{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas hoida suhteid siis, kui su elus on probleeme

  Foto :unsplash / David Marcu Kui kõik läheb halvasti, siis...

 

Foto :unsplash / David Marcu

Kui kõik läheb halvasti, siis on täiesti normaalne, et sa tahad rohkem üksi olla ja hoiad end teistest eemale. Sa ei vasta enam kõnedele, ei helista kellegi, ei taha teistega kokku saada ja hoiad eemale kõigist. Milleks rääkida, kui keegi ei mõista seda, mida sa tegelikult läbi elad ja mida sa tegelikult tunned? Sa ei ole võimeline rääkima muust, kui oma muredest, sa ei taha end näidata nõrgana ja ootad, et see üle läheks. Aga isegi sellistel hetkedel on tähtis meeles pidada, et sõprus on väärtus, mida peab hoidma ja sõbrad on need, kes võivad sind aidata isegi siis, kui sa ise seda ei usu. 

Läbikäimine lähedaste inimeste ja sõpradega nõuab ikka teatud pingutusi ning aega. Üldiselt on sõpradega suhtlemine ju tore ja hea aga kui sa oled emotsionaalselt kurnatud ja omadega läbi, ei mõtle sa enam mitte kellegi peale ja tahad olla üksi oma muredega.


Nõiaring

Väga tihti juhtub, et kui inimene jääb üksi oma muredekoorma alla, tunneb ta kurnatust ja tal ei ole jõudu, et teistega suhelda, selle tõttu eelistab ta jääda üksi ja olla omaette. Ja väga sageli tuleb ette, et inimesed sellistel puhkudel hakkavad vältima ja hoiavad eemale ka oma lähedasematest sõpradest. Paljud hoiavad eemale sõpradest pikkade perioodide vältel, hiljem on raske taas kontakti leida ning mõningatel puhkudel saab see saatuslikuks omavahelisele läbikäimisele, sest üks ei mõista teist. See aga tõstab veelgi suuremat masendust ja stressi ning see nõiaring ei lõppe kunagi. 

 


Mustad mõtted meie peas

Probleem seisneb aga selles, et üksindus teeb sulle rohkem halba, kui head. Üksi olemine muudab probleeme ja muret ainult suuremaks ning hirme hullemaks. Üksindus võtab ära kogu viimasegi enesekindluse ning mõjutab su vaimset tervist. Tekib hirm selle ees, mida teised mõtlevad. Sageli jäävad inimesed omaenese mõtetega loodud maailma lõksu ja ei pääse sealt enam välja. Nende sisemine negatiivne mõttemaailm ja mustad mõtted, mida nad heietavad hommikust õhtuni, kinnitavad ju neile, et nad pole midagi väärt. Isegi mitte sõpru. Nad hakkavad nägema kõike halvas valguses. Ja usuvad ise ka, et keegi ei hooli neist. Või et nad ei taha oma muredega teisi. Või ei saa nad aru, miks nad on teistsugused, miks nad võtavad kõike hinge, kui kõik teised inimesed tunduvad nii tugevad. Ja teisel läheb ju hästi. Ja tänu sellele ei vasta nad enam oma sõprade kõnedele ja suhted muutuvad leigemaks ja hääbuvad.


Suhtlemine on võti

Selleks, et hoida suhteid ka siis, kui asjad on halvad su elus või sul on probleeme, pead sa rääkima sellest, mida sa tunned ja läbi elad oma sõpradega. Eriti juhul, kui sinu hoiak mõjutab teie omavahelisi suhteid. Kõikidel inimestel tuleb raskeid hetki ette aga räägi sellest, et su sõbrad ei tõlgendaks su vaikimist ja eemalolekut valesti. 

Kui sa ei räägi, võivad nad teha omi järeldusi, mis on kaugel reaalsusest. Sa ei pea muidugi laskuma peensustesse ja kõik oma südame pealt ära rääkima aga maini lihtsalt, et sul on rasked ajad praegu ja et sellel kõigel pole midagi ühist teie omavahelise suhtega. 

 

 


Selgita, mida sa tunned

Kui sa oled valmis ja võimeline rääkima oma raskustest, siis räägi seda, mida sa tunned oma hinges. See võib aidata su sõbral leida võimalusi, kuidas sind aidata ja toetada. Räägi oma ärevusest, depressioonist, masendusest, probleemidest ja sellest, mis vallandab neid paanikahooge sinu elus. Ütle ka seda, et sa ei ole võimeline praegu rääkima nii nagu midagi poleks.

 

Pane piirid paika

Selleks, et hoida oma sõpru, võid sa teinekord katsuda teha nii nagu kõik oleks korras ehkki oma hinges sa kannatad. Sa ei taha välja näidata, mis toimub sinuga tegelikult. Ja selle tõttu võid sa kuulda asju, mis panevad sind end veelgi halvemini tundma või minna kohtadesse, mida sa tahaksid vältida. See võib muuta asju hullemaks. Pane piirid paika ja hoia ennast, õpi ütlema vajaduse korral EI. Ja hoiata oma sõpra sellisel puhul, et sa ei taha minna ega ole praegu valmis ning pead enda eest rohkem hoolitsema.

Kommentaare ei ole