{ads}

HIDE

Viimased

latest

Tuhkatriinu kompleks ehk inimesed, kes ohverdavad oma heaolu teiste heaks

  Foto : unsplash / Brian McGovan Tuhkatriinu kompleks puudu...

 

Foto : unsplash / Brian McGovan

Tuhkatriinu kompleks puudutab eelkõige väga paljusid naisi. 

Nooremast peast unistasid paljud printsist valgel hobusel. Ehk siis sellest ajast, kui Tuhkatriinu kohtub oma unistuste printsiga. Tõtt öelda on vähe neid naisi, kes oleksid unistanud sellest, kuidas nad kord põlle ette tõmbavad ja hakkavad iga päev aina koristama ja küürima. Päris elus aga võtavad paljud meist tuhkatriinu rolli üle iga päev. 

 

Mis on üldse Tuhkatriinu kompleks? 

Kui Tuhkatriinu kompleksi saaks võtta kokku ühe sõnaga, siis selleks oleks ohverdus. Need inimesed, kes kannatavad selle kompleksi all, unustavad iseennast ära ja teevad kõik teiste heaks.

See sündroom on sama väljendusrikas, kui nimi, mida ta kannab: nii nagu Tuhkatriinu, on selline inimene täielikult ja kogu oma hingega pühendunud teistele. 

Igapäevases elus on tema jaoks palju tähtsamad teiste inimeste vajadused ja alles siis mõtleb ta iseendale. Ta organiseerib oma elu vastavalt teiste inimeste soovidele ja tahtmistele ning nende rahulolu on tema jaoks kõige olulisem. Ta on valmis ohvriks tooma oma isikliku heaolu ja enda vajadused. 

 

 


Mille pärast see kompleks ohtlik on? 

Väga õilis on teisi inimesi aidata. Kui see muutub aga eneseohverduseks, siis on midagi valesti. 

Selline inimene ei ole lihtsalt teenistusvalmis, ta ohverdab iseennast teiste heaks ja on valmis leppima ebamugava olukorraga, peaasi, et teistel oleks hea. Sellises suhtes ei ole tasakaalu tema isiklike vajaduste ja tema lähedaste vahel.

Sellise situatsiooni tagajärgi ei ole kohe näha. See võib selguda alles hiljem. Sest selline inimene elab läbi teiste, teiste kaudu ja ainult teiste jaoks. Ta ise ei tee midagi enese heaks. Ta teeb kõik, et vastata teiste ootustele, kurnab end vaimselt, psühholoogiliselt ning füüsiliselt ära ja ... ta ei saa lõpuks õnnelikuks.

 

 


Keda Tuhkatriinu kompleks puudutab? 

80ndatel aastatel pidasid spetsialistid seda peamiselt naiste sündroomiks. Arvati, et seda sündroomi iseloomustab mõningate naiste soov hoolitseda oma printsi eest, kes teda üleval peab, selle asemel, et taotleda iseseisvat ja sõltumatut elu.

Tänapäeval on teada, et see sündroom võib puudutada nii mehi, kui naisi. Paljud mehed teevad rasket tööd selleks, et oma peret üleval pidada. Paljud mehed peavad vastust andma oma perele, religioonile, poliitilisele erakonnale, sündikaadile ja teiste pilgule. 

Ärge unustage iseennast ära!

 

Kommentaare ei ole