{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mida teada oma unenägude kohta

  Foto : unsplash / Ashley Byrd    Unenägudele tähelepanu pö...

 

Foto : unsplash / Ashley Byrd

 

 Unenägudele tähelepanu pööramine võib aidata sul leida inspiratsiooni, lahendada mõnda probleemi või siis võtta vastu kõige paremat otsust. Vaata järele, mida unenägudest üldse arvata tuleks. 

Mis toimub ajus magamise ajal? Teadlased ei ole selles küsimuses veel kindlat vastust andnud ent nad on välja selgitanud, et une ajal eesajukoor ehk prefrontaalne korteks (mis vastutab arutluste eest) puhkab, samal ajal, kui mõlemat ajupoolkera siduv limbiline süsteem ning visuaalsed alad on väga aktiivsed. Sellepärast me näemegi unes selliseid põnevaid ja täiesti absurdseid situatsioone, millel pole mingit loogikat. Psühholoogide sõnul võimaldab selline aju seadistus paremini hakkama saada oma negatiivsete emotsioonide ning hirmudega. Lisaks sellele selgub, et tegemist on uksega, mis avab tee meie alateadvusesse ja aitab meil iseennast paremini tundma õppida. Loomulikult tingimusel, et sa alateadvuse saadetud sõnumist oskad õieti lahti seletada. 

 

 

Kirjuta oma unenäod üles

Selle jaoks läheb sul vaja vihikut, mida sa peaksid hoidma voodi kõrval öökapi peal nii, et sa saaksid kõik üles kirjutada enne, kui sa unes nähtu unustad. Kirjuta üles, mis situatsioon su unenäos aset leidis ning pane oma unenäole pealkiri. Märgi ka üles erinevad emotsioonid ja tunded, mida sa unenäo ajal tundsid; inimesed, keda sa unes nägid ja mida nad sulle tähendavad; kirjelda ka seda, mida sa enda ümber nägid jne. Ja kui sa nägid end unes rongis, siis mõtle järele, kas sul on seoses rongisõiduga mõni halb mälestus. Või kas rong sümboliseerib hoopis uut algust sinu elus. Ning tähtis on ka üles kirjutada, kas sa oled rongis üksi või kellegagi koos. 

Metafoorid ja sümbolid

Selleks, et meid mitte šokeerida, krüpteerib alateadvus meie unenägude andmed. Sellepärast pole mõtet hakata omistama liiga palju tähendust kõigele, mida sa unes näed: näiteks, kui sa näed, et lähed voodisse oma ülemusega, siis ei tähenda see sugugi nagu oleks sul päriselt soov seda teha. Katsu parem lahti seletada, milline tähendus on su ülemusel sinu elus, mida või keda ta asendab. Mõned sümbolid võivad aga meid õigele teele juhatada: näiteks loomad viitavad instinktidele ja algsetele emotsioonidele; kodu sümboliseerib sind ennast; tuli ennustab muutuseid elus ja võti vabadusse pääsemist.  

 

 

Korduvad unenäod

Psühholoogid on välja selgitanud korduvate unenägude võimalikud tähendused ja nende tõlgenduse. Näiteks kukkumist võib tõlgendada läbikukkumise tundega või siis oma taas oma probleemide tegelemisega, see võib ka viidata pettumusele või tasakaalu puudumisele elus. 

Kui sa näed unes, et keegi sind jälitab, siis see võib viidata tähtsate probleemide vastu võtmisele või siis vastutusest hoidumist. Tegemist võib olla ka kinnisideega; mõne inimesega, kellele sa kogu aeg mõtled või mõne mälestusega, mis sind kummitab. Eksam võib viidata uuele eluetapile. 

 Rohkem peakski pöörama tähelepanu just nendele unenägudele, mida sa tihti näed, sest nii kaua, kui nad korduvad, tähendab see, et sul on mõni lahendamata probleem ( trauma, hirm ja kartus).


Kommentaare ei ole