui maks talub hästi ae...

 

foto : unsplash / Joanna Kosinska

 Kui maks talub hästi aeg-ajalt tehtud liialdusi, siis igapäevaselt on tal suure koormusega raske toime tulla, sest maksale ei meeldi üldse kõik see, mis ei lase tal taastuda. 

Maks on tõeline puhastusjaam,  mis meie tänapäevaste eluviiside juures on sageli üle koormatud: liigne söömine (ja joomine), saastatus, keemiliste toodete kasutamine... Maks väsib ära selle kõige juures. Ja et maks saaks taastuda, on vaja anda talle iga aasta puhkust vähemalt kolmeks nädalaks ning lasta tal puhastuda süües vähem ja juues rohkem vett.

Tee detox kuur maksale: joo igal hommikul sidrunimahla tühjale kõhule. Või siis joo taimeteed, mis teeb maksale head. Samuti võid sa võtta toidulisandeid, mis aitavad maksal puhastuda. 


Kuidas hooliteda maksa eest? 

  • Masseeri oma maksa. Masseerimiseks võid sa kasutada taimeõli või siis eeterlikku õli. Heida pikali ning tee ringjaid liigutusi kellaosuti suunas parema külje peal, rindkere all, kuni sa tunned, et su keha on täiesti lõdvestunud. Lõpetuseks võid sa panna soojakoti kõhu peale ja hoiad seda peal veerand tundi, tehes samal ajal hingamisharjutusi: hingates sügavalt sisse ning aeglaselt välja.
  • Toitu tervislikult. Söö rohkem tooreid köögi- ja puuvilju, eriti rohelist värvi köögivilju ning ristõielisi (brokoli, lillkapsas...). Küüslauk, artišokk (keeta ära ja juua keeduvett, väga kasulik ja aitab organismil puhastuda toksiinidest). Ingver, kurkum, basiilik, piparmünt. Söö rohkem kala ja vähem liha. Piira rasva, vorstitoodete, juustu, praetud toitude ja maiustuste tarbimist. Ja muidugi hoidu alkoholi joomisest. 
 
 

Vabasta end vihast

Hiina meditsiini järgi on maksa hea tervis seotud otseselt emotsioonidega, eriti just vihaga. Loe, milline harjutus aitab sul pikemat aega kogunenud vihast lahti saada.

  • Hõõru peopesad soojaks, hingates sisse vajuta mõlemale küljele paari minuti jooksul hingates sügavalt. 

 

Maksa kõige suuremad vaenlased

Alkohol

Alkohol on maksale kohe kahjulik, esimestest grammidest peale. Isegi, kui ei jooda end purju, võib regulaarsel tarbimisel alkohol maksa kahjustada, kui talle ei jäeta aega taastumiseks. 

Rasv ja suhkur

Kui maks ei suuda enam suhkrut ladestada, läheb maks rasva. Suures koguses muutub rasv maksa agressoriks. Sellepärast on soovitatav piirata suhkru tarbimist. Paljud valmistoidud sisaldavad suhkrut, sealhulgas ketchup ja vorstitooted. 

Suitsetamine

Suitsetamine on kahjulik üldisele tervisele, säästmata ka maksa. Selgub, et suitsetamine kiirendab maksahaiguste kulgu. 

 

 

Ülekaal 

Kui keha läheb paksuks, läheb ka maks paksuks. Selle jaoks, et teada saada, kas sa oled ülekaalus või mitte, tuleb kontrollida oma kehamassiindeksit. Seejärel aitab ülekaalust vabanemine alandada rasva taset maksas. Selleks aga tuleb muuta oma eluviise. 

Ravimid

Kõik ravimid lähevad läbi maksa ja võivad seal teha suurt kahju. Näiteks nagu antibiootikumid, antidepressandid ja paratsetamool. Liigne ravimite võtmine võib maksa kahjustada. Ravimeid ei maksa võtmata jätta aga ravimite puhul peaks lähtuma sellest, et parem on väiksemas koguses ja lühema aja jooksul.

Parasiidid

Alveokokk-paeluss on kõigest paar millimeetrit pikk. Vähe tuntud aga võib teha suurt kahju tervisele. Nakkumine leiab aset kaudsel teel tavaliselt, näiteks rebase poolt nakatatud põldmarju süües. Rebased ongi kõige peamised parasiitide levitajad. Puhasamata marju süües võib inimene nakatuda ja ravimata jäämise korral võib paeluss põhjustada maksapuudulikkust.

 


 
 

Kommentaare ei ole