{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kui sa elad inimesega, kes kannatab depressiooni käes

  Depressioon on haigus, mis vallandab kestva meeleolu languse ja hingelise kannatuse.    ...

 

Depressioon on haigus, mis vallandab kestva meeleolu languse ja hingelise kannatuse. 

 

unsplash@noahbuschker

 

Depressiooni all kannatava inimesega kooselu on aga tõeline vastutus, mis tähendab oskust olla heatahtlik ja mõistev toetaja. Depressioon on päris haigus ja selle tõttu on lähedaste toetus inimesele väga oluline. Depressiivse inimesega iga päev koos elada võib olla päris raske ja tõeline väljakutse.

Kuidas oleks kõige õigem käituda? 

Depressioonis inimene vajab toetust ja abi, kindlasti tuleks konsulteerida vastava spetsialistiga kõige kiiremas korras. Igapäevases elus depressiooni all kannatava inimesega, on tähtis mitte kohut mõista, mitte teda hukka mõista ega arvustada. Kõige parem, mis sa teha saad, on teda toetada. Oskus kuulata tähelepanelikult ja soov mõista, on mõnikord paremad nõuannetest. Samuti on oluline luua hea, rahulik ja turvaline õhkkond, mis aitab depressiooni ravile kaasa. Samuti peab järgima, et inimene võtaks korralikult antidepressante, mida arst talle on määranud ravi käigus. Sul on oluline roll, sest sa oled tugiisik aga samuti ka vaatleja. Sa pead oskama näha haiguse kulgu ja selle ravi, samuti ka võimalikke tagasilööke, mida ei tohi kahe silma vahele jätta ja millest peaks raviarstile teatama. Depressiooni all kannatavate inimeste lähedased võivad end tunda mõnikord üksi ja väsinuna. Sellepärast ei tohiks nad kindlasti oma murega üksi jääda ega loobuma oma tavalistest igapäevastest tegevustest.

 

 

 

 

Depressioon on haigus, mis muudab päris palju igapäevast elu. Ta muudab suhtlemist ja läbikäimist teiste inimestega: välismaailmaga kontakt muutub aina vähemaks ja raskemaks. Depressiivne inimene kannatab oma haiguse käes.  Selle tõttu ei ole ta võimeline alati tegelema nende asjadega, mis seni talle probleeme pole valmistanud ja ta lükkab paljud asjad järgmise päeva peale. Depressiooni näol ei ole tegu mööduva masendusega ega laiskusehooga.

Kuula ja ära tõuka tagant.

Ära katsu depressiooni all kannatava inimese igapäevaelu segi raputada, vastupidi, harjumuspärased asjad on tema jaoks rahustavad. Mõned asjad näiteks, millest sul aimugi pole, võivad vallandada tema juures haigusehoo. Sellepärast ära sunni teda tagant, kui ta pole selleks valmis. Ära katsu ka teda mõistusele tuua selleks, et teda aidata. Nii võid sa temas tekitada veelgi rohkem kannatusi, kui sa ei suuda aru saada, et tegemist on tõelise haigusega ja ta ei saa sinna ise midagi parata. Kui sa oled aga väsinud ja tunned, et sa oled kurnatud, siis võta kindlasti ise ka ühendust mõne terapeudiga, kes aitaks sind, andes sulle kõige paremat nõu.

Kommentaare ei ole