{ads}

HIDE

Viimased

latest

Lõpeta see teise kehakaalu kallal närimine - see on tema keha ja tema otsustab!

  foto : unsplash / AllGo - An App For Plus Size People  Ise...

 

foto : unsplash / AllGo - An App For Plus Size People

 Isegi, kui see ei ole mõeldud halvasti, teeb igasugune märkus teise inimese kehakaalu suhtes haiget. See on äärmiselt ebaviisakas, alandav ja solvav, sest sa ei tea kunagi, kui halvasti inimene ise juba ennast tunneb, kui suured kompleksid tal on, kui raske on tal endale midagi selga leida ja kui tihti peab ta teiste pilke välja taluma. 

Järgmine kord, kui sa kedagi pika pilguga mõõdad või talle midagi ütled, mõtle järele. Paljud inimesed võitlevad oma kehakaaluga lapsepõlvest saadik. Võib-olla mõnikord õnnestub neil saada oma kehakaal normaalsemaks ja kuulda teiste kiitust, seejärel aga, kui kilod paratamatult tagasi tulevad, kaob ka teiste heatahtlik pilk ning kiidusõnad. Kehakaaluga kimbus olevad inimesed kaotavad aga julguse, neil tekib tunne nagu ei kuuluks nende keha enam nendele ja neil pole mingit kontrolli selle üle. 

 

 

Me oleme ilmselt kõik kuulnud oma välimuse kohta arvustusi. Need, kes on aga teistest mingil moel erinevad, kannatavad rohkem. Ühiskond määrab selle, kes vastavad normidele ja kes mitte. Üldiselt aga kannatavad suure kehakaaluga inimesed teiste pilke ja halvakspanevaid märkuseid. 

Probleem seisneb aga selles, et üritades kellelegi selgeks teha, et ta peab kaalu kaotada, katsume me talle selgeks teha, et ta peab vastama ühiskondlikele normidele, mis lisaks kõigele veel kogu aeg muutub. Näiteks 50ndatel peeti liiga peenikesi naisi haiglaslikeks. 

Viimastel aastakümnenditel on hakatud aga saledaid inimesi pidama tervise sümboliteks. Ja seega peetakse paksukesi sellisteks, kellel puudub igasugunegi tahtejõud ja saledaid sellisteks, kes hoolitsevad enda eest. 

Tegelikult on aga hoopis nii, et see kehakaal, mis võimaldab jääda vaimselt ja füüsiliselt terveks, on igal inimesel erinev, seda on isegi teaduslikult tõestatud.  Kahjuks aga ühiskonna silmis muutuvad ülekaalulised väärtuslikumaks siis, kui nad kaotavad kaalu. 

 

 

Liina, kes on eluaeg oma kehakaaluga kimpus olnud, ütleb, et ta peab sageli kuulma, kui talle öeldakse, et: "Katsu ennast käsile võtta, vaata, kui paks sa oled!"

"Ma olen eluaeg armastanud hästi süüa. Ja olnud teismelisest saadik selline paksuke. Mitu korda juba erinevaid dieete pidanud, kaal on ka alla läinud aga kohe, kui tagasi normaalselt sööma hakanud, on kõik kilod jälle tagasi. Kõik paksukesed on ju proovinud erinevaid dieete. Ei tohi mõelda nii, et see on paksude inimeste süü, et nad on ülekaalulised või et piisab ühest dieedist. 

Selleks aga, et olla õnnelik, ei pea olema sale. Kes on seadnud need normid, mis määravad inimese väärtuse? Sõna "paks" ei ole ilus sõna ja võib teha palju haiget. Ka "täidlane", "tüse" ja "suure kondiga" võiksid jääda ütlemata. 

Mida sina sellest arvad?

Kommentaare ei ole