{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas manipulaatoriga hakkama saada

foto : unsplash / Jan Canty   Kuidas manipulaatorit ära ...

foto : unsplash / Jan Canty

 

Kuidas manipulaatorit ära tunda? 

Manipulaator tunneb su nõrku külgi ja kasutab neid sinu vastu. Ta teab täpselt, kuidas tekitada sinus süütunnet. Ta sõnad ei vasta tema tegudele. Ta räägib kogu aeg, kuidas ta peab kõike ohverdama. Ta ei pea sinu probleeme mitte millekski. Ta naeruvääristab su isiksust. 


Manipulaator on väga hea valetaja

Talle meeldib mõtelda igasuguseid lugusid välja, mida pole kunagi juhtunud. Ta muudab tõde ja räägib asju, mis pole kunagi aset leidnud. Ta oskab inimesi aga oma juttu uskuma panna. Ta tahab lihtsalt paista parem, kui teised. Olla teistest üle. Seda ei olegi lihtne selgeks teha, kas ta sulle valetab või mitte, ta oskab lihtsalt nii hästi rääkida. 

Mida sa aga öelda võid, kui sa ta valetamast tabad, on küsida siiralt ja kergelt kulme kergitades: "Kas sa olid tõesti tööl? Imelik, ma kohtasin seda inimest enne sinu töö juurest, kes rääkis mulle, et ta pole sind näinud juba tükk aega."


Ta tunneb su nõrku külgi

Ta teab, kuhu vajutada selleks, et sulle haiget teha. Ta teab, et sul on madal enesehinnang. Ta teeb kõik, et panna sind end veelgi halvemini tundma. Sellisel puhul tuleb talle öelda selgelt: "Ma ei leia, et see riietus teeks mind paksuks. Vastupidi, mulle see meeldib."

 

 


Ta mängib su tunnetega

Mida sa ka ei tee, ta teeb kõik, et sa tunneksid end veelgi halvemini. Ãœkskõik, mis ka ei juhtu, sina oled kõiges süüdi. Kui sa räägid mingist probleemist, siis oled sina süüdi. Teda ei huvita su tunded. 

Ta võib sulle öelda, et sa kaotasid oma töökoha sellepärast, et sa ei oskagi midagi teha. Ja sa tunned end halvasti. Kui sa aga ütled talle, et sa kaotasid oma töökoha sellepärast, et sa keeldusid tegemast midagi, mis ei ole kooskõlas sinu väärtushinnangutega, siis pöördub olukord sinu kasuks. 

Sa võid talle sellisel puhul öelda: "Ei, mulle see ei sobinud, mul on palju tähtsamatki teha, näiteks leida uus töökoht. Ja see ei ole võimatu, võttes arvesse minu oskuseid ja teadmisid."


Talle meeldib ohvrit mängida

Ta on oma peas veendunud, et kõik tahavad talle halba aga tema pole selles süüdi, sest ta on lihtsalt nii tore inimene. Ta ei vastuta oma tegude eest karvavõrdki. Te süüdistab alati teisi selles, mis on temaga juhtunud ja kõige rohkem just sind. 

Sa võid talle öelda: "Sa ei ärritunud selle pärast, et mina sind närvi ajasin. Sa ärritusid sellepärast, et su lapsepõlvetraumad on välja ravimata. Sinu vanemad on selles süüdi, mitte mina."

 

Ta väidab, et temast on palju kasu, tegelikult aga on harva temast kasu millegi jaoks

Kui sul on tema abi vaja, siis on ta varmalt nõus sulle appi tulema. Ainult, et tavaliselt see lubaduseks jääbki. Sa näed, kui palju vaeva see temalt nõuab. Ta leiab ikka mingi vabanduse. Alati midagi juhtub, miks ta ei saa tulla. Parem on mitte temalt midagi küsida üldse, sest temast pole nagunii mingit kasu. Ta lubas sulle midagi, kui tal oli hea tuju, nüüd aga ärritab teda see, kui sa talle tema lubadust meelde tuletad. 

Siis võid sa talle öelda, et : "Ära hädalda, sa tulid vabatahtlikult appi. Sa ise tahtsid appi tulla. Ja kui mina ei hädalda ja saan selle töö tehtud, miks sinu jaoks see üle jõu käib? "

 

Sa pead talle selgeks tegema, et sa väärid austust ja lugupidamist

Sa pead talle selgeks tegema, et sul on õigus oma tundeid väljendada, öelda, mida sa arvad ja rääkida oma soovidest. Et sul on õigus olla õnnelik. Et sul on õigus keelduda ilma, et see tekitaks sinus süütunnet. Et sul on õigus oma arvamusele isegi, kui see ei kattu tema arvamusega. Et sul on õigus  ennast kaitsta kõikide ähvarduste eest. Sul on õigus ennast ja oma vaimset tervist kaitsta. 


