{ads}

HIDE

Viimased

latest

Liigne vaba aeg võib tekitada masendust

  Foto : unsplash /Guilherme Stecanella Sa unistad sellest, ...

 

Foto : unsplash /Guilherme Stecanella

Sa unistad sellest, et sul oleks rohkem vaba aega ja et sa saaksid ühe ja teise asjaga rahulikult tegeleda, ilma, et sa peaksid kogu aeg jooksma ühest kohast teise. Sa tahaksid, et kogu elu oleks üks suur puhkus ja tööl ei peaks üldse käima? Siis võta arvesse, et Ameerika psühholoogid hoopis väidavad, et liiga palju vaba aega ei muuda inimest õnnelikumaks. Hoopis vastupidi, see võib tekitada hoopis liigset stressi. 


Vaba aeg ja heaolu : kõik sõltub kui palju

Teadlased on ikka püüdnud kindlaks teha seda, milline mõju on vabal ajal meie vaimsele ja füüsilisele tervisele. Erinevate uurimistööde tulemused on üsna veenvad ning kinnitavad, et inimene on palju õnnelikum, kui tal on vaba aega. Kui seda aega on aga liiga palju käes, kuidas siis lood on? 

 

 

Vastupidiselt sellele, mida võiks arvata, selgub, et liiga palju vaba aega, mida kuidagi sisustada ei oska, tekitab vastupidise efekti ning tõstab stressi taset. Paljud ei oska lausa midagi oma vaba ajaga peale hakata. Ja kui sa kogu aeg puhkad, siis ei viitsigi enam midagi teha. Uuringute järgi selgus, et vaba aega võiks olla kõige rohkem 5 tundi, mitte rohkem, sest just peale seda aega hakkab tekkima tühjusetunne.


Mida oma vaba ajaga siis peale hakata? 

Kui sa tunned väsimust ja motivatsiooni puudust peale seda, kui oled poolteist tundi järjest telekat vaadanud, siis on see täiesti normaalne. Tegevus on võti, mis aitab sul õnnelikuks saada. Tegevuse puudumine tekitab masendust ja ärevushäireid. Ja ikka on vaja oma vaba aega, tähtis on lihtsalt leida kuldne kesktee. 

 

 

Olles pikemat aega tegevuseta, tekivad paratamatult pähe mustad mõtted, mis katsuvad sulle selgeks teha, kui mõtetu kõik on. Seega selle asemel, et niisama tugitoolis istuda ja telekat vaadata, tee midagi sellist, mis tekitab sinus rõõmu ja rahulolu. 

Ja kui sul on liiga palju vaba aega käes, siis organiseeri oma päevi paremini. Nii nagu siis, kui sa käiksid tööl. Vastasel korral võib masendus hakata sind kimbutama. 

Näiteks võiksid sa hakata tegelema maalimisega või siis õppida mõni võõrkeel ära. Kui see sind ei huvita, siis helista mõnele sõbrale või loe ajakirju. 

Niimoodi, tegevuses olles möödub aeg rutem ja negatiivsed mõtted kaovad.


Kommentaare ei ole