{ads}

HIDE

Viimased

latest

Keskeakriis : kuidas seda ära tunda ja kuidas oleks kõige targem käituda?

foto : unsplash / Anthony Tori    Kuulus keskeakriis, mi...


foto : unsplash / Anthony Tori

 

 Kuulus keskeakriis, mis puudutab üldiselt 35 - 50. aastaseid inimesi, tekitades tunnet, nagu mitte miski enam elus ei liigu ja iga järgmine päev tuleb samasugune nagu eelmine. See on siis, kui rutiin ja üksluine elu hakkavad juba lämmatama. Keskeakriis võib puudutada nii mehi, kui naisi. See, kui kaua see kriis kestab, sõltub aga inimesest endast. Mõned hakkavad oma elu üle järele mõtlema (töö, kooselu, eraelu, karjäär, huvialad...), teised aga otsivad uut elu mõtet ja igatsevad suuremate muutuste järele. 

Potentsiaalselt võib see meid kõiki puudutada. Aga uuringud on näidanud, et mehi puudutab see rohkem ja meeste juures kestab keskeakriis kauem. 

Keskeakriis võib alata juba 35 aastaselt. Või palju hiljem anda endast märku. Mitmed uuringud on siiski näidanud, et üldiselt leiab keskeakriis aset 35 - 50. eluaasta vahel ja keskmine vanus on 46. eluaastat. Kuna just selles vanuses leiavad aset mitmed tähtsad ja elu märkivad sündmused.

Mõnede jaoks on tegemist halliks minevate juustega, esiletekkivate kortsudega, pealae kiilanemisega. Või siis terviseprobleemidega (artriit, kolesterool...). Teiste elus võib kriisi vallandada vanema surm või siis see, kui lapsed kodust lahkuvad.

Kõiki siiski keskeakriis ei puuduta, uuringute järgi tabab keskeakriis ainult 10% elanikest.

Mehed ei ela keskeakriisi samamoodi üle nagu naised. Kuna meeste juures kestab see kauem. Keskmiselt 3 - 10 aastat lausa, samal ajal, kui naistel kestab keskeakriis 2 - 5 aastat. 

Lisaks ei ole sümptomid samad, meestel tekib tavaliselt teine noormus. Nad tahavad tõestada, et on ikka veel heas vormis ja võimelised noorte naiste südameid võitma. See võib aga suhteprobleeme tekitada. Naised aga tahavad iseennast ja oma võimeid tõestada: miks mitte veel üks laps või teha karjääri.

Seega on keskeakriis otsekui võimalus teha kaotatud aega tagasi ja otsida kadunud noorust. Selles vanuses võid sa osta uue auto, uue garderoobi, uusi ja uusi asju ainult selleks, et endale rõõmu valmistada. Vahetada tutvusringkonda, töökohta, jätta oma elukaaslane maha ja võtta noorem. Just selles vanuses tuleb kõige rohkem lahutusi ette.  


Kuidas oma suhet päästa? 

Keskeakriis avaldab kõige rohkem mõju just paarisuhtele ja tekitada suure lõhe kahe inimese vahel. Üks elukaaslastest võib tunda end abituna oma keskeakriisi käes kannatava kaaslase kõrval ega tea, kuidas oleks kõige targem toimida. Tal võib tekkida hirm üksijäämise ees, kartus, et elukaaslane leiab kellegi teise või on tal juba kõrvalsuhe. See aga, kes kannatab keskeakriisi käes, tunneb jällegi, et ta kaaslane ei mõista teda, ei saa temast aru, ta tunneb, et see suhe lämmatab teda, ei lase tal hingata ja ta vajab oma ellu vaheldust. Samas aga lihtsalt hetkeajendi pärast minna mujale vaatama ei ole ka lahendus, mis tagaks rahulolu pikemaks perioodiks. Sest alguses võib kõik tunduda uus ja huvitav ning pakkuda põnevust, tekitada isegi muljet, et nüüd ongi enesetunne parem ja kõik mured kadunud aga tegelikult selline eufooria ei jää kestma kauaks, kahtlused aga tulevad varem või hiljem tagasi ja närivad hinge edasi. Kuidas ka ei ole, tähtis on endale selgeks teha, et lahendust ei maksa otsida väljastpoolt, lahendus on sinu enda sees olemas. Selle tõttu tuleb nii palju, kui võimalik vaadata situatsiooni üldisemalt ja laiemas mastaabis ja esitada õigeid küsimusi.

  • Mida ma õieti tahan? 
  • Millise inimese kõrval ma võiksin tõesti õnnelik olla? 
  • Kas ma tahan elada kellegagi koos või täiesti üksi? 
  • Kui ma ei elaks enam sama elukaaslasega, kellega ma praegu elan, kas ma oleksin rohkem rahul oma eluga või vastupidi, mul tekiks hulk probleeme, millest mul praegu aimugi ei ole? 
  • Mida ma tegelikult soovin oma elust? 
  • Kas mu elukaaslane takistab mul oma elu elamast ja ei lase mul oma soove ellu viia? 
  • Kas mu elukaaslane takistab mul oma projekte ellu viia? 

