{ads}

HIDE

Viimased

latest

Millised toiduained aitavad kolesteroolitaset alandada?

    Foto : unsplash / Monika Grabowska Räägime kolesterooliv...

 

 

Foto : unsplash / Monika Grabowska

Räägime kolesteroolivastastest toiduainetest, mis on maitsvad ja seejuures tervislikud. 

Ja me võtame selle teema üles, sest kolesterool ummistab artereid ja paneb südame tervise ohtu. Sellepärast on tähtis vältida selliseid toiduaineid, mis sisaldavad palju kolesterooli nagu kõik praetud toidud, vorstitooted, juustud jne, ning eelistada neid, mis aitavad kolesteroolitaset hoopis reguleerida. 


Kaer

Nii nagu oder, sisaldab kaer erilisi lahustavaid kiudaineid : beetaglükaane, mis aitavad koleteroolitaset normaalsena hoida. Uuringud on näidanud, et tarbides 3 grammi beetaglükaane päevas (ehk siis 50 - 100 grammi kaerahelbeid), püüavad need kiudained kolesterooli lõksu ja aitavad vähendada selle imendumist sooltes, soodustades kolesterooli väljutamist väljaheidete kaudu. 

Punane õun aitab kolesterooli vastu

Ohio ülikooli poolt läbi viidud uuring näitas, et päevas 1 õuna söömine kuu aja jooksul tõi kaasa olulise ( - 40%) halva kolesteroolitaseme languse, mis on vastutav paksendite tekke eest arterite seintel. Kõrge kolesteroolitase võib põhjustada aga arterite lubjastumist või trombide teket. Õun aga on eriti kasulik tänu oma kiudainete sisaldusele, millel on võime tõmmata kolesterooli lõksu ning toetavad organismi sellest vabanemisel, tänu oma antioksüdantide sisaldusele. Rohkem antioksüdante sisaldavad aga punased õunad.

 

 

Sardiin turgutab südant ja aitab halva kolesterooli kahjustuste vastu

Nii nagu kõik rasvased kalad (heeringas, makrell jne), sisaldavad sariinid Omega-3 rasvhappeid, mis toetavad südame-veresoonkonna tööd, parandades veresoonte elastsust. See tagab aga normaalse toitainete ja hapniku transpordi. 

Pähklid aitavad kolesterooli ladestumise vastu

Tänu taimse päritoluga Omega-3 rasvhapete sisaldusele ning kiudainetele, aitavad pähklid võidelda kolesterooli ladestumise vastu. 2018. aastal viisid teadlased läbi uuringu, mis tõestas, et peotäis pähkleid päevas alandab pikemas perioodis halva kolesterooli taset, mis on südamele kahjulik. 

Must šokolaad - tugev antioksüdant

Californias läbi viidud uuring näitas, et 2 grammi musta Å¡okolaadi (70% kakaosisaldusega) söömine päevas, alandas halva kolesterooli taset. Ja seda tänu kakaos leiduvatele flavonoididele, tegemist on võimsate antioksüdantidega, mis piiravad põletikku ning parandavad veresoonte elastsust. 

Joo granaatõunamahla ning söö datleid kõrvale - tugev kolesteroolivastane kokteil

Nii granaatõunamahl, kui datlid sisaldavad rohkelt antioksüdante. Uuringud on näidanud, et nende kahe toiduaine kooslus aitab edukalt ( 28% ) võidelda halva kolesterooli vastu igapäevasel tarbimisel. 

 

 

Greipfruut 

Regulaarne greipfruudi mahla joomine kaitseb veresoonte jäikuse eest ja aeglustab halva kolesterooli kuhjumist arterite seintele. Ainult, et greipfruudi tarbimine ei sobi alati kokku kõikide ravimitega, seega on parem konsulteerida eelnevalt arstiga. 

Linaseemned aitavad kolesterooli väljutada

Linaseemned sisaldavad hästi palju kiudaineid ( 27,3 g / 100 g kohta), peamiselt lahustuvaid, mis soodustavad kolesterooli ning halva rasva väljutamist enne, kui organism neid omastada jõuab. Lisaks sisaldavad linaseemned rohkelt omega-3 rasvhappeid, millel on tugev antioksüdantne toime.

Läätsed soodustavad hea kolesterooli taseme tõusu

Läätsed parandavad hea ja halva kolesterooli suhet, tõstes hea kolesterooli taset, mis ei ole südame-veresoonkonna tervisele ohtlik. Läätsesid oleks hea süüa vähemalt kaks korda nädalas.

Oliiviõli 

Oliiviõli ennetab halva kolesterooli oksüdeerimist, mis on vastutav arterilubjastumise eest. Mida parema kvaliteediga oliiviõli on, seda tõhusam on tema toime. Vali alati esimese külmpressi oliiviõli, mis sisaldab rohkem antioksüdante.

 


 

Kommentaare ei ole