{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas elada paremini ja kauem?

Foto : unsplash / Holly Mandarich      Mitte kunagi ei ole ...

Foto : unsplash / Holly Mandarich

 

 

 Mitte kunagi ei ole liiga hilja selleks, et muuta oma eluviisi tervislikumaks. Sa võid alustada 20- või siis 60-aastaselt. 

 

Vaata, millised reeglid aitavad sul elada paremini ja pikendada oma eluiga

 

Ära mürgita ennast

Lõpeta alkoholi tarbimine, suitsetamine ja narkootiliste ainete tarvitamine. Kõik mürgilised ained kiirendavad vananemist. Nad on tekitavad sellised põletikku, mida ei anna endast kohe tunda aga mis tekitab kehas pinnase krooniliste haiguste tekkeks. Just kroonilised haigused aga põhjustavad oodatava eluea lühenemist ja rikuvad tervist. 


Vähenda suhkru tarbimist ja söö rohkem aedvilju

Enamik nendest suhkrutoodetest, mida sa tarbid, sisaldavad tühje kaloreid ehk on täis süsivesikuid ja ei taga organismile ei vitamiine ega mikrotoitaineid. Vähenda vähemalt poole võrra oma suhkru tarbimist. Eluea pikendamiseks sobib ideaalselt Vahemere dieet, mis tagab organismile kõik vajaliku. Lisaks sellele on selline dieet kasulik südame tervisele ja aitab võidelda neurodegeneratiivsete haiguste vastu. Söö palju puu- ja aedvilju hommikul, lõunal ja õhtul, täisteravilju, pähkleid, kala ja linnuliha. Väldi töödeldud toitu. 

 

 

 


Liigu

Käi koeraga jalutamas, mine jalgsi poodi, tee aias tööd. Kõik need väikesed ja lihtsad tegevused aitavad sul elada kauem ja paremini. Istuv eluviis rikub tervist tasapisi, põhjustab kehas põletikku ja kiirendab vananemist. Kõige tähtsam on mitte istuda järjest mitu tundi ühe koha peal. Istuva töö peal tuleb kindlasti aeg-ajalt püsti tõusta, ringutada ja natuke liikuda. 

Igapäevane liikumine on väga tähtis ja veelgi parem on rütmikas liikumine. Näiteks oleks hea jalutada iga päev pool tundi sellises rütmis, et käimine võtab võhmale. Selleks, et liikumisest saaks kasu keha, süda ja aju, peab südamerütm kiirenema. 

Samuti on tähtis lihaste eest hoolitseda selleks, et võidelda lihasmassi kao vastu. Lihaste puudmine toob kaasa füüsiliste võimete vähenemise, mis on seotud kõikide vananemisega seotud haigustega. Sobivad harjutused lihaste treenimiseks on plank-seis, mida võiks proovida iga päev hoida 1 minuti jooksul 5 korda päevas; teine hea harjutus on tasakaalu  harjutus: seistes püsti, tõsta üks jalg vastu teise jala säärt ja katsu hoida tasakaalu. Vaheta seejärel jalga. See aitab ennetada vananemisega seotud kukkumisi ja tasakaaluhäireid. 

 

Treeni oma aju

Aju eest hoolitsemine aitab parandada elukvaliteeti ja pikendada eluiga. Mediteeri, musitseeri või õpi võõrkeeli. Samuti aitavad aju stimuleerida ristsõnad ja kaardimängud. Aju võiks võrrelda lihastega, mida rohkem sa teda treenid, seda paremas vormis ta on ja seda paremini oled sa kaitstud kõikide neurodegeneratiivsete haiguste eest. 

 

 

 

 

 

Hoolitse oma tutvuste eest

Käi sõpradega läbi, minge koos jalutama, külasta oma lähedasi. Inimestega läbi käimine on vaimse tervise jaoks tähtis. Stress ja üksindus võivad tekitada südame-veresoonkonna haiguseid. Hea suhtlusvõrk on südame tervise jaoks tähtis. Inimestevahelised suhted aitavad stressi leevendada. 


Maga korralikult

Katsu magada vähemalt 8 tundi öösel, ära vaata liiga hilja telekat ega arvutit, ära tee trenni enne magama heitmist. Magamine aitab korda luua päevastes tegemistes ning lahata päeva jooksul saadud infot. See on lihaste- südame- ja aju taastamise ning puhkamise jaoks vajalik aeg. 


Ole positiivne

Näe elu pigem läbi roosade prillide. Tee nii, et sinu klaas oleks alati pigem pooleldi täis, kui pooleldi tühi. Ära ela minevikus, ära mõtle musti mõtteid. Kõik see aitab sul muuta oma elu paremaks ja elada kauem. See alandab stressi ning aitab sul näha elu läbi paremate värvide. Kui sa hakkad aga nägema elu läbi parema valguse, muutub kõik sinu ümber.


 

Kommentaare ei ole