{ads}

HIDE

Viimased

latest

Vaata, milline treening aitab jääda terveks ja nooreks

Foto : unsplash / Jenny Hill    Mis oleks veel parem, kui tr...

Foto : unsplash / Jenny Hill

 

 Mis oleks veel parem, kui treening, mis aitab kaotada kaalu ja samal ajal hoiab noorena? 

Erinevad treeningud on kasulikud erinevatel eesmärkidel: mõni aitab kaalust alla saada, teine tervist parandada, kolmas lihaseid kasvatada ja parandada üldist vormi. Ja siis on selliseid treeninguid, mis aitavad pidurdada vananemist. Ainuüksi mõte sellele tekitab ilmselt paljudes soovi panna botased jalga ja hommikust õhtuni trenni teha.


Lihtne ja tervislik treenimisvõimalus

Tegemist on uurimistööga, mille tulemused avaldati väljaandes Communivations Biology ja mis tõestas järjekordselt, kui kasulik on see spordiala meie üldisele tervisele. Lisaks sellele on see väga lihtne, sest tegemist on kiirkõnniga. Kiirkõnd on kasulik südame tervisele, parandab hingamist ning lihaste verevarustust. Ja lisaks sellele selgub, et kõndimine aitab ka pidurdada enneaegset vananemist ja püsida kauem noor. 


Kaalulangus: kõndimine aitab jääda nooreks

See uuringutöö toob välja selle, et kiirkõnd hoiab kromosoomide kahjustuste eest ja tänu sellele on kromosoomid palju nooremad. Selle uurimistulemuseni jõudmiseks analüüsisid teadlased 450 981 Suurbritannia elaniku geeniandmeid ning avastasid, et kiirkõndi harrastavate inimeste telomeerid ehk rakutuumas kromosoomide otstes asuvad DNA ahela jupid olid palju pikemad, kui teistel ehk siis teiste sõnadega on kiiresti kõndivate inimesed 16 aastat oma tegelikust vanusest nooremad. Telomeeridega on nii, et mida vanemaks me saame, seda lühemaks nad muutuvad. Kiiret kõndi harrastavate inimeste telomeeride juures muuduseid aga ei teki. Kui sa tahad hakata nüüd kiirkõndi tegema, siis ära unusta, et tähtis on just tempo, mitte vahemaa.

Kommentaare ei ole