{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas selle jaoks, et kauem elada, tuleks hakata rohkem kohvi jooma?

foto : unsplash/ Mike Kenneally    Kohvil on meie elus tähti...

foto : unsplash/ Mike Kenneally

 

 Kohvil on meie elus tähtis koht. Palju on neid inimesi, kes alustavad iga päeva kohvi joomisega. Kui tervislik on aga kohvi joomine tegelikult? Teadlased on teinud selles suhtes uurimistöid ja jõudnud järeldusele, et kohvi joomine on tervislik ja hea. Hiinas asuva Southern Medical University teadlased avastasid hiljuti, et nendel inimestel, kes tarbivad regulaarselt kohvi, on enneaegse surma risk madalam. Selle uurimistöö tulemused avaldati meditsiinilises väljaandes Annals of Internal Medicine 31. mai numbris. Enneaegse surma risk väheneb, kui juua päevas vähemalt poolteist tassi kohvi. 

Sellise tulemuse saamiseks analüüsisid teadlased UK Biopanga biomeditsiinilisi andmeid 171 616 inimese kohta, kelle vanusegrupp jäi 37 - 73 aasta vahele ning kellel ei olnud pärilikke haigusi. Andmeid koguti seitsme aasta jooksul ajavahemikus 2009 - 2018. Uurijad analüüsisid samuti 3177 osavõtja surmaakti. 

 

 

Uurimistöö juures võeti arvesse sellised tegurid nagu vanus, sugu, suitsetamine, kehaline aktiivsus, kehamassiindeks ja toitumisharjumused. Teadlased avastasid, et võrreldes nende inimestega, kes kohvi ei joonud, oli kohvi tarbijate seas enneaegse surma risk madalam ja seda kõikide põhjuste tõttu. Täpsemalt öeldes juues päevas 2,5 - 4,5 tassi kohvi, väheneb enneaegse surma risk 29-31%. 

Teadlased on juba välja selgitanud, et regulaarne kohvi tarbimine vähendab südame-veresoonkonna haiguste ning osade kasvajate tekke riski. Seega omab kohv tervist kaitsvat toimet. Põhjuseks on ilmselt antioksüdandid, mida kohv sisaldab ja mis kaitsevad rakke vananemise eest, piiravad DNA kahjustusi ja vähendavad kudede põletikku.

Kommentaare ei ole