{ads}

HIDE

Viimased

latest

Ülitundlik inimene: kui maailm pole sinu jaoks tehtud

   Kas sul on ka mõnikord tunne nagu võtad sa asju palju rohkem südamesse, kui teised?  Kas sind teeb teiste arvamus rahutuks?  ...

 

 Kas sul on ka mõnikord tunne nagu võtad sa asju palju rohkem südamesse, kui teised? 

Kas sind teeb teiste arvamus rahutuks? 

Kas sulle meeldivad rohkem rahulikud kohad, kui rahvarohked koosolemised? 

 

Foto : unsplash


Kui ülalmainitu sinu kohta kehtib, siis võib-olla oled sa ülitundlik inimene. Kõige esimesena hakkas seda iseloomujoont lähemalt uurima 1990. doktor Elaine N. Aron. Ometi on tegemist üsna levinud joonega, sest selgub, et iga viies inimene on ülitundlik. Dr. Aron, kes on kirjutanud ülitundlikkuse suhtes mitmeid erinevaid raamatuid, on samuti välja töötanud testi, mis aitab inimestel teada saada, kas nad on ülitundlikud või mitte. 

 

1. Nad tunnevad kõike mitu korda tugevamalt

Üks iseloomulikumaid jooni ülitundlike inimeste seas, on tunda kõike mitu korda tugevamalt, kui teised. Neil on kalduvus analüüsida sügavalt asju läbi. Nad on intuitiivsed ja tahavad asju paremini mõista.

 

2. Nad reageerivad emotsionaalselt kiiremini

Nad reageerivad mõnikord üle mõnes olukorras. Näiteks on neil rohkem kaastunnet ja nad tunnevad teiste probleemide puhul nagu puudutaks see neid endid. Neid puudutab samuti isiklikult see, kui keegi on õnnetu ja kannatab.

 

3. Nad kuulevad tihti endale ütlevat: " Ära võta asju isiklikult." ja "Miks sa nii tundlik oled? "

Erinevates kultuurides on tundlikus hea või halb omadus. Ülitundlikke mehi ei võeta sageli tõsiselt mõnes riigis, teistes riikides on tegemist aga trumbiga.

 

 

 

4. Nad teevad üksi sporti

Ja väldivad meeskonnamänge, eriti, kui neil on tunne, et kõiki nende liigutusi jälgitakse. Neile meeldivad individuaalsed spordialad nagu jalgrattaga sõit ja jooksmine. Aga see pole ka alati nii, on neid, kelle vanemad on taganud keskkonna ja toetuse ning see aitab kaasa teistega koos trennis käia.

 

5. Neil kulub rohkem aega otsuste vastuvõtmise peale

Nad on palju teadlikumad peensustest ja detailidest ning see muudab otsuste vastuvõtmise keerulisemaks. Ta lihtsalt arvestab kõikide võimalike lahendustega. Dr. Aron soovitab ülitundlikel inimestel võtta juurde aega otsustamiseks ja otsustamise ajal kujutada ette nagu oleks ta juba võtnud mingi otsuse vastu ning näha, millise tunde see temas siis tekitab. 

 

6. Lisaks sellele tunnevad nad palju suuremat vastutustunnet, kui nad on teinud halva otsuse

See on ebameeldiv tunne, mida nad tunnevad, kui nad on võtnud vastu vale otsuse. Ülitundlike inimeste jaoks on see tunne palju suurem, sest nad reageerivad emotsionaalselt palju rohkem.

 

7. Nad pööravad palju tähelepanu detailidele

Nad on esimesed, kes märkavad ruumis aset leidnud muutusi; uusi jalanõusid, mida sa kannad ja kliimaga seotud muutusi.

 

8. Kõik ülitundlikud ei ole introverdid

Tegelikult on lausa 30% ülitundlikest inimestest ekstraverdid. Need, kes on ekstraverdid, on kasvanud heas keskkonnas, mis võimaldas neil palju teistega läbi käia.

 

 

 

9. Nad on väga head töötajad

Kuna nad on sügavalt järele mõtlejad, siis on nad head töötegijad ja koostööpartnerid. Aga nad sobivad palju rohkem sellistele ametipostidele, kus nad ei pea ise otsuseid vastu võtma. Näiteks, kui ülitundlik inimene peaks töötama meditsiinilises vallas ja vastu võtma patsiendi operatsiooni tegemise kohta otsuse, siis võib ta liiga kaua viivitada otsuse langetamisega.

 

10. Tal võib olla rohkem probleeme ärevushäirete ja depressiooniga (aga ainult siis, kui tal on olnud halbu elukogemusi minevikus)

Kui sul on palju halbu kogemusi selja taga, eriti neid, mis on osaks langenud lapsepõlve või nooruspõlve ajal, siis ei tunne sa end selles maailmas ega oma kodus turvaliselt, sest su närvisüsteem on programmeeritud nii, et sa tunned lihtsalt ärevust. Aga see ei tähenda sugugi nagu kannataksid kõik ülitundlikud inimesed ärevuse all, sest hea keskkond aitab kaitsta selliste probleemide eest. Ülitundlike laste vanemad ei tohiks ka oma lapsi liiga üle kaitsta aga ka mitte liiga vähe kaitsta. Tuleb leida kuldne kesktee, et noored inimesed õigel ajal tunneksid end piisavalt enesekindlatena ja teeksid endast parima.

 

11. Ülitundlik inimene talub lärmi mitu korda raskemini

Ülitundlik inimene on lärmi suhtes palju tundlikum. Sest ta laseb end palju rohkem mõjutada ja stimuleerida.

 

 

 

12. Vägivaldsed filmid on veel hullemad

Kuna nad on väga kaastundlikud, siis õudus- ja vägivaldsed filmid panevad neid end halvasti tundma.

 

13. Pisarad tulevad neile kergesti silmi

Sellepärast peaks ülitundlik inimene valvama, et ta ei satuks olukordadesse, kus ta tunneks end halvasti emotsionaalselt. 

 

14. Nad on alati viisakad

Sest nad katsuvad alati teha nii, et teistel oleks hea. Poes näiteks ei taha nad oma käruga kellelegi jalgu jääda ega takistada teisi inimesi. Nad võtavad kõike isiklikult.

 

15. Kriitikat võtavad palju rohkem südamesse, kui teised

Kriitika mõjub nendele palju valusamalt, kui teistele. Ja selle tõttu võivad nad kasutusele võtta strateegiaid, mis aitavad kriitikat vältida. Nad katsuvad inimestele meeldida (et ei oleks, mida kritiseerida) ja kritiseerivad iseennast esimesena. Inimesed võivad öelda midagi halvasti: tavalise tundlikkusega inimene ütleb selle peale "ükskõik", ja läheb oma eluga edasi. Ülitundlik inimene mõtleb sellele veel aastaid hiljem.

 

16. Talle meeldib kinnine kontor, mitte lahtine

Nii nagu talle meeldib üksi sporti teha, meeldib talle ka üksi töötada. Enamik neist eelistab küll töötada kodus või tegeleda ettevõtlusega, sest vähemalt saavad nad nii kontrolli all hoida oma töökeskkonda. Teised aga eelistavad töötada oma kabinetis, kus on vähem lärmi ja rohkem intiimsust, kui avatud kontoris. 



© 2020 Sisu kopeerimine keelatud!

Kommentaare ei ole