{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kaalulangus : kas sul on tõesti kõht tühi või sööd sa tihti igavusest?

  foto : unsplash / JESHOOTS.COM Miks on nii, et kogu aeg na...

 

foto : unsplash / JESHOOTS.COM

Miks on nii, et kogu aeg nagu tahaks midagi süüa? Iseenesest lähevad mõtted toidu peale. Ja sealt edasi tekivad isud. Miks mitte teha õunakooki? Sa juba tunned seda kaneeli-suhkru lõhna ja ei suuda enam kiusatusele vastu panna. Sa tahad kooki, nüüd ja kohe. Või siis midagi soolast? Ja käid nagu niisama möödaminnes köögist läbi ja kuidas sa siis ikka tühjade kätega tagasi tuled, ikka on hea midagi nosida ajaviiteks. Sina ei ole ju süüdi, kui sul kõht tühi on. Aga kas sul ikka on kõht tühi? Selles on küsimus. Sest tihti juhtub nii, et istud teleka ette maha või hakkad mõnda raamatut lugema, või kasvõi töö juures arvuti taga - tekib isu lihtsalt millegi järele. Kõht on tühi ja tahab süüa. Tegelikult see ju nii ei ole. Aga kuidas siis teada, kas sa sööd igavusest või on sul tõesti kõht tühi? 


Näljatundeid on kahte sorti

Kui kõht on tühi, siis on kõht tühi, arvame meie ja mis siin ikka pikemalt seletada. Tegelikult on aga näljatundeid erinevaid. Ja siis me tavaliselt söömegi selleks, et ei oleks enam isu toidu järele ja söömine on ju iseenesest meeldiv tegevus. Tegelikult on aga näljatundeid kahte sorti: füüsiline nälg ja psühholoogiline nälg. Erinevus seisneb selles, et füüsiline nälg annab endast märku läbi keha organite: korisev kõht, pearinglus... Psühholoogiline nälg annab endast märku aga teistmoodi. Kõigepealt tekib soov süüa, mitte nälg. Vähemalt ei tunne keha nälga ega anna sellest märku. 

 

Psühholoogiline nälg tekib siis, kui sa tunned igavust ja kui sul lihtsalt pole midagi teha. Söömine aitab sellisel juhul kõhtu täita ning teatud moel täita psühholoogilist tühimikku. Ja neid kilosid, mis sellise söömise juures lisanduvad, nimetatakse emotsionaalseteks kilodeks, sest tegemist on emotsionaalse söömisega. Need kilod ei teki sellepärast, et sul on kõht tühi, vaid sellepärast, et sa otsid toidu kaudu lohutust. Ja just sellepärast tekib sellisel puhul soov süüa midagi magusat või soolast. 


Kuidas lõpetada selline igavuse tõttu söömine? 

Selleks, et mitte igavusest sööma hakata, tuleb leida mõni tegevus kohe, kui sul midagi teha ei ole. Ei, sa ei pea minema kohe pikamaajooksu jooksma või diivanilt ennast püsti ajama. Selleks, et mitte igavuse tõttu enam süüa, pead sa leidma sellise tegevuse, mis nõuab kogu sinu tähelepanu (nii vaimset, kui füüsilist). Kui sa oled millegagi hõivatud, ei teki hinges tühjust. Mitmed spetsialistid soovitavad sellisel puhul mediteerida. See aitab ajul puhata ja vabaneda söögiisust. Teadvustades endale, et sul ei ole kõht tühi, sul on lihtsalt igav, kaob ka isu söömise järele.

Kommentaare ei ole