Kõik need küsimused aitavad sul selgemalt olukorda hinnata ja aru saada, mida sa tegelikult vajad.

 

 

4 nõuannet neile, kelle elus on keskeakriis

 

Räägi rohkem oma elukaaslasega

Ole tema vastu aus, räägi talle oma kahtlustest ja hirmudest, räägi talle oma soovidest, mis sinu arust aitaksid teie mõlema elu paremaks muuta ja küsi temalt, mida tema arvab

 

Ära süüdista oma elukaaslast

Sest kõik see, mida sa läbi elad, on saanud alguse sinust endast, sina tunned end halvasti. Sinu kaaslane võib sind toetada aga aidata ennast saad ainult sina ise.

 

Tegele rohkem oma paarisuhtega

Sageli on nii, et lapsed võtavad suure osa pereelust ja nende peale läheb nii palju aega, et omavaheliseks suhtlemiseks ei jäägi palju aega. Enne aga, kui lapsed sündisid, olite teie kaks. Kui te teineteist leidsite, siis olid teie vahel tunded ja te tegite suuri plaane.

 

Ära otsusta midagi, mida sa võid hiljem kahetseda

Kaalu kõik alati korralikult läbi ja ära võta ühtegi liiga kiirelt tehtud otsust vastu. Ära lõhu usaldust. 

 

 

Mis see keskeakriis siis õieti on ja kuidas see väljendub? 

Kui sina või su kaaslane mõtlete rohkem oma karjääri ja elu peale, oma pere peale ega ole enam kindel, kas te olete teinud õige valiku, siis on teil keskeakriis. Õnneks ei kesta see periood kaua. Millised on aga sümptomid? Mis vanuses keskeakriis võib tekkida? 

 

5 nõuannet, mis aitavad kriisist välja

 

Lepi sellega, et sa tunned end halvasti ja ära kannata selle tõttu

Räägi oma hirmudest, pettumustundest ja ära otsi endale teisi probleeme lisaks. Ole iseenda vastu aus: kas sa tunned, et sinust on kasu töö juures? Kas sa oled viinud ellu lühikese ajaga palju asju? Kas sa tunned end hästi oma paarisuhtes? Ja töö juures? 

 

Räägi sellest, mida sa tunned

Olenevalt sellest, kui halvasti sa end tunned ja kui tugev on su kriis, võid sa tunda end paremini, kui räägid oma muredest mõnele lähedasele  (sõbrale, pereliikmele, hea oleks, kui oleks tegemist inimesega, kes on sama vana ja kes võib ka tunda samu probleeme) või siis oma elukaaslasega. Või siis räägi psühholoogiga, kes aitab sul oma emotsioonidega kõige paremini toime tulla.


Vaata üle, mis sa oled korda saatnud

Meil on tihti kalduvus olla iseenda vastu liiga kriitiliselt häälestatud. Me näeme pahatihti enda juures rohkem halba, kui head. Rohkem eksimusi, kui õnnestumisi. Ole iseenda vastu hea, lepi oma vigadega, mida sa oled teinud ja rõhuta rohkem seda, mis sul on korda läinud.


Lepi sellega, et aeg möödub

Ja mõtle parem nii, et mis siis, kui on asju, mida sa enam teha ei saa. Aga alati on võimalik muuta oma elu paremaks. Ja olla õnnelik. Aeg on seada endale uusi eesmärke ja viia oma soovid ellu. Ära mõtle nii palju ühiskonna ootuste ja reeglite peale, ela iseendale aga jää seejuures truuks oma väärtushinnangutele ning unistustele. Ära kuula seda, mida ühiskond katsub sulle öelda. 


Tee plaane

Sest siis on sul, millega tegeleda. Mõned otsustavad vahetada töökohta, kolida teise riiki, abielluda, suurendada peret, osta kinnisvara... Teised hakkavad rohkem tegelema oma isiklike huvialadega, kohtuda uute inimestega või võtta aega selleks, et tegeleda oma plaanidega. 


Kuidas saada sellest positiivset kasu? 

Sa saad igast olukorrast positiivset kasu, kui sa õpid nägema rohkem positiivset. Teiste sõnadega, kui sa kannatad keskeakriisi all ja ootad, et see mööda läheb, mõtled musti mõtteid ja samal ajal ei tee midagi, siis on raske sellest mingit kasu saada. Selle asemel, et võtta seda, kui keskeakriisi, võta seda, kui uut algust, uut peatükki. Ära unusta, et keskeakriis ei ole haigus ja mõnede inimeste elus on ta lausa vajalik, kelle elus see etapp on osa suureks kasvamisest või prioriteetide paika panemisest. Alati on kasulik mõtelda oma elu üle järele, vaadata asju üldisemalt, kuulata iseennast ja oma soove, rääkida lähedastega, leida hingerahu ja õppida hindama rohkem seda, mis sul juba on.

 

 

 

 

Kommentaare ei ole