{ads}

HIDE

Viimased

latest

Tervislik toitumine menopausi ajal

  foto : unsplash / Lili Kovac  Tervislikum eluviis on väga ...

 

foto : unsplash / Lili Kovac

 Tervislikum eluviis on väga oluline sellel eluperioodil, kui munasarjad lõpetavad munarakkude tootmise. Menopaus ei ole sugugi kerge, sellega kaasnevad sellised kaebused nagu kuumahood, suurem higistamine, peavalud ja meeleolukõikumised. Hormonaalsed muutused põhjustavad ka tupekuivust ja lihasmassi kadu. Juba selle tõttu tuleks sellel perioodil paremini oma toitumist jälgida, et organismis ei tekiks toitainepuudust. Kindlasti ei ole soovitatav pidada liiga äärmuslikke dieete, sest sageli tulevad kaotatud kilod ruttu tagasi. Selleks, et oma tervist hoida, tuleks toituda mitmekülgselt ja valida paremini, mida süüa. 


Oomega-3

Naissuguhormooni östrogeeni langus põhjustab sageli kaalutõusu, sest östrogeen osaleb söögiisu reguleerimise juures, progesteroon osaleb aga keha energiakulutamise juures, mõjutades soojustaset.

 

Et kaalutõusu ära hoida, on soovitatav piirata suhkru ja halva rasva tarbimist (vorstitooted, rasvane liha, maiustused...). 

Selle asemel tuleks süüa rohkem rasvast kala (sardiinid, makrell...), mandleid, kreeka pähkli või rapsiõli, mis sisaldavad vajalikku oomega-3 rasvhapet, mis vähendavad kuumahoogusid, kaitsevad artereid ning piiravad kaalutõusu. 


Valgud

Kindlasti tuleks süüa rohkem valgurikkaid tooteid, eriti menopausi ajal, mis aitavad hoida lihasmassi ning varustada organismi vajaliku trüptofaaniga, mis osaleb õnnehormooni serotoniini ja unehormooni melatoniini tootmises. 

Valgud täidavad hästi kõhtu ja nii ei teki ka isu näksimise järele. 

 


Kaltsium ja D-vitamiin

Menopausi ajaks on paljudel naistel tekkinud juba luuhõrenemine, östrogeenil on aga oluline roll luude tugevuse säilitamise juures, selle tõttu võib olukord menopausi ajal veelgi hullemaks minna, kui naissuguhormooni tase organismis väheneb. Selle tõttu tuleks kindlasti süüa vähemalt 2 - 3 korda päevas. Kindlasti ei tohiks süüa lahjasid piimatooteid, mis ei sisalda vajalikku D-vitamiini, mis parandab keha kaltsiumi omastamise võimet. Kaltsiumiga rikastatud sojapiim ja jogurtid on väga hea valik, mis tagavad organismile vajalikke valke ja fütoöstrogeene, mille nimetus tuleb sellest, et nende keemiline struktuur sarnaneb naissuguhormooni östrogeeni struktuuriga ja mis omakorda võivad vähendada kuumahoogusid. Sojatooteid ei tohiks aga tarbida rohkem, kui 1 kord päevas. 

Et luumassi vähenemist ära hoida, tuleks süüa ka rohkem köögi- ja puuvilju, mis aitavad võidelda keha happelisuse vastu. Seega tuleks süüa iga söögikorra ajal veerand osa valku, veerand osa teravilja või tärklist (täisteratooted...) ja pool taldrikust peaks koosnema aedviljadest. Piirata tuleks vürtside ja alkoholi tarbimist, mida organism ei seedi menopausi ajal hästi ja mis ainult võimendab öist higistamist.

Kommentaare ei ole