{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mis on kõhurasva põhjustajaks teaduslike uuringute järgi

Foto : unsplash / Siora Photograph y   Vistseraalne rasv on ...

Foto : unsplash / Siora Photography

 

Vistseraalne rasv on rasv, mis ladestub kõhuümbruse piirkonda. Rahvasuus kutsutakse seda lihtsamalt kõhurasvaks. Tegemist on küll normaalse nähtusega, mis võib aga muutuda tervisele ohtlikuks liiga suures koguses. Pikemas perioodis võib kõhurasv põhjustada tõsiseid terviseprobleeme ning tõsta diabeedi, kõrgvererõhutõve, kolesterooli, südame-veresoonkonna ja erinevate vähitüüpide riski.

Kõhuõõnes asuv rasvkude kuhjub elutähtsate siseorganite ümber, täpsemalt kõhuümbruse lihaste ning elundite ümber (maks, soolestik). Rasva ladestumine sellesse piirkonda võib häirida nende siseorganite tööd.

Mitmed erinevad tegurid võivad põhjustada vistseraalse rasva ladestumist. Suurt rolli mängivad hormoonid, pärilikkust, ravimite võtmine, vanus, füüsiline aktiivsus ja muidugi toitumine. 

 

 

Kõige suurem roll on aga toidumenüül. Tarbides rohkem energiat, kui keha kulutada jõuab, tõuseb kehakaal ning vistseraalse rasva tase Süües vähem kaloreid, kaovad liigsed kilod ning sellega koos kaob ka kõhurasv.

Kuna kõhurasv on seotud otseselt toitumisega, siis sellest vabanemiseks peaks kohe üle vaatama oma toitumisharjumused. Toitumisspetsialistid soovitavad paika panna väikeseid muutuseid, mis pikemas perioodis aitavad teha suuri muutuseid. 

Sellepärast tuleks eelistada kõrge toitainesisaldusega toiduaineid (puu- ja aedvilju) ning süüa palju valku. Valgurikastest toiduainetest tuleks eelistada linnuliha, kala, pähkleid, mune, lahjat kodujuustu, kreeka jogurtit, chia seemneid, läätsesid ja kinoat.

Piirata tuleks aga rafineeritud suhkrut sisaldavaid toiduaineid. Samuti ei tohiks tarbida liiga kaloririkkaid toite, mis ületavad keha energiavajaduse. Kindlasti tuleks piirata alkohoolsete jookide tarbimist.

 

 

Kommentaare ei ole