{ads}

HIDE

Viimased

latest

Selleks, et oma tervist hoida, maga jahedas toas

  Foto : unsplash /Andisheh A Kas sa oled selline külmavares...

 

Foto : unsplash /Andisheh A

Kas sa oled selline külmavares, kes ei taha öösel mitme teki all magada ning selle asemel magad parem soojaks köetud toas? Siis tea, et see ei ole väga hea mõte ja võib su tervisele ning une kvaliteedile halba teha. 


Soojaks köetud toas magamine mõjutab und

Selles ajast, kui ilmad külmaks läksid, on sul kogu aeg mitu paari sokke jalas ja soe kampsun seljas. Ja loomulikult tahad sa, et su kodu oleks kogu aeg soe. Sa ise usud, et soojas toas magad sa paremini. Tegelikult see nii ei ole. Loomulikult ei soovi me, et sa terve öö otsa lõdisema peaksid, sa pead lihtsalt vaatama, kuidas sa magad natuke jahedamas ruumis.

Spetsialistide sõnul jääb ideaalne toatemperatuur magamiseks 16° - 19° vahele. Ja miks see nii on? Sest magades liiga kuumaks köetud ruumis tunned sa ise ka, kuidas su nahk ja kurk muutuvad kuivaks. Ja see muudab une kvaliteeti kehvemaks, mille tulemusena sa ärkad öösel üle ise ka teadmata, miks. Spetsialistid kutsuvad seda mikro-ärkamiseks, millega võib kaasneda peavalu ning janutunne. See aga pole sugugi hea su tervisele. 

 

 


Liiga soojas toas magamine kiirendab rakkude vananemist

Seda fakti on lausa teaduslikult tõestatud. Liiga soojaks köetud toas magamine takistab meie ajus paikneva käbikeha normaalset funktsioneerimist, mis aitab pidurdada ühelt poolt rakkude enneaegset vananemist ja teiselt poolt unehormooni melatoniini tootmist, mis tagab hea une. 

Selle tõttu on soovitatav magada pigem jahedas, kui liiga soojas toas. 


Uni ja soe tuba: ettevaatust kolesterooliga

Kas sa tead, kuidas kolesterooli tase funktsioneerib? Ei tea? Meie organismis leidub nii valget, kui pruuni rasvkudet. Pruun rasvkude on see, mis osaleb termoregulatsioonis ning kogub toitaineid lipiidide (rasva) kujul, et neid seejärel põletada ning varustada keha energiaga, samuti aitab pruun rasvkude reguleerida kolesterooli taset. 

Pruuni rasvkoe taset tõstab aga just külmas ja jahedas viibimine. Seega, kui sa magad liiga soojaks köetud toas, mõjutab see ka sinu kolesterooli taset. Hommikul ärgates võib sul selle tõttu olla suur janu. 

 

 


Mõned soovitused

Selleks, et mitte lasta oma rakkudel liiga ruttu ja enneaegselt vananeda, et uni oleks kvaliteetne ja sa puhkaksid korralikult välja ja et see ei mõjutaks su kolesterooli taset, tuleks hoida öösel toatemperatuuri 16°- 19° vahel. 

Ja kui sa ikka tõesti ei suuda jahedas toas magada, pane siis endale mitu tekki peale, see on palju kasulikum nii su kehale, kui ka tervisele. 


Kommentaare ei ole