{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sa tead, kui kasulik on kohv meie vaimsele ja füüsilisele tervisele?

  foto : unsplash / Nathan Dumlao Mõned leiavad, et kohv...

 

foto : unsplash / Nathan Dumlao

Mõned leiavad, et kohv on liiga ergutava toimega ja ei lase magada aga tegelikult sõltub ju kõik sellest, kui palju inimene päeva jooksul kohvi joob. Siinkohal tuleks rääkida rohkem kogustest. Ja eks kohvi ergutava toime tõttu me olemegi harjunud oma hommikut alustama sellega, et lülitame kohvimasina sisse. Ka peale lõunaeinet on hea juua üks tassike kohvi. Samuti külla minnes pakutakse ikka kohvi ja kohvikõrvast. Sellest on saanud nagu meie eluviisi osa, ilma milleta ei oskagi enam elada. Kohvipaus on mõnus hetk, mis võimaldab võtta natuke aega maha. Ent kohv sisaldab ka selliseid aktiivseid komponente - nende seas kofeiin - , mis mõjutavad meie tervist. 



Tegelikult on kohvil on turgutav, tervendav ja rahustav toime 

Selgub, et kohv aitab võidelda kõikide südame-veresoonkonna haiguste vastu. Kohvis leiduvad aktiivsed ühendid polüfenoolid on antioksüdantse toimega ja kaitsevad meie veresooni. Euroopa Toiduohutusameti järgi aitab kohvi joomine (3 - 5 tassi päevas) alandada südamehaiguste, kaasa arvatud infarkti, ohtu.

Kohv parandab ka seedetööd, ergutades jämesoole tööd. Sooleprobleemide korral ei ole kohvi joomine soovitatud. Kofeiin sisaldab antioksüdante, mis on kasuliku toimega maksale, hoides ära oksüdatiivse stressi teket maksas. 



Kohvi joomine aitab parandada ka ajutööd, parandab mälu ning keskendumisvõimet. Kofeiin aitab hoida aju tervist.

Igapäevane kohvi joomine võib kaitsta aju ka Alzheimeri tõve eest ning vähendada närvisüsteemi haiguste tekke riski. Ka Parkinsoni tõve risk väheneb kohvi tarbimisel. Samuti aitab kofeiin võidelda depressiooni vastu.

Samuti vähendab kohvi joomine vähi riski tänu sellistele ühenditele nagu kafestool, kafeool ja klorogeenhape. Selle jaoks tuleks aga juba kohvi suuremates kogustes ehk siis vähemalt 5 tassi päevas. 

Samuti aitab kofeiin hoida kehakaalu, soodustades rasvade põletamist ning stimuleerides ainevahetust. Kohv on ka looduslik söögiisu vähendaja, klorogeenhape aga, mida kohv sisaldab, on tõeline rasvapõletaja



Kommentaare ei ole