{ads}

HIDE

Viimased

latest

Üheks lahkuminemise põhjuseks paarisuhetes on petmised rahaasjades

foto : unsplash / Toa Heftiba    Petmine rahaasjades on ka ü...

foto : unsplash / Toa Heftiba

 

 Petmine rahaasjades on ka üks petmise vormidest, mis on üsna laialt levinud. Raha tõttu on paljud suhteprobleemid saanud alguse. Aga rahaküsimused on ikka veel tabuks, millest räägitakse nii vähe kui võimalik. Kui sedagi, sest on ka selliseid paare, kus rahaasjadest meelsamini vaikitakse. See aga loob soodsa pinnase selleks, et tekiksid saladused, millest oma kaaslasele ei räägita. Seda aga, kui keegi kasutab ühist raha isiklikul otstarbel ilma, et ta teisele oma plaanidest räägiks, kutsutaksegi rahaliseks petmiseks. Ehk siis teisisõnu üks partneritest kasutab teise selja taga raha oma isiklikeks huvideks ära. 

Rahalise petmise alla võib käia tõelise palganumbri varjamine, oma kulutustest mitte rääkimine või siis veelgi hullem, mis võib juhtuda, et on see, kui üks avab uue pangakonto, kus ta hoiab ainult oma raha, mida ta teisega jagada ei taha või võtab ühiselt kontolt järjest raha välja ilma oma partnerit sellest teavitamata. Või siis kellelegi raha laenamine ilma oma partneriga nõu pidamata... Kõik need on piisavad põhjused, mis võivad tekitada suurt lõhet partnerite vahel. 

 

Uuringute põhjal on tegemist aga üsna levinud nähtusega, Kanadas läbi viidud küsitluse põhjal selgus, et lausa 36% inimestest tunnistasid, et nad on oma partnerile rahaküsimustes valetanud. Suurbritannias on see protsent lausa 45%, see tähendab, et üks inimene viiest on oma kaaslast rahaküsimustes petnud, varjates tema ees oma sissetulekuid või kulutusi. Ameerika Ühendriikides on neid inimesi aga lausa 29 miljonit, kellel on eraldi pangaarve, millest elukaaslasel õrna aimugi ei ole.

Finantskriisi ja inflatsiooniga tundub, et rahaline petmine liigub aina tõusujoones, pandeemia ajal olid enamike lahutuste põhjustajaks just rahaprobleemid. Sissetulekutest ja rahaasjadest rääkimine on muutunud nii keeruliseks, et palju lihtsam tundub sellistest teemadest mitte rääkida ja võimaluse korral varjata tõde.

 

Seega on rahalise petmise taga kõigepealt häbitunne. Teisele kohale jääb liigne vajadus kontrollida oma rahaasju, kolmandad õigustavad oma tegu sooviga aidata lähedast inimest või õigustavad oma tegu sellega, et nad kartsid seda, kuidas elukaaslane nende otsusesse suhtub. 

Mõnikord võib rahalise petmise taga olla ka mingi muu probleem, mis on seotud vaimsete probleemide või sõltuvushäiretega. 

Seega kõik ei ole seotud lihtsalt egoismiga. Et seda probleemi aga eos ennetada, tuleb kohe suhte alguses sellest rääkida ning samuti rääkida rahaasjadest avalikult omavahel, ilma häbi tundmata, sest rahaprobleemide edukas lahendamine muudab paarisuhte hoopis tugevamaks.


Kommentaare ei ole