Ära võta isiklikult seda, mida ta sulle ütleb

Ta tahabki, et sa tunned end halvasti, tunned, kui rumal ja loll sa oled. Sellepärast sa peadki mõistma, et sina ei ole tema probleem. Vastupidi, sa oled lihtsalt vahend, mille abil ta saab ennast paremini tunda ja tõsta oma enesehinnangut. Küsi temalt otse, miks ta sind alandada tahab kogu aeg? Mida ta sellega võidab? 


Hoia temast eemale

Ta võib käituda erinevalt olenevalt sellest, kellega ta koos on. Ta võib olla äärmiselt tore ja meeldiv teistega koos, sinuga aga käituda nagu täielik türann. Kui see nii peaks olema, siis parem, kui sa hoiaksid temast eemale. Sa ei saa nagunii teda muuta ja ära katsugi mõista, miks ta selline on. Kaitse ennast selliste inimeste eest. Ãœtle talle selgelt, et see suhe teie vahel lihtsalt ei toimi ja parem oleks, kui te elaksite edaspidi oma elu eraldi. 

 

 


Ütle talle otse välja, mida sa temast ja tema käitumisest arvad

Manipulaatorid jäävad nendega, keda nad saavad ära kasutada ja kes on nõrgad. Uuringud on aga näidanud, et manipulaatoritel jääb endil natuke enesekindlusest puudu. Kui sa jääd passiivselt pealt vaatama, siis ei lõpetagi ta kunagi. Kui sa aga kaitsed oma õigusi ja seisad oma huvide eest väljas, siis läheb ta uut ohvrit endale otsima. Kui sa muidu hakkama ei saa, siis otsi abi mujalt. Eriti siis, kui tegemist on vaimse või füüsilise vägivallaga. 

Ãœtle talle selgelt, et sa ei ole nõrk ja sa ei luba tal endalga nii käituda. 


Mis aga alati toimib manipulaatoritega? 

Mõnikord võib manipulaator olla lähedane inimene, sõber või pereliige. Või elukaaslane. Ja see muudab olukorra veelgi keerulisemaks. Sest see inimene tunneb sind hästi, ta teab, mida teha, et panna sind ennast halvasti tundma. Ta võib käituda, kui tõeline psühhopaat. Aga sa võid midagi teha, et ennast kaitsta ka sellises olukorras. Ãœtle talle, et sa näed teda läbi. Et sa ei taha enam olla tema ohver ega mängukann. Et sellel on nüüd lõpp. 

Ãœtle talle, et sa oled lõpuks ometi aru saanud, et ta ei armasta sind, et ta kasutab sind lihtsalt ära aga nüüd on see mäng läbi. Et sa annad talle andeks aga sa oled otsustanud edaspidi teistmoodi elada. Ja tahad olla nüüd õnnelik. 

Sa tead ju, et ta ei muuda end kunagi. Parem on, kui sa raiskaks oma aega tema peale. Sa pead elama edaspidi oma elu, ilma temata. Siis ei ole tal enam võimalik mängida sinu tunnetega. Ja siis ei ole tal vaja enam sulle öelda, et ta muudab end. Kui sa hakkad oma elu elama, saab temast ainult halb mälestus. 

 

Mida sa veel võid talle öelda: 

  • Kui sa tahad, et me räägime, pead sa kõigepealt maha rahunema
  • Ei, ma ei tunne absoluutselt seda, mida sa arvad
  • Ei, aitäh, see ei huvita mind
  • Kas sa võid korrata aga ilma mind solvamata? Aitäh!
  • Ma väärin austust
  • Anna mulle aega järele mõtlemiseks
  • Mul ei ole praegu aega, et sinuga rääkida
  • Kas sa ise ka aru saad, mida sa praegu ütlesid mulle? 
  • Sa eksid
  • Kõik ei juhtu minu pärast
 Ã„ra lase madala enesehinnanguga inimesel, valetajal ja manipulaatoril oma elu ära rikkuda. Teda ei huvita sinu tunded ja soovid.
 


 



Kommentaare ei ole