{ads}

HIDE

Viimased

latest

Millist mõju avaldab sügis meie vaimsele tervisele?

  foto : unsplash / Aaron Burden Ja ongi uus aastaaeg al...

 

foto : unsplash / Aaron Burden

Ja ongi uus aastaaeg alanud. Suvest on saanud ametlikult sügis. See aga tekitab paratamatult nii emotsionaalseid, kui ka psühholoogilisi kõikumisi. Miks sügise saabumisega on nii raske teinekord leppida ja kuidas hoida end masenduse eest, mis sellel külmal ja pimedal aastaajal kipub hinge pugema?

23. septembril algas ametlikult sügis, ilm väljas muutub aina jahedamaks ja päevad lühemaks. Ongi läbi saanud see päikesepaisteline soe suvi. Ja juba on tunda väsimust ning meeleolulangust. Mitte ainult väsimust, vaid ka masendust ja ärevust. 

Ekspertide sõnul peetakse suveperioodi ikka võimalusterohkeks ja toredaks aastaajaks, sügis aga on pigem rahulik ja üksiolemise aeg. Ehkki mõlemal puhul on tegemist üldistusega, siis võivad need levinud arusaamad siiski mingil määral mõjutada meie üldist seisundit aastaaja vahetudes. 

 

 

Kui aastaaja vahetus on nagu meeldetuletus, mis paneb sind mõistma kõike seda, mis sul suvel tegemata jäi, tekitades süütunnet ja kahetsust, et sa ei saanud piisavalt aega maha võtta enne sügise algust, siis on normaalne, et sa tunned nüüd masendust sellepärast. 

Teaduslikult on tõestatud, kuidas sügise saabumine mõjutab inimeste tuju. Valgusepuudus juba ise alandab meie emotsioone ja tuju mõjutavate hormoonide serotoniini, noradrenaliini ja dopamiini taset. 

Kui sa kannatad veel hooajalise depressiooni käes, siis võid sa tunda praegu suuremat nõrkust ning olla närvilisem, kui tavaliselt. Päikesevalguse puudus mõjutab paljusid inimesi külmal ajal ja selle tõttu on praegu, kus päevad muutuvad aina lühemaks ja ilmad külmemaks, tunda eelseisva pimeda aja ees rahutust ja ärevust. 

Sellel aastal on aga lisaks ka teisi probleeme, mis muudavad meid äravamaks, tõstes stressi taset ja siinkohal me räägime poliitilisest seisust maailmast ning inflatsioonist. 

 

 

Me ei saa kõike kontrollida, mis meie ümber toimub ja seetõttu oleks kõige parem, kui me lõpetame tuleviku pärast muretsemise ja elame praeguses hetkes. Keskendu sellele, mis toimub praegu ja siin, sinu ümber ja tee midagi, mis aitaks sul hingerahu tagasi leida. Miks mitte teha läbi digitaalne detox ja lülitada end lihtsalt mõneks ajaks sotsiaalvõrkudest välja, et hoida oma närve ning mõtelda positiivsetele asjadele.

Ei maksa ka ära unustada, et iga inimene on oma õnne sepp. Sügis on muutuste aeg, mis näitab meile, et asjad meie ümber võivad muutuda ja peavad muutuma. Kui sa aga katsud igas päevas leida midagi head ja ilusat, siis sa leiad selle. Õpi nägema oma elus rohkem head kui halba. Mõnikord piisab sellestki, et parandada oma meeleolu. 

Ära unusta ka rohkem liikuda ja teha võimaluse korral sporti, sest see aitab hästi stressi maandada.

 


Kommentaare ei ole