{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas toimida, kui sa oled nartsissistliku inimesega samas ruumis

   Kuidas ennast kaitsta, kui sa oled kodus või ühes ruumis nartsissistliku inimesega, kes sinu tunnetega mängib?  ...

 

 Kuidas ennast kaitsta, kui sa oled kodus või ühes ruumis nartsissistliku inimesega, kes sinu tunnetega mängib? 

Foto : unsplash

 

Nartsissistliku isiksusehäirega inimesi on maailmas umbes 2 - 3%. Neid pole sugugi lihtne kindlaks teha, sest nad on pealtnäha toredad ja meeldivad inimesed : lõbusad, sümpaatsed ja sellised, kellega tahaks koos aega veeta. Alles siis, kui ta on endale ohvri välja valinud ja hakkab oma haaret kokku tõmbama, muutub ta pahatahtlikuks, muutes iseennast ohvriks, et teist inimest panna end süüdi tundma. Ta on võimeline valetama, kritiseerima ja alandama oma lähedasi ning paneb teisi kannatama. Selleks aga, et temaga toime tulla ja end kaitsta, koostas psühhoterapeut Karen Arluck nimekirja järgmistest nõuannetest.

 

1. Ära unusta, et tal on moondatud arusaamine reaalsusest

Nartsissistlik inimene näeb maailma omal moel ja tal on kalduvus näha kõike läbi reaalsust muutva kõvera prisma. Ta oskab suurepäraselt sõnu seada ja tunneb kunsti, kuidas liialdada ning panna teisi oma valesid uskuma. Kui sa elad koos sellise inimesega, siis ei tohi sa lasta end puudutada tema sõnadest ega tegudest. Tema käitumine ja hoiak on sageli seotud tema enda arusaamisega asjadest. 

 

 

 

2.Väldi tema solvamist

Nartsissistliku inimese jaosk pole midagi hullemat, kui olla alandatud või kritiseeritud mõne lähedase isiku poolt. Kui sa peaksid viibima temaga sama katuse all, siis pead sa õppima oma sõnu väga hoolikalt valima, enne, kui sa hakkad temaga üldse rääkima tõsistest asjadest. Sest mõned pealtnäha süütud kommentaarid võivad olla talle vastuvõtmatud, sest nartissistlik inimene on pidevalt kaitsepositsioonis. Väldi tema ego puudutamist, kui sa ei taha, et ta ärrituks või muutuks vägivaldseks.

 

3. Ole imetlev

Ta lausa januneb imetluse ja heakskiidu järele ning on sageli valmis kõigeks, et teiste kiitust kuulda. On aegu, kui ta näeb vähem inimesi ja võib tunda seega suuremat vajadust kiituste järele. Selleks, et seda kibestumust tema hinges leevendada, võid sa teda ülistada ja kiita, öeldes talle positiivseid sõnu.

 

4. Pane piirid paika

Need piirid, mida sa sead, on selleks, et kaitsta sind tema halva mõju eest. Sa ei tohi lasta end halvasti kohelda mitte kellegi poolt. Selle jaoks, et teised sind austaksid nii nagu sa seda väärid, pead sa inimesega otse rääkima, et talle teada anda kõikidest sõnadest ja tegudest, mis sulle ei meeldi.

 

 

 


5. Tee puhkepaus

Sageli on elu nartsissistliku inimesega psühholoogiliselt kurnav. Kui sa juba tunned, et see halb inimene teeb sulle liiga palju haiget, siis tee paus ja mine eemale. Sa pead aru saama, et nartsissistlik inimene käitub nii ainult omaenda emotsionaalsete kannatuste pärast ja et sa pead ootama, kuni torm on möödunud enne, kui talle vastu hakkad.


6. Ära oota mingeid muutusi

Väga tihti võib tunduda, et armastuse ja kannalikkusega on võimalik teist inimest muuta. Ainult, et nartsissistlik inimene ei teadusta endale alati oma käitumise ja emotsioonide mõju teistele, ka siis mitte, kui talle sellest rääkida. Selle asemel, et katsuda teda muuta, pead sa muutma oma suhtlemist temaga ja oma tundeid tema vastu.


7. Hoolitse enda eest

Nartsissistliku inimese pidev kriitika ja solvavad sõnad võivad halvasti mõjuda sinu enesehinnangule. Aga sa pead aru saama, et need sõnad on kõik ainult tema vaatenurgast lähtuvad ja seotud nende tunnetega, mida ta sel hetkel tunneb. Sinu väärtus sellest ei muutu ja sa pead seda mõistma. Tee oma isiklikust heaolust prioriteet. Kui sa tunned, et ta ajab su emotsionaalselt nurka, siis on õige aeg võtta vastu otsus ja mitte enam taluda sellist käitumist ning minna üldse minema sellise inimese juurest.



Kommentaare ei ole