{ads}

HIDE

Viimased

latest

Tähenduslikud unenäod - kas sina usud sellesse?

foto : unsplash / Krista Manguslone    Aegade algusest saadi...

foto : unsplash / Krista Manguslone

 

 Aegade algusest saadik on unenäod ja unenägude tähendused tekitanud inimestes huvi. Aga kas tähenduslikud unenäod kuuluvad legendide, ulmeromaanide või meie alateadvuse töö alla? Või on tõesti võimalik unenägude kaudu sõnumeid saada?


"25. juulil 2019. aastal ärkasin ma üles selle peale, et ma olin näinud unes oma vanaema surma. Seda, mida ma tundsin, on raske kirjeldada, sest midagi sellist kogesin ma esmakordselt elus. Ma tundsin, et midagi on korrast ära. Järgmisel päeval ütles ema, et vanaema oli öösel surnud.", rääkis 25-aastane Maria. 

Enne seda traumeerivat sündmust ei olnud Maria kunagi selliseid unenägusid näinud, mis oleksid mingeid sündmusi ette ennustanud, küll aga oli tema vanaema näinud tähenduslikke unenägusid. Ta oli mitmeid õnnetusi ette ennustanud, mis peres juhtusidki, näiteks nagu autoavarii, raseduse katkemine või vanaisa raske haigus. 

Maria mäletab, et lapsepõlves need vanaema imelikud unenäod isegi hirmutasid teda. Ja nüüd on tal hirm, et edaspidi hakkabki ta selliseid kummalisi ja tähenduslikke unenägusid nägema, mis ennustavad midagi halba ette. 

Millega siis õieti tegu on, kas see on tõesti meie endi alateadvus, mis hoiatab meid ette erinevate sündmuste ja läbielamiste kohta, mis tulevikus aset leiavad? 

 

 

Millised on tähenduslikud unenäod? 

Tähenduslik unenägu on see, mida me näeme kas siis unes või unistades, sest selline nähtus võib aset leida ka siis, kui inimene on pooleldi teadvusel. Tegemist on unenäoga, mis jätab nii tugeva jälje, et inimene mäletab seda, kui on ärganud. Tähenduslikud unenäod on unenäod, mis on seotud mõne lähedase elu ja saatusega. Tähenduslik unenägu annabki teada, mis selle inimesega on juhtumas. Sellised unenäod on seotud paljudel juhtudel elu, surma, haiguse, õnnetuse ja sünniga.

Kõik inimesed ei näe selliseid unenägusid. Tegelikult näeb tähenduslikke unenägusid ainult väga väike osa inimestest. Inimene aga, kes on kord näinud juba midagi ette, näeb tõenäoliselt veelgi selliseid unenägusid mõnel teisel eluperioodil. 

Tavaliselt on need inimesed hästi tundlikud ja teistsuguse hingeeluga, kes suudavad näha oma unenägudes teiste inimeste saatust.

Kuidas aga tähenduslikku unenägu ära tunda? Tähenduslik unenägu on teistsugune teistest unenägudest. Selles unenäos valitseb hoopis teistsugune õhkkond. See on lihtsalt nii enesestmõistetav, et inimene isegi ei hakka mõtlema, kas see võib olla tõsi, mida ta unes nägi. Ta teab, et nii see lihtsalt läheb. See on selline tugev tunne, mis ei lase kahelda hetkegi. Kui sa näiteks mõtled mõne unenäo peale ja tahad teada saada, kas see on tähenduslik või mitte, siis see ei ole tähenduslik. Kõik need, kes on näinud midagi ette, tundsid oma unenäo ära ilma ainsagi kahtluseta.

Millised on siis tähenduslike unenägude sisud? Need on erinevad. Siin on mõned näited.

Unenägu: " Ma näen unes oma õemeest, kes mind pingsalt vaatab. Seejärel avab ta akna ja lendab minema. Ma ei näe teda enam."

Mis toimus sellel ajal: inimene, kes nägi sellist unenägu teab, et ta õemees on haige, väga haige. Aga tõenäoliselt on neile antud lootust. Aga miski pole kindel sellise haigusega. 

Ja unes nähtu kinnitabki, et õemees sureb ära ruttu. 

Mis päriselt juhtus? Õemehe haigus võttis tõsisema hoo ja ta suri kaks nädalat hiljem. 

Teine näide: "Ronk koputas akna peale. Peale seda ma näen, kuidas ema naeratab mulle ja ütleb, et ära muretse, kõik läheb hästi. Ma hakkasin nutma."

Mis toimus sellel ajal: selle inimese ema oli eakas. Nad elasid üksteisest kaugel, erinevates maakondades ja isegi, kui ta helistas tihti oma emale, ei käinud ta sageli teda vaatamas. Viimasel korral oli ta ema ainult väsinud aga see oli ka kõik.

 

 

Järgmisel päeval ema surigi, inimene sai sellest teada, kui talle töö juurde helistati.

Veel üks näide: "Ma näen linnas, kus ma elan igal pool verd ja tuld. Tuletõrjujad on igal pool ja katsuvad tuld kustutada. Kõikjal on surnud ja haavatud inimesi. Ma kardan."

Mis toimus sellel ajal ja mis tegelikult juhtus: unenäo nägija elab välismaal ühes suurlinnas. Peale seda imelikku unenägu leidis aset üks terroriakt. Rünnakus oli hukkunuid ja haavatuid. 

Veel üks näide: "Ma olen kodus omas voodis, on öö. Minu isa, kes elab välismaal ja keda ma pole mitu aastat näinud, tuleb mind vaatama ja jääb seisma voodijalutsisse ilma, et ta midagi ütleks. Mul on hirm. "

Mis toimus sellel ajal: unenäo nägijal pole juba ammu ühendust oma isaga. Vanemad on juba kaua lahus olnud, isa kolis Lõuna-Ameerikasse ja alustas uut elu. Sellepärast see unenägu tuligi üllatusena, sest see inimene ise ei mõtle palju oma isa peale, kuna nende suhted pole eriti lähedased juba pikemat aega. Järgmisel kuul saab see inimene teada, et ta isa on surnud umbes samal ajal, kui ta oma isa unes nägi. Alles sel hetkel mõistis see inimene, et ta unenägu oli olnud tähenduslik. 

Tähenduslikud unenäod on natukene müstilised. Me ei saa neid kontrollida ega muuta seda, mida me unes näeme. See on pilt lähitulevikust, mida meile näidatakse. Mõnikord valmistab see meid millekski ette. Teinekord on unenäo mõte arusaamatu ja selgituseta. See, kes selliseid unenägusid näeb, ei saa midagi muud teha, kui võtta neid sellistena nagu nad on.


Kommentaare ei ole