{ads}

HIDE

Viimased

latest

6 nõuannet, kuidas vaimsest kurnatusest üle saada

  Foto : unsplash / Hasan Almasi Selles ei ole midagi imelikku, kui sa aeg-ajalt tunned väsimust, oled kurnatud, apaatiline kõige suh...

 

Foto : unsplash / Hasan Almasi

Selles ei ole midagi imelikku, kui sa aeg-ajalt tunned väsimust, oled kurnatud, apaatiline kõige suhtes, sul puudub motivatsioon üldse midagi teha jne. Aga õnneks võid sa ise midagi selle vastu ära teha. 

Vaimne kurnatus koormab paljusid meist hetkel. Aga tegelikult vaevab see probleem täiskasvanud inimesi juba aastaid. Me peame lihtsalt sellega elama ja hakkama saama. Kui sul on elus keeruline aeg, siis on normaalne, et see toob kaasa suuremat stressi, mõjub kurnavalt ja võib võtta ära igasuguse lootuse parema tuleviku suhtes. Samasugused sümptomid võivad tekkida peale väsitavad tööpäeva. Kui selline emotsionaalne kurnatus aga püsib ja seab end sisse sinu sees, muutud sa pessimistlikuks, oled halvas tujus ja kibestunud. Kuidas seda probleemi lahendada, sest kellelegi ei meeldi ju selline olla? 

 

Liigu

Usu või mitte aga ühe koha peal istumine ning kurbade mõtete mõtlemine ei muuda su olukorda paremaks. Vastupidi, istuv eluviis lausa soodustab vaimse heaolu langust, hoolimata sellest, mida sa ise sellest võid arvata. Teaduslikud uuringud on tõestanud, et liikudes vabastab keha õnnehormooni, mis aitab sul stressiga paremini hakkama saada, parandab tuju ning tekitab üldise heaolu. Seega tõuse kohe püsti ja mine jaluta pool tundi. Poolest tunnist päevas täitsa piisab. 

 

 

 

Leia põhjus

Esimene samm on leida probleemi põhjus. Miks sa oled emotsionaalselt kurnatud? Põhjuseid on erinevaid: 

  • Liiga suur töökoormus
  • Tunne, et kõik on väljunud kontrolli alt
  • Tunne, et sind ja su tööd kasutatakse ära ja sa ei saa tasu oma pingutuste eest
  • Vaenulik ja halb töökeskkond
  • Teiste toetuse puudumine
  • Töökohustuste täitmine, mis läheb vastuollu sinu veendumustega

 

Keskendu tulevikule

Lükka oma probleemid mõneks ajaks kõrvale ja mõtle nüüd sellele, kes sa tahaksid olla tegelikult? Mida sa tahaksid ellu viia oma elus? Mida sa tahaksid näha ja teha? Nüüd, sellest punktist alates järgmine samm seisneb selles, et sa hakkad töötama selle kallal, et muutuda just selliseks, et sa saaksid oma eesmärgid ja plaanid ellu viia. Ehk siis teiste sõnadega sa pead keskenduma positiivsele ja sellele, mida sa ise saaksid ära teha, selle asemel, et juurelda asjade üle, mis väljuvad sinu kontrolli alt.

 

 

 

Julge otsuseid vastu võtta

Kui vaimne kurnatus on saanud alguse sinu töö juurest, siis sa pead leidma probleemi põhjuse ning vaatama, kas seda probleemi on võimalik lahendada või mitte. Kui see ei peaks võimalik olema, siis pead sa otsustama, mida sa edasi teed. Sul on vaja selleks palju julgust aga nii see on. Sest maailm ei hakka kohanema sinu ootustega aga sina võid alati valida midagi, mis sobib sulle paremini ja mis paneb sind ennast paremini tundma. 

 

Ära jää üksi

Sa ei saa kõike üksi teha, sest sa kurnad ennast nii lõplikult ära. Ümbritse end heade inimestega  ja kui vaja, palu abi. 

 

Ära unusta meelt lahutada

Sest vaimne kurnatus saab sageli algusest liiga rutiinsest elust, kui sa oled sunnitud iga päev samu asju tegema. Sa ei saa keskenduda üksnes oma tööle, see kurnab su ära. Sa pead leidma aega ka muudele asjadele, tegema seda, mis sulle meeldib, kasvõi näiteks lugema lõpuks ometi seda raamatut, mille sa viimati ostsid. 

 

Kommentaare ei